Tatin sin: Mik Šumaher šampion Formule 3!

Sin slavnog Mihaela Šumahera osvojio prvi veliki trofej u karijeri, i to dve godine pre nego što je to svojevremeno učinio njegov otac.

Ostali sportovi 15.10.2018 | 11:30
Tatin sin: Mik Šumaher šampion Formule 3!
Mik Šumaher, sin slavnog Mihaela, sedmostrukog šampiona Formule 1, krenuo je očevim stopama.

Devetnaestogodišnji Mik osvojio je titulu u evropskoj Formuli 3.

Mladi Nemac, koji nastupa za ekipu Prema, na stazi Hokenhajm zauzeo je drugo mesto i trku pre kraja šampionata osigurao pobednički pehar.

On ima 347 bodova, odnosno 51 više od drugoplasiranog Britanca Dena Tiktuma iz ekipe Motopark.

Takođe, ekipa Prema, koju motorima snabdeva Mercedes, a za koju nastupa Šumaher, obezbedila je titulu u konkurenciji konstruktora.

Mik Šumaher se trijumfom u evropskoj seriji Formule 3 kvalifikovao za Formulu 1, ali budući da u najatraktivnijem takmičenju nema slobodnih mesta na vidiku, najverovatnije će sledeće sezone nastupati u Formuli 2.

To takmičenje je odskočna daska za ulazak u F1, pa su mnogi vozači, poput četvorostrukog šampiona Luisa Hamiltona upravo tim putem stigli do "najbržeg cirkusa".

Mikov otac, Mihael Šumaher, osvojio je 1990. titulu u nemačkoj seriji Formule 3, godinu pre nego što je debitovao u Formuli 1 za ekipu Džordan.

Mik je već napravio bolji rezultat od slavnog oca, budući da je trofej osvojio sa 19 godina, dok je Mihael to učinio kada je imao 21 godinu.

"To je neverovatan osećaj. Sve još izgleda nestvarno, ne mogu da poverujem šta sam uradio, ali sam oduševljen", poručio je Mik posle trke u Hokenhajmu na kojoj su ga bodrile majka Korina i sestra Đina.

"Veoma sam zahvalan što sam doživeo ovo, da živim svoj san i da imam tako jaku ekipu iza i oko sebe. Ova titula je zbog njih i za njih", rekao je novi šampion Formule 3.

Mik je pobedio na osam od 12 trka, uključujući pet u nizu. Postigao je veliki napredak u odnosu na prošlu sezonu, kada je kao debitant zauzeo 12. mesto u generalnom poretku vozača.

Čelnik Mercedesovog motosport programa Toto Volf, koji je vodio i F1 ekipu u kojoj je na kraju karijere nastupao Mihael Šumaher, naveo je da Mik poseduje neverovatan potencijal.

"Mik je od početka bio pod budnim okom javnosti i nije lako izboriti se sa tolikim pritiskom, pogotovo ako sezona ne startuje dobro, kao što se dogodilo ovog puta. Njegove vožnje u drugom delu sezone zato su još impresivnije, jer je on upravo dokazao da poseduje ono što je potrebno za velike rezultate i da može da postane jedan od najvećih u našem sportu", rekao je Toto Volf.

Nažalost, prvi veliki uspeh sina veliki šampion Mihael Šumaher nije mogao uživo da vidi, jer je od teških povreda glave koje je u decembru 2013. godine doživeo na skijanju i jedva ostao živ, daleko od očiju javnosti u svojoj vili u Švajcarskoj.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar