Ima propusta kod hidroelektrana

U Republici Srpskoj u funkciji je blizu 40 hidroelektrana, koje posjeduju vodoprivrednu dozvolu, što je preduslov za upotrebnu dozvolu.

Republika Srpska 13.10.2018 | 17:19
Ima propusta kod hidroelektrana
Vodoprivrednu saglasnost na projektnu dokumentaciju posjeduju 62 hidroelektrane, od čega je 14 u završnoj fazi izgradnje.

Podaci Inspektorata RS pokazuju da vodoprivredne smjernice, koje su uslovi za projektnu dokumentaciju, posjeduju 74 hidroelektrane. Takođe, manji broj subjekata za sada posjeduje samo koncesione ugovore, a određeni broj ugovora je raskinut. 

U ovoj godini inspektori su izvršili 45 kontrola hidroelektrana, od čega su u 14 slučajeva utvrđeni propusti koji su se odnosili na nepoštivanje uslova iz vodnog akta te su naložene mjere za otklanjanje istih.

Kada je riječ o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, iz Inspektorata su naglasili da je krajem prošle godine donesen Pravilnik o uslovima i načinu davanja u zakup vodnog zemljišta, koji je u ovoj godini je pretrpio i svoje prve izmjene, ali još nije donesen Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku, što u određenoj mjeri otežava rad kontrolnim organima.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Knez

13.10.2018 15:31

Pogledajte gospodo inspektori i kad gledate propuste u izgradnji i eko sistemu AKO neko vodi racuna o tome .POGLEDAJTE KANJON RIJEKE UGAR . DRZAVA I VLAST JE OBECAVALA DACE ZAPOSLITI U TIM HIDRO ELEKTR. DESETINE RADNIKA . A ONI ZAPOSLILI JEDNOG ITO PENZIONERA .O BOZE IMALITE.

ODGOVORITE
Name

Luu

13.10.2018 17:05

Dragi moj koje zaposljavanje, ni 1965 nije bilo potrebno puno radnika u HE, a kamoli danas kada se sve moze auzomatizirati. HE su kod nas obicna ekoloska katastrofa koja ce nam unistiti ono najbolje u drzavi i sve rjedje u svijetu. To su nase rijeke koje nas i nasa polja napajaju. Cuj izdaju dozvole, a nr postoje ekoloski kriteriji. Mi smo najjadniji narod na svijetu i izumrjet cemo svojom zaslugom.

Name

рибар

13.10.2018 16:00

Прпа, како сам рекао у кампањи, све миницентрале иду под ревизију и забрану изградње. Сад су нашли причати о еколошкој дозволи, знају да сам ДАО РИЈЕЧ У КАМПАЊИ, Ниџо да ћу доказати да скоро ниједна од преко 200 концесија на миницентрале није била по Закону, него легло корупције. Другим ријечима, "неко бу нејабал", што рекли загорци. Иначе, очекујем да ће сад почети контроле, чујем да неки власници концесија старих по десет година, незаконито продуживаних, грчевито гледају да их некоме увале- препродају. ПИТАМ ДРЖАВУ, ШТА СТЕ ДО САДА РАДИЛИ? Сад кад вам су вам ЗЕЛЕНИ и Лазаревић за вратом хоћете да се саперете. Може, али многи ће се сапирати у затвору о трошку државе. Кад сте могли народно благо продавати, НАРОДНЕ РИЈЕКЕ НАШИМ ДУШМАНИМА ДАВАТИ и паре узимати, сад се спремите да арчите бесплатно народну воду у народном затвору. Поздрав Никола Лазаревић

ODGOVORITE
Name

očekivano

13.10.2018 16:44

U razvijenim državama se odustalo od gradnje malih hidroelektrana,jer je utvrđeno da uništavaju rijeke,njihov biljnji i životinski svijet,a ovi naši na vlasti baš odlučili da dokusure i ono malo što još nisu uništili

ODGOVORITE
Name

рибар

13.10.2018 19:30

Наравно да се одустало у нормалним земљама. Нпр. миницетрала од једног-два мегавата доноси само корист власнику. Он профитира, државно предузеће му мора по енергетском споразуму откупити струју по киловату 30% скупље, него што је може касније продати.Чисти финансијски губитак. Значи, сами себе тиме уништавамо и понижавамо, наша ријека, наш далековод, душман нам уништи ријеку, нагрди природу, изазове клизишта и још БИТАНГИ морамо платити што је све народно користио и упропастио. Погледајте само најљепши кањон Српске, кањон Угра, оно ће ми бити посебно задовољство, НЕКО БУ НАЈЕБАЛ. ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су ставили ВЕТО на концесије, МИСЛИЛИ СУ ДА ЋЕ ЗЕЛЕНЕ ЗАУСТАВИТИ АКО ЈА НЕ БУДЕМ У НСРС, ту се дебело зајебали, сад тек има да све ГОРИ. Ревизија иде, биће свашта по питању концесија, срећа па сам овај први коментар писао прије скупа у БЛ. сад би рекли, ево га Ниџо диже главу због протеста. Не, Ниџо се грађевинској, енергетској и тровачкој мафији супростављао свих ових година. Сви то знате, зауставио са еколозима шест злочиначких централа на Сутјесци,тиме и уништење најљепшег националног парка у Европи, зауставио сам САМ спрегу политичке и праве мафије у Палама, односно, довоз отровног отпада из Високог на Пале и Сарајевско-романијску област, зауставио са еколозима и Кустурицом отварање рудника никла у Вишеграду, катастрофу која би изазвала у будућности уништење регије(погледајте на интернету руднике никла шта раде 100-150 км од мјеста копања? Значи, Ниџо се никог не боји, нити се икад у животу кога бојао, напротив. Све што је овдје написано, више пута је речено у камере у кампањи, само да се зна. Да ли ће протести успјети, па ће бити лакше то урадити, не знам, мада знам. Али једно сигурно знам, ја никад своју ријеч нисам погазио, остали ови КОНЦЕСИОНАРИ на власти, или не, вето је од ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ на ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ и концесије стављен. Нема назад,, поздрав.

Name

Austria

15.10.2018 08:17

Dobro je to sta ima veze vi morate znat daje elektro privrednom direktoru i ministru tesko i da moraju imat viski ito nesmije biti mladzi od 12 godina tosu vasi vodeci ljudi viste se namucili dokste ih izvojevali

ODGOVORITE