Gasi se mostarski gigant "Aluminij"

Rukovodstvo mostarskog "Aluminija" apelovalo je da Vlada Federacije BiH (FBiH) do kraja sutrašnjeg dana zatraži suspenziju isključenja sa elektroenergetske mreže, koje najavljuje Nezavisni operater sistema BiH, jer bi to značilo kraj ove kompanije.

Bosna i Hercegovina 13.10.2018 | 17:13
Gasi se mostarski gigant "Aluminij"
Vršilac dužnosti direktora "Aluminija" Dražen Pandža rekao je da ovo preduzeće nema vremena do petka, za kada su pojedini članovi federalne Vlade najavili zasjedanje. 

"Apelujemo da Vlada FBiH do isteka sutrašnjega dana reaguje prema Nezavisnom operateru sistema i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u pravcu pronalaska rješenja za snabdijevanje 'Aluminija' električnom energijom, uz neophodne garancije za plaćanje", objasnio je Pandža.

Iz "Aluminija" su naveli da isključenje s mreže znači potpunu havariju, "smrzavanje" tekućega aluminijuma u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje bezbjednosti radnika u proizvodnom procesu, prenose federalni mediji.

U ovoj kompaniji kažu da ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90.000 evra, a "Aluminij" ima 256 elektrolitičkih ćelija.

"Ovo bi bilo neplansko isključenje, van sistema i tekući metal bi ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu KM troškova. U prevodu, to isključenje značilo bi 'Aluminijev' kraj", navodi se u saopštenju. 

Čelni ljudi ovog nekadašnjeg giganta juče su na konferenciji za novinare saopštili najavu Nezavisnog operatera sistema BiH o isključenju "Aluminija" s elektroenergetske mreže sutra u ponoć zbog enormno visokih dugova za struju.

(Srna)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Lakrdija

13.10.2018 15:29

To je kompanija pod izricitom upravom HDZ koji direktno ima finansijsku korist ili bolje receno klasicno pljackan godinama i sada treba federacija da podmiri troskove!!!!!??????

ODGOVORITE
Name

Re

13.10.2018 16:54

I covic i dodik vole BiH kad treba dugove podmiriti ili kad im trebaju pare.. a ovamo sve protiv te iste BiH. Licemjeri jadni i bolesni..

Name

re

13.10.2018 17:21

Dobit će, mahunu. To je bosansko hercegovačka kompanija koju su opljačkali HDZ Bih i Hrvatska. Osim toga oni kradu našu vodu iz Buškog jezera, od toga proizvode struju i onda preko fantomske EP hzhb prodaju u aluminij. Kada su dobro zarađivali gospoda iz Aluminija, Brajkovic i kompanija, nije htjela direktno kupiti struju od EP BiH već je struju kupovala Hrvatska a potom preko ep hzhb prodavali u aluminij...Običnom narodu je struja poskupljivala da bi se HDZ parazitima mogla isporučivati struja po povlaštenoj tarifi. Mnogi ne znaju, Aluminij je OGROMAN potrošač struje, cio proces proizvodnje se izvodi pomoću struje. Ništa, neka im fantomska EP hzhb daje besplatnu struju, niko nema ništa protiv ili gasi svjetla. idite kod Čovića...Dosta je bilo.

Name

Karica

13.10.2018 19:33

Trebalo je davno ugasiti.

Name

re re

14.10.2018 14:44

Neka propada ja djecu poslao daleko od ovi lopova

Name

Skeptik

13.10.2018 15:34

Zatvoriti fabriku i sve zaposlene prebaciti u državnu službu da rade. To je unosno, osim plate nema nikakvih troškova. Alumina troši struje kao čitav Mostar, održavanje pogona, vozila, troškovi ekologije...Preskupi brate. Ovako samo u hodnike uvaliti stolove i stolice i sijalicu od 100 W.

ODGOVORITE
Name

SALE

13.10.2018 17:01

Treba lo bi malo otpustenih poslati bratu miloradu da ih zaposli u politicke institucije rs

Name

x

13.10.2018 15:42

Rasturio i pokrao i opustosio Hdz pa sada zele gurniti vladi federacije problem a pljackasi uzivaju u iznetom kapitalu u vilama u dalmaciji, fuj

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2018 08:10

Moraju od nečega finansirati svoje živote i borbu za treći entitet.

Name

popara

13.10.2018 15:59

Kada su trosili nemilice na otpremnine i nagrade jedan drugom onda su im radile celije mozdane.Trebali su to skutori sami ugasiti kada su vidjeli da idu u propast.

ODGOVORITE
Name

BiH

13.10.2018 16:03

Nije mi jasno da se nekome daje subvencija na ee i plate ljudima po 1200 do 5000 tisuca ako je trziste takvo kakvo je za sve iste bez obzira ko je.Zalosno jeste za aluminijum ali ako nemoze da posluje ugasi ili prodaj posto zasto pa neka radi u privatnom sektoru.

ODGOVORITE
Name

ja

13.10.2018 16:23

Nek im sad pomogne Covic,Plenkovic,Katarovic i sav HDZ koji su sve opljackali a sad bi Da im neko drugi guzicu spasava a toj Alumini nije nikad ni jedan Srbin ili neko drugi mogo poso dobit

ODGOVORITE
Name

Optimist

13.10.2018 17:41

E da se ustane Jole Musa pa da vidi šta je sa kombinatom

Name

Svedska

13.10.2018 17:04

Sad bi sve troskove trebao da snosi onaj kriminalac Dragan Covic.

ODGOVORITE
Name

Tzhc

13.10.2018 17:12

Bjezi eto Komsica.....

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.10.2018 17:54

Mislim da nebi trebalo iskljucivati struju a krivce za dug treba sve do jednog pohapsiti. A ima ih sa vrha drzave entiteta kantona pa do rukovodstva Alumine. Zbog cega bi obicni radnici ostajali bez posla da bi se ova bagra na vlasti obogatila. Dokle da budemo ovce i da stitimo ove lopove. Dobro je jedan napisao treba sve radnike zaposliti u administraciju na svim nivoima,a ove iz administracije ove lopove poput Covica koji mijenja tok rijeke da bi pravio nekakvo sebi privatno zdanje.Te lopove zaposliti da rade u Alumini bez placa sve dok se ne otplati dug.

ODGOVORITE
Name

re

13.10.2018 18:50

Kakva "Alumina"??? U pitanju je druže firma "Aluminij" iz Mostara. KraDeZe kompanija, opljačkana i opustošena od najlegitimnijih hrvatskih predstavnika, Smijem se kladiti u život, da je većina od 900 uposlenih glasala za HDZ a isti taj HDZ uništio kompaniju, isisane stotine miliona, sirotinja je skuplje plaćala struju da bi se kradezenjare baškarile po vilama i jahtama na moru. Danas traže pomoć od države koju mrze iz dna duše, licemjerje bez presedana. Neka se obrate Čoviću, Sarajevo ako ponovo dadne struju za aluminij neka očekuju ogromne proteste. Oni su sve Bošnjake i Srbe istjerali iz kombinata i nikada ih nisu vratili. i treba da se ugasi, dostasu pljačkali ovaj napaćeni narod, dosta.!

Name

Bosanacc

13.10.2018 18:11

Kakve koristi imaju gradjani Bosne sem pojedinci iz HDZ da peru pare. Glasajte za Covica on vam je dao to Jeb.vas on ....

ODGOVORITE
Name

Bela Ladja

13.10.2018 18:34

Ma,jel moguce,jos jedno preduzece upropasceno.

ODGOVORITE
Name

Pitanje svih pitanja

13.10.2018 19:27

Da li je ova tvornica rentabilna..?? Sa plaćenom strujom u cjelosti ili djelimično, sa popustom. I bez reketa HDZ-u i HDZ dužnostnicima, uključujući i pobratima Covića Dragana. Reket ne ulazi u obračun rentabilnosti. Nema ga u formuli.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

13.10.2018 19:59

Aluminij se gasi da se istisnu Rusi koji su zadnjih godina ušli u zajedničke poslove sa Aluminijem. Jeste HDZ loše upravljao jeste da nije ulagano u sekundarnu proizvodnju ali ključno je ukinuti Ruski kapital a radnici će svakako završiti u Njemačkoj i tako će Mostar postati vrćinski muslimanski grad. Sreća vaša u Srpskoj što imate entitet prošli bi kao Hrvati.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.10.2018 20:52

Smijesan si Mostarac mozemo mi imati i samostalnu Republiku Srpsku vlada ista mafija kao i kod vas i narod se iseljava oni koji ostanu imat ce izbjeglice sa Bliskog istoka za komsije.

Name

re Mostarace

14.10.2018 07:15

Više si nego smiješan, ti i takvi kao ti ste glasali za HDZ, upravo su oni, HDZ BiH i HDZ Hrvatske opljačkali Aluminij, Hrvatska koristi naše BH resurse a na to vi i tvoj HDZ nemate reakciju, naprotiv, vi pljačku branite. Niste imali entitet ali ste zato sve Srbe i Bošnjake izbacili iz aluminija. Možeš ti imat 6 entiteta, to sa upravljanjem preduzeća nema nikakve veze, eno ti Hrvatske pa vidi šta od nje napravi HDZ ili od milja u narodu zvani Kradeze. Obratite se Čoviću, on će vam dati besplatnu struju sa brane na Radobolji.

Name

Zamrdaj mitre

13.10.2018 21:14

Definitivno ključ u bravu. Dosta je bilo Čovićevog bahaćenja. Javno preduzece koje sluzi samo da se izvuku javna sredstva. Kako može propasti preduzece koje proizvodi jednu od najvažnijih legura u industriji. Žao mi radnika

ODGOVORITE