Priča: Učitelj Dejan, neki novi (Mega) klinci i NBA Goga

Dejan Milojević pokazao je da je maher stvaranja kvalitetnih mladih igrača.

Košarka 15.10.2018 | 22:15
Priča: Učitelj Dejan, neki novi (Mega) klinci i NBA Goga
Kada smo u poslednjim danima 2017. tokom opširnog razgovora sumirali utiske iz kalendarske godine, deo intervjua sa Dejanom Milojevićem posvetili smo priči o razvoju mladih igrača i koliko je zapravo industrijalizacija košarke postala jedna od prepreka na putu temeljnog i pravilnog razvoja mladih, talentovanih igrača. Suština je bila ta da se sve više trenera nosi sa pritiskom „moranja“, ambicijama klupskih čelnika željnih uspeha u što kraćem vremenu, što neretko dovodi do čestih promena radne filozofije, samim tim i rotacijama u sastavu. Tu mladi igrači postaju kolateralna šteta. Takav slučaj nije kod Dejana Milojevića u Mega Bemaksu.  

Ako biste pitali nekadašnjeg reprezentativca kako mu je u Megi, rekao bi vam da radi najbolji posao na svetu. U dobro organizovanom sistemu talente pretvara u gotove proizvode, a u saradnji sa Vladom Vukoičićem i celim timom saradnika kroji budućnost mnogih klinaca, čije vreme tek dolazi... Mada na papiru nema tu obavezu da juri rezultat, mentalitet pobednika i želja za stalnim napretkom prosto ga tera da pronalazi neke nove ciljeve i podiže lestvicu. Zato pobeda nad mnogo skupljom i po imenima jačom ekipom Cedevite, uz 95 ubačenih poena ne treba da predstavlja iznenađenje. 

Dejan Milojević je lansirao neke nove (Mega) klince spremne da osvoje srca košarkaških zaljubljenika s ove strane Atlantika. Baš kao ona mlađarija koja je u sezoni 2015/16 bila apsolutnih hit, osvajač Kupa Radivoja Koraća i finalista Jadranske lige. 

Na početku ovog, osamnaestog izdanja regionalnog takmičenja vidi se koliko su kockice savršeno poklopile. Mega je ostala verna ideji razvoja mladih igrača i prosek godina je 21! Ali, ono što mnogo više upada u oči jeste psihički momenat i to kako ovaj tim izgleda na terenu. Osim strašne energije koja bi trebalo da bude tako karakteristična, ta stabilnost, mirnoća u određenim situacijama i pre svega hrabrost koju igrači Mega Bemaksa unose u svaku akciju zaista pleni. Kao da svaki igrač ponaosob iza sebe ima godine i godine iskustva na visokom nivou. A, opet, ne treba zaboraviti da Adam Mokoka u Gravelanu igrao jako malo, da je Filip Stanić tek dve i po godine u ovim vodama jer je kasnije počeo da se bavi košarkom, da Ognjen Čarapić konačno hvata zalet posle mnogih problema sa povredama, kao i da Nikola Mišković, Luka Ašćerić, Andrija Marjanović i Edin Atić praktično tek sada dobijaju ovako ozbiljne uloge.

Pobeda nad Cedevitom knjiški je primer one stare priče da utakmice ne dobija novac, nego - tim! A, sve polazi od trenera Dejana Milojevića koji je uspeo da pogodi energiju, narav, motiv, talenat i hemiju kako bi stvorio timski kvalitet. I on daje rezultat. Ono po čemu se Megina igra posebno izdvaja jeste strahovita energija u odbrani. Statistika je rekla svoje – Mega je posle dva kola Jadranske lige i pobeda nad Igokeom i FMP bila na vrhu liste najboljih defanzivnih sastava na skali odbrambene efikasnosti. Mega je rivalima dozvoljavala samo 0,76 poena po posedu, odnosno 68,5 poena po utakmici. Kada se prebaci u defanzivni mod, Mega vrši pritisak kroz presing na celom terenu u 32 odsto protivničkih poseda, odnosno ravno 50 poseda u dve utakmice, što je zaista impresivna brojka! To Megu čini najagresivnijim odbrambenim timom Lige i jedinstvenim slučajem u ovom takmičenju. A, još nisu obrađeni podaci iz utakmice protiv Cedevite. Dalje, Megini igrači su najbolji „kradljivci“ lopti s prosečno devet uzetih lopti iz ruku protivnika. Samo 14 ih je bilo protiv FMP u drugom kolu... 

Dovoljno je samo obratiti pažnju na petorku koja obično počinje utakmice - Ašćerić (21), Mušidi (20), Mokoka (20), Fundić (24), Bitadze (19). Defanzivno strahovita, gde su praktično Mušidi, Fundić, onda i Bitadze igračei s većim iskustvom iz prošle sezone. A, onda sa klupe uskače i Edin Atić, koji se energijom i defanzivnim mentalitetom savršeno uklopio u postavku. A, stigao je tek nekoliko dana pre otvaranja Jadranske lige. Bio je koristan protiv Cedevite i na suprotnom kraju, pa je ubacio osam poena i uhvatio četiri lopte za tek četrnaest minuta u igri. 

Temelje ovog tima Dejan Milojević je postavio pred početak Superlige. Setiće se pedantni hroničari košarkaških dešavanja u Srbiji da je bilo određene polemike oko toga zašto je Mega odigrala ABA ligu u jednom, a onda Superligu dočekala u značajno drugačijem sastavu. Nije bilo kapitena Nikole Rebića, pa Vlatka Čančara, Stefana Sinoveca, Petra Aranitovića... To je dalo prostor da Luka Ašćerić, Ognjen Čarapić, Andrija Marjanović i Nikola Mišković dobiju veći prostor za adaptaciju na seniorski ritam košarke i tako počnu da prikupljaju bitno iskustvo. Uostalom, tako desetkovana i dodatno podmlađena Mega dobila je Crvenu zvezdu u onim danima lutanja srpskog šampiona... Ta Milojevićeva odluka, da baci klince u vatru i pokaže im koliko vere ima u njih, ima produženi efekat. 

Ovaj tim ima lepu podlogu u pogledu fizičkog aspekta. Adam Mokoka u pojedinim trenucima neodoljivo podseća na Timotija Luvavua, jer daje celog sebe u odbrani i „grize“ baš kao njegov sunarodnik iz Oklahome. Luka Ašćerić izrasta u vrlo prijatno iznenađenje, jer mu je Dejan Milojević dodelio ulogu pomoćnog plejmejkera, što mu nije dosad bilo u opisu posla. Zasad ga odrađuje vrlo dobro. Na kraju - Goga Bitadze. Mega će, nema tu više nikakve dileme, ponovo imati materijal za NBA timove i njihove skaute. U odnosu na isto vreme prošle godine Goga izgleda daleko zrelije i dominantnije u oba reketa, iako se vidi da prostora za dalji napredak - ima! Svaka njegova utakmica ove sezone bila je gotovo maestralna – 24 poena, i 12 skokova protiv Igosa, 14 poena, sedam uhvaćenih lopti i četiri asistencije protiv FMP, a onda i 16 poena i 13 skokova protiv Cedevite, koja u reketu ima mnogo iskusnije košarkaše...

Gledajući ova tri kola, biće ovo sezona supertalentovanog Gruzina! A onda, najverovatnije, sledi odlazak u NBA. Jer, najjača košarkaška liga sveta voli igrače kakav je Goga - visok, pametan, energičan, strašan atleta s dobrim osećajem za šut i koordinacijom... Koristan za pik'n'rol situacije. Još nije njegovo vreme da ponese neku smisleniju ulogu u NBA, ali je na odličnom putu. 

Ovu Megu zaista vredi gledati. A, tek kako je lepo kada se pogleda tabela Jadranske lige, a na njoj vidite četiri srpska kluba na vrhu...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar