Analiza: “Dvije muve jednim udarcem” kao investicija

Protiv Krke su svi igrači Zvezde igrali preko 10 minuta i svi su se upisali u strelce!

Košarka 14.10.2018 | 22:20
Analiza: “Dvije muve jednim udarcem” kao investicija
Rutinski. To je reč koja najbolje opisuje pobedu Crvene zvezde nad Krkom u trećem kolu ABA lige. Tim Milana Tomića je odradio posao a da se nije propisno oznojio. Ovaj drugi deo je skoro jednako bitan kao i sama pobeda. Sezona samo što je počela, a Zvezda je već u stanju da može da „odrađuje“ protivnika sa rotacijom od 12 igrača i to tako što se svih 12 upišu u strelce!

E, to je pravi posao. Dve muve jednim udarcem za crveno-bele...

Milan Tomić je o tome govorio još tokom pripremnih utakmica. I tada je posle mečeva objašnjavao da je minutaža svima ravnomerno raspoređena. Isticao je to. Bilo mu je bitno. Tako je i posle 13 mečeva, koje je uzgred Zvezda sve dobila. Nikako se to ne zanemaruje. Nije bitno samo da pobediš. Već i da se ne potrošiš previše. A to se najbolje radi kroz rotaciju igrača.

Protiv Krke su najviše igrali Džo Regland, Bili Beron i Mohamed Faje sa tek nešto malo preko 20 minuta u igri. Stratos Perperoglu je igrao 19 minuta, Boriša Simanić 18, tu je negde bio i Filip Čović, oko 17 i po minuta.

Zanimljiv je podatak i da su svi igrači Zvezde igrali preko 10 minuta i da su svi dali poneki poen! Nismo sigurni kada se poslednji put tako nešto dogodilo. Ali sigurno je da se ne događa često.

Regland 10, Čović 3, Perperoglu 6, Davidovac 4, Nanadić 4, Lazić 7, Faje 9, Beron 13, Ristić 10, Simanić 5, Cirbes 6, Odžo 3

Međutim, sudar s ekipama iz donjeg doma ABA lige idealan za takve rotacije. I upravo je to Milan Tomićkomentarisao posle pobede nad Krkom.

"Mislim da smo odigrali utakmicu u velikoj rotaciji. Igrali smo sa 12 igrača, svi su imali minutažu i svi su dali doprinos u pobedi. Čestitam mojim igračima na pobedi i sada se spremamo za sledeću utakmicu", kratak je bio Tomić.

E sada, zašto je ta rotacija toliko bitna.

Pa sama činjenica da je Zvezda otpočetka oktobra već  odigrala četiri utakmice (Ulm, Budućnost, Monako i Krka) govori koliko je ritam jak. Zvezda će samo do kraja meseca igrati protiv Igokee i FMP-a u ABA ligi, a u Evrokupu će se sastati protiv Andore, Breše i Galaasaraja. U proseku otprilike meč na tri dana do kraja ovog meseca.

Naravno, nije ritam jak kao u Evroligi gde postoje sedmice sa po dve utakmice, takozvani dupli program, ali i ovako je vrlo nezgodno i zahteva da se što veći broj igrača uključi i doprinosi.

Tomić je juče imao prvi put šansu da računa i na Dejana Davidovca, tako da je tim crveno-belih  dobio novog igrača u rotaciji. Van klupe su ostali Marko Kešelj i Aleksa Radanov. Videćemo da li će oni biti ti  igrači koji su van 12 i čekaće svoju šansu da upadnu u tim kada se za to stvori prilika.

Davidovac je prošle sezone igrao i na poziciji plejmejkera kada je trebalo da se  odmeni Tejlor Ročesti, tako da je imao važnu ulogu. Tomić je već najavio da ga neće koristiti na kecu, već najviše na dvojci ili trojci. Davidovac bi mogao dosta da rastereti Lazića i Perperoglua. To jeigrač koji može mnogo da pomogne i u skoku. Kvalitet više za Tomića.

Davidovac do sada ove sezone nije igrao, pa je njegov učinak svakako plus. Ali, već sada su se izdvojili igrači koji nose igru, ali i oni koji mogu da pruže dosta, a to ne čine za sada. To se pre svega odnosi  domaće igrače. Dobar primer je Dušan Ristić koji je iskoristio svoje minute protiv Krke. Za 14 minuta dao je 10 poena i imao šest skokova.

Sve u svemu, deluje da Zvezda ima najdužu klupu na raspolaganju u ABA ligi, Tomić to koristi i to će biti velika prednost crveno-belih do kraja sezone. Ovo mu dođe kao Tomićeva investicija koja treba da mu se isplati u budućnosti.

Posebno tamo na kraju sezone kada umor bude bio važan faktor.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar