SP: Srpkinje se osvetile Japankama za 1/2-finale!

Odbojkašice Srbije se osvetile Japankama u borbi za polufinale SP! Odbojkašice Srbije pobedile su Japan sa maksimalnih 3-0 u meču grupe G Svetskog prvenstva u Japanu.  To su naše devojke: Povratak na pobednički put.  Posle dva poraza u finišu druge faze, srpske odbojkašice "Top 6" Svetskog prvenstva počele trijumfom.  Vratila se super Tijana, vratila se moćna Srbija! Sad po medalju… Ubedljiva igra i i pobeda srpskih odbojkašica protiv japana i korak smo od polufinala.

Ostali sportovi 14.10.2018 | 14:30
SP: Srpkinje se osvetile Japankama za 1/2-finale!
Najbolje odbojkašice Srbije odlično su započele treću fazu Svetskog prvenstva u Japanu.

Pobedile su selekciju domaćina u Nagoji rezultatom 3:0, po setovima 25:19, 25:18, 25:23.

Srpske odbojkašice tako su posle dva poraza u finišu druge faze ponovo pokazale svoje pravo lice i nastavile pobedničkim putem kojem su išle do tada, kada su ostvarile sedam trijumfa u nizu bez izgubljenog seta.

U timu Zorana Terzića, koji je imao mnogo zamerki na igru svojih izabranica, ponovo je bila Tijana Bošković, ključni "šraf" Srbije, koja je prethodna dva meča na šampionatu propustila zbog povrede trbušnog mišića.

Japanke su namučile Srbiju samo u trećem setu, gde su ozbiljno pokazale "zube" i imale vođstvo 22:20, ali je Terzićev tim odigrao najbolje kada je bilo potrebno. Bjanka Buša, Milena Rašić as servisom, i Maja Ognjenović "kuvanjem", donele su preokret i obezbedile važnu pobedu.

Tijana Bošković držala je palicu u srpskom timu i bila najefikasnija sa 24 poena, dok je Brankica Mihajlović upisala 18 poena.

Kod Japanki jedino je dvocifren učinak imala Miju Nagaoka - 10 poena.

Srbiju očekuje dan pauze na šampionatu, a u utorak u grupi G meč protiv Italijanki, jedine ekipe koja u Japanu nije osetila gorčinu poraza (skor 9-0).

Meč Srbija - Italija na program je u utorak od 9.10 časova po srednjeevropskom vremenu.

Po dve najbolje ekipe iz grupe G i H izboriće plasman u polufinale, koje je na program u petak.

Srbija se ovom pobedom praktično plasirala u polufinale Svetskog prvenstva pošto, ali će sačekati ishod meča koji u ponedeljak igraju Japan i Italija u istoj grupi.

Naše odbojkašice su posle dva poraza uspele da se izdignu i odigraju fantastičan meč i u odbrani i u napadu i Japanke su samo u završnicama svakog od tri seta uspevale da im poremete ritam.

Najefikasnija je u pobedi Srbije bila Tijana Bošković sa 24 poena, Brankica Mihajlović je imala 18, ali su imale izvrsnu podršku od Silvije Popović i Bjanke Buše koje su sjajno pokrivale blok i "hvatale" gotovo sve što u bloku prođe. 

Srbija je prvi set krenula izjednačeno sa Japankama koje su uspevale da do 5:4 održavaju ritam. Od tog trenutka, izabranice Zorana Terzića prave seriju 4:0, odlaze na 8:5. 

Podloga za snažne napade je bila izvrsna odbrana, a jedino što je Srbiji falilo su bili napadi kroz sredinu za Stefanu Veljković. 

Tri neverovatne odbrane naših odbojkašica, pa onda realizacija Brankice Mihajlović u kontri, Japan nije imao rešenja za igru naše reprezentacije koja je od 13:6 i 15:7 uspostavila potpunu kontrolu i rutinski privela set kraju. 

U drugom je ritam uspostavljen opet dobrom odbranom na startu. Koliko je želje bilo među našim igračicama pokazuje i poen za 7:3 u drugom setu kada se Tijana Bošković odbranila nogom i dočekala grešku Japanki u kontri. 

Japanke nisu znale gde da napadaju jer je u do polovine drugog seta Silvija Popović kupila sve u polju, a prednost Srbije je rasla do 18:10 kada Taširo u nemoći promašuje zicer na mreži pored Bjanke Buše. 

Srpkinje su do kraja drugog seta imale samo dve greške na servisu. 

Međutim, na početku trećeg usledile su tri uzasopne i to je poremetilo ritam naše selekcije. Japan je poveo sa 7:5, igralo se u naletima od po dva poena gde bi naše devojke stizale taj zaostatak, a Japan ga opet pravio. 

Umorile su se Maja Ognjenović i Bjanka Buša, opala je koncentracija i Japan je to koristio. Greškom Maje i Milene Rašić, protivnice Srbije su otišle na 21:18 u finišu trećeg seta i činilo se da će ga i osvojiti. 

Umesto toga, odbojkašice Srbije su napravile seriju. Jedan od ključnih poena je osvojila Silvija Popović. Japanke su blokirale po sredini, lopta je išla na Popovićevu koja je videla prazan deo polja i vrlo snalažljivo poslala duboku loptu na 22:20 za Japan. 

Bjanka Buša je poslala smeč od bloka u aut, Milena Rašić je odservirala as i Srbija je povela 23:22 posle bloka Buše. Do kraja seta naše odbojkašice su bile pribranije i zasluženo slavile bez izgubljenog seta. 

Sledi dan pauze, pa onda okršaj sa Italijom u borbi za polufinale Svetskog prvenstva.

To je ono prava Srbija, to je ona ekipa koja je igrala atomsku odbojku u većem delu svetskog prvenstva u Japanu!

Povratkom Tijane Bošković u ekipu, Srbija je opet zaigrala sjajno i u prvom meču F6 faze deklasirala domaćina Japan 3:0 (25:19, 25:18, 25:23). Današnjom maksimalnom pobedom nad Japankama, naše devojke su došle na korak od plasmana u polufinale. Do kraja grupe nas preoksutra ujutro (09.10 časova) očekuje nas duel sa Italijankama, ali suštinski bi ubedljiva pobeda danas trebalo da bude dovoljna za plasman u borbu za medalje. Italijanke su sutra veliki favorit protiv Japana, tako da bi meč sa njima trebalo da odlučuje o prvom mestu i biranju rivala u polufinalu. Što nije beznačajno s obzirom na današnju pobedu Kine nad Amerikankama…

Očigledno da su ona dva poraza od Japana i Holandije bez Tijane Bošković bili benigni i da je ZoranTerzić dobro postupio što je u njima odmorio Tijanu i još neke važne igračice. Da je lakša povreda trbušnog mišića prošlost i da je mali odmor prijao najboljoj evropskoj odbojkašici, videlo se danas protiv Japana pošto je mlada Hercegovka igrala kao u transu i bila nerešiva enigma za domaći tim. Ništa Japankama nije pomogla ni podrška 8.000 domaćih navijača. Tijana, Brankica, Maja i ostale Srpkinje su bile preveliki zalogaj za domaću reprezentaciju…

Ne računajući manja opuštanja u finišima prvog i drugog i nešto slabiji početak trećeg seta, Srbija je odigrala fanastičan meč. Očekivano, Boškovićeva je dominirala u napadu i odmah donosila Srbiji visoku prednost kojom je naša selekcija ulazila u mirnije završnice setova. Standardno dobra u napadu je bila Brankica Mihajlovića, Maja Ognjenović je sjajno dirigovala igrom, ali ono što je bilo posebno impresivno u igri naše reprezentacije je prijem. Nadigrali smo Japan onim što je njegovo najjače – odbranom! Fantastična je bila Silvija Popović u polju, mnogo prijatno je iznenadila Bianka Buša, odlična je u prijemu bila i Brankica, ali i sve ostale devojke su odigrale dobru odbranu. A kada prijem dobro funkcioniše, onda Srbiji ne mogu ništa ni mnogo jače selekcije od Japana.

Nazustavljiva Tijana je sa 10 poena u prvom setu najavila da je ovo njen meč i da je potpuno spremna za završnicu prvenstva posle mini odmora zbog lakše povrede. Tek u finišu seta je napravila prvu grešku, slala je projektile u polje Japanki, pogađala dijagonale, paralele, tukla nemilosrdno po blokovima… Kada bi Japanke sastavile trojni blok, Maja je menjala rešenja u napadu i razigravala Brankicu, Bianku, Milenu… Tek na kraju seta su Japanke malom serijom smanjile deficit, ali su Srpkinje iskoristile prvu set loptu.

Slična priča i u drugom setu. Smečevi Boškovićeve i Mihajlovićeve su rapidno dizale prednost Srbije, Japanke su uspele u finišu seta da donekle istope rezultatski zaostatak, ali nije bilo bojazni za konačan epilog.

U trećem setu su Japanke krenule na sve ili ništa. Imale su prednost na prva dva tehnička tajm-autu, ali je Boškovićeva atomskim napadima održavala priključak. Imao je Japan u finišu seta tri poena prednosti (22:19), a onda je Maja Ognjenović imala neverovatnu odbranu kojom je započela seriju. Naš libero SilvijaPopović je osvojila poen (!), potom je Buša iznudila blok-aut, da bi Milena Rašić izjednačila as servisom! Blok Buše je doneo preokret, a tačku je stavila Maja Ognjenović maestralnim kuvanjem.

Tijana Bošković je bila najbolji pojedinac meča sa 24 ovojena poena. Dakle, skoro ceo set i to moće da raduje pred odlučujuće bitke za medalju. Brankica Mihajlović je osvojila 19 poena sa sjajnim učinkom u napadu (17/29). Buša i Rašić su osvojile po šest poena. Kod Japanki je Nagaoka osvojila 10 poena. 

Sutra će posle okršaja Japanki i Italijanki možda sve biti poznato. Ako Italijanke osvoje makar set, Srbija je sigurna u polufinalu. Ali i bez toga su naše jednom nogom u borbi za medalju. Vrlo verovatniji scenario je da će Italija pobedom zakazati duel sa Srbijom prekosutra u kojem će se odlučivati o prvom mestu. A s obzitrom da je Kina favorit za prvo mesto u drugoj grupi, biće bitno izabrati Amerikanke ili Holanđanke kao lakšeg rivala u polufinalu. 

SVETSKO PRVENSTVO (Ž) - TREĆA RUNDA, JOKOHAMA

Nedelja

GRUPA G

Japan - Srbija 0:3 (19:25, 18:25, 23:25)

GRUPA H

Kina - SAD 3:2 (25:22, 19:25, 20:25, 25:23, 15:9)

Ponedeljak

GRUPA G
12.20: Italija - Japan

GRUPA H
09.10: Holandija - SAD

Utorak

GRUPA G
12.20: Holandija - Kina

GRUPA H
09.10: Italija - Srbija

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar