Irineju dozvoljen ulaz u Crnu Goru

Patrijarhu SPC Irineju dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, saopšteno je iz crnogorske policije uoči njegove sutrašnje posete Crnoj Gori.

Republika Srpska 14.10.2018 | 15:47
Irineju dozvoljen ulaz u Crnu Goru
Policija se oglasila posle medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je "položaj Srba ;u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija".

Portparolka Uprave policije Crne Gore Tamara Popović je Televiziji Crne Gore kazala da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji".

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao pretnju po nacionalnu bezbednost, a takvih procena, prema saznanjima podgoričkog radija "Antena M", nema.

Iz SPC su saopštili da Irinej dolazi sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X.

"U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije", naveli su u saopštenju.

Ovo je druga poseta patrijarha srpskog Crnoj Gori u poslednjih nekoliko meseci.

Do posete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa verskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmenili su poslednjih meseci oštre poruke.

Izjava srpskog patrijarha da je "položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vreme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove letošnje posete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dela javnosti.

Pedsednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da "niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", i saopštio da očekuje "da to patrijarh demantuje".

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Duško Marković je takve poruke Beogradske patrijaršije okarakterisao kao pritisak na zvaničnu Podgoricu uoči donošenja Zakona o verskim zajednicama.

"Moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije", kazao je ranije Marković i poručio da Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore.

Crnogorski pokret (CP) koji obuhvata pristalice Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tražio je danas od države da uskrati gostoprimstvo patrijarhu srspkom i stane na put "razarajućem delovanju" mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pokret u reagovanju na Irinijevu i posetu "proruskog" patrijarha Crnoj Gori dovodi u kontekst sa raskolom u pravoslavnoj crkvi nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve, a čime se oštro protivi Ruska pravoslavna crkva.

"Kako Moskva traži podršku drugih crkava vrlo je verovatno da će Amfilohije i Irinej još jednom zloupotrebiti teritoriju Crne Gore kako bi je uvukli u svoje prljave igre. Već smo jednom reagovali sličnim povodom, kad su Crnu Goru uvlačili u pitanje beatifikacije Alojzija Stepinca, sa čime Crna Gora nema ama baš nikakve veze. Pitamo se kad će država stati na put takvoj zlouptrebi Crne Gore, jer se na taj način stvaraju negativne relacije sa drugim državama u stvarima koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom", saopštili su iz Crnogorskog pokreta.

Izvor: Beta

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

14.10.2018 13:51

KOMENTARI OSTAJU ISTI KAO I PRIJE. LICEMJER. MOZDA CE SE SASTAT I SA MILOM, SREDIT CE IM TO ZAJEDNICKI PRIJATELJ DODIK.

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2018 17:40

Gdje je onaj Robin Hud od neki dan sa onim tekstom i cinjenicama ko je ovaj Irinej.

Name

Sramota i Boga i naroda

14.10.2018 14:06

Ko zamjeni patrijarha Pavla,sve samo ne božiji čovjek. Samo se nadati božijoj pravde, od ove zemaljske izgleda nema ništa!

ODGOVORITE
Name

TUGA U DUŠI,

14.10.2018 17:13

Imali smo svetog Patrijarha Pavla i sa njim punu duša. Nisam ga često viđao, a svaki susret je davao neko osjećanje iseljenja, lagodu, oslobađanje tegobe poput boravaka u najsvetijim manastirima. O sadadašnjem patrijarhu znao sam ponešto, a moje saznanje je potpunio nedavni tekst - komentar RASPUĆINA i zahvalan sam mu za to. Tužno je biti Srbin i nemati ni Patrijarha ni Predsjednika, ja to zaista nemam i ne priznajem ni njega ni željku. Do nekog novog patrijarha nosiću u duši svetog Patrijarha Pavla i svoje molitve upućivati njegovoj Svetosti.

Name

Čovjek

14.10.2018 14:29

Irinej bi trebao u penziju i manastir. Godine ostavljaju traga i njegov vokabular nije za javne nastupe. Tako je to.

ODGOVORITE
Name

Kumic

14.10.2018 14:34

Idi tugo sto dalje od nas

ODGOVORITE
Name

Мирослав

14.10.2018 15:28

Човјек вјерује само у тамарис , Јањетовићу

ODGOVORITE
Name

Ćira i Spira

14.10.2018 15:46

Realno gledajući, Patrijarh Srpski je svojom izjavom o položaju Srba u Crnoj Gori baš mnogo pretjerao i uvrijedio Crnogorce i njihovo rukovodstvo. Ako bi i prilikom nove posjete nešto slično izjavio onda bi mu baš trebalo zabraniti da dolazi u Crnu Goru. On i ostali velikodostojnici SPS, a naročito Amfilohije Radović trebalo bi da se okrenu saradnji i unapređenju odnosa sa Crnom Gorom, a ne da šire mržnju između dva bratska naroda.

ODGOVORITE
Name

Haha

14.10.2018 22:51

Kakvoj saradnji!? Sa komunjarama koje u 2018-oj dizu spomenike s crvenim petokrakama i falsifikuju istoriju kako ih je srpstvo toboz okupiralo 1918-e i cak ubijalo!!!??? S takvim da saradjuje. Nista prwtjwrao nije, milo radi isto ono sto je i ndh radila samo sto ne ubija srbe nego jos mudrije-rastace srpsko bice i falsifikuje i proslost i sadasnjost. Pa srpstvo je poniklo u crnoj gori i bosni i hercegovini, nije sigurno U danasnjoj srbiji

Name

Pfff

14.10.2018 16:03

E crnogorci sad ste me iznenadili bas ste od rijeci.

ODGOVORITE
Name

pff

14.10.2018 19:32

hehe..pravi si isilovac.

Name

Od srca

14.10.2018 16:05

Ovdje vise politike nego vjere. Te rusi protiv ukrajine, te crnogorci protiv srpske, a imamo i carigradsku, te makedonsku, pa ovi ljubljanski, americki, onda ja s 9vim, a ti sa onim, protiv onih trecih... vjeruje li iko u Boga ovdje pitam se...

ODGOVORITE
Name

Svedska

14.10.2018 16:39

Pope samo se drzi crkve a ne politike i svugdje si dobrodosao.

ODGOVORITE
Name

Ti si ...

14.10.2018 19:33

...se odrekao i crkve i popa.

Name

Gorčilo

14.10.2018 18:21

Sveštena lica treba da šire ljubav i saradnju među narodima, a ne dase petljaju u politiku i svojim neodmjerenim izjavama podižu tenzije koje mogu da posvađaju narode i države.Ne bi bilo dobro da Patrijarh Irinej prilikom sutrašnje posjete Crnoj Gori opet izgovori neku nepromišljenu tešku riječ na račun crnogorske države i njene vlasti.

ODGOVORITE
Name

patrijarh

14.10.2018 19:30

Prvo se radujete da mu nije dozvoljeno,pa sad ste tuzni sto je dozvoljeno.Cemu da vjerujem?

ODGOVORITE
Name

DA NE ZABORAVIMO

14.10.2018 20:31

CROMANTIJAŠKA LOPINA KOJA SE SVRSTALA UZ DODIKA.

ODGOVORITE
Name

B.LUKA

14.10.2018 20:57

Ovaj lakrdijaš od partrijarha izjavi da mrkonjićkog taksistu i džabalebaroša Kaju Milanovića treba proglasiti za svetca.Čita slavu Dodiku,voza se vladinim avionim,ON JE JEDAN OD NJIH.

ODGOVORITE
Name

BL

15.10.2018 13:43

Taman pomislih,nisu ovi Crnogorci ni ludi kad ono ode Irinej.Da zna dobri nas Pavle ko ga naslijedi,prevrnuo bi se u grobu.Ovaj je gori od Kacavende i Gligorija zajedno.Zbog njih trojice poglavara i popovima zinula guzica i crkvu dovedose u rang sa ostalim korumpiranim institucijama.

ODGOVORITE