NBA "zagrijavanje": Dončić prati Dirka u penziju!

Do početka sezone ostala su svega tri dana. Predstavljanje po divizijama završavamo Jugozapadom, gde je najveći fokus uvek na ekipama iz teksaškog trougla.

Košarka 13.10.2018 | 22:15
NBA "zagrijavanje": Dončić prati Dirka u penziju!
Hjuston, Dalas i San Antonio svi su imali periode kada su dominirali, borili se za titule i osvajali ih. Sada je u krugu kandidata za najviši plasman samo jedan od timova iz Teksasa - Hjuston.

Rakete su po mnogima jedini pravi rival Golden Stejta na Zapadu, Spursi se polako transformišu posle 20-ak godina sjajnih rezultata sa Popovićem, Dankanom, kasnije i Parkerom i Đinobilijem... A, Mavsi se uzdaju u evropsko čudo od deteta, kao što su se krajem 90-ih uzdali u mnogo manje poznatog košgetera iz Nemačke.

DALAS MAVERIKS

Verovatno poslednja sezona velikog Dirka. Poslednja prilika da mladi igrači uče od njega na terenu i poslednja prilika da Dirk oseti plej-of utakmice. Dalas ima dobar tim, popunjen na skoro svim pozicijama, ali i dalje nemaju prave nosioce igre. Na neke igrače su ispucali salary cap, koji ni izbliza nisu vratili uloženo u njih.

O Dirku Novickom je suvišno pričati. Čovek koji im je, preko svojih leđa, doneo jedinu titulu i to protiv velike trojke Majamija, kada su bili autsajderi čak i za osvajanje svoje konferencije. Dirk je bukvalno postavio Mevse na NBA mapu kao jako ozbiljan tim, koji je bez superzvezda osvojio titulu i time pokazao da ne morate imati supertim da bi osvojili titulu. Potrebno je samo da imate Tim. Šesti strelac na večnoj listi i prošle sezone je išao preko 10 poena po meču, za skoro 25 minuta. Ove godine mu sigurno sleduje nešto manje minuta, ali i dalje će biti krucijalan faktor.

Sa drafta su uzeli najvećeg vanameričkog talenta, Luku Dončića. Mladi Slovenac srpskog porekla, došao je posle evroligaške titule sa Realom i evropske titule sa Slovenijom, kao MVP Fajnal fora i ACB lige. Dugo se licitiralo da može da bude odabran sa prve pozicije na draftu, ali ga je Dalas pokupio u trejdu sa Hoksima. Setite se da je tako i Novicki došao u Dalas, posle trejda sa Milvokijem u noći drafta. Mnogi vide sličan scenario u ovom slučaju i nadaju se da će Dončić povesti Dalas ka sličnim uspesima. Na pripremnim utakmicama je igrao i poziciju 4, jer je prilično ojačao tokom letnje pauze. Luka ima snagu, tehniku, brzinu i dobar šut, posebno u clutch time i od njega se vrlo brzo očekuje da postane lider.

Prošle godine su na draftu uzeli plejmejkera Denisa Smita juniora. Odmah je dobio 30 minuta po utakmici, u nadi da će se razviti u odličnog organizatora igre. Ima slabije procente šuta u odnosu na ono što su očekivali i na ono što je pružao na koledžu. Izabran u drugu petorku rukija, sa preko 15 poena na meču, izuzetno je skočan, sa lakoćom zakucava preko protivnika, ali je potrebno da svojoj igri doda sigurniju realizaciju. Sa ovogodišnjeg drafta su uzeli još jednog pleja, Džejlena Bransona. Ovaj levoruki igrać je imao odličnu sezonu na Vilanovi. Izuzetno brz igrač, jako sličan Smitu junioru. Njih dvojica će, pored iskusnog Baree, deliti minute na poziciji 1. Džej Džej Barea je u dva navrata bio član Dalasa, gde je počeo kao ruki i kasnije se vratio kao već iskusan igrač. Barea sigurno ima još municije, a Dalas je formirao trio Moćnih miševa na poziciji pleja, što je svakako jedan od kvalitetnijih delova ekipe.

U red najbolje plaćenih igrača Dalasa spadaju Herison Barns i Vesli Metjuz. Posle dosta dobrih partija za Voriorse, Barns je za velike pare otišao u Dalas, kako bi se u Ouklendu oslobodilo mesto za Kevina Durenta. Prve sezone u Mevsima bio je blizu granice od 20 poena po meču, prošle nešto slabiji. Dobio je više slobode u igri, pa samim tim i više šuteva, često nerezonskih. Barns bi trebalo da bude vođa ove ekipe, bar je to bio plan kada je doveden. Sam će dati sud o tome da li je spreman za ovu ulogu ili ne. Još lošija situacija je sa Metjuzom. Posle odličnih utakmica za Portland, dobio je jako visok ugovor u Dalasu. Pratila ga je reputacija odličnog trojkaša, koji je često znao da pogađa iz daljine kada se lomi utakmica. Dalas je planirao da ovaj dvojac preuzme vođenje ekipe od Dirka, ali je Metjuz bio produktivan kao Dirk sa 40 godina, mada on sam ima 31. Ova sezona je možda i presudna za njegovu dalju karijeru, jer na leto postaje slobodan agent.

Na centarsku poziciju stigao je DeAndre Džordan. Poznat kao čovek koji je znao da zakucavanjima pregazi protivnika, ali i kao omiljena meta za fauliranje kada treba promašiti bacanja. Džordan je to shvatio ozbiljno, pa je poslednje sezone u Klipersima sa 43 otišao na skoro 60 odsto preciznosti sa linije penala. Ove sezone sigurno prvi centar Mevsa, ali već 2019. postaje slobodan agent. Kao njegova zamena će više igrati Pauel, nego Salah Mežri. Pauel je u najboljim godinama. Prošle sezone je podigao svoju igru na znatno viši nivo u svim segmentima, što je rezultiralo sa više minuta i boljim brojkama. S obzirom na to da su Mevsi tanki u reketu, Pauel bi trebalo da ima još više prostora ove godine. Mežri je tu već 3 sezone, sa skromnim učinkom, ali kad god dobije loptu ispod koša, velika je verovatnoća da će i poentirati. Slično našem Marjanoviću.

Maksi Kleber, sunarodnik Novickog, debitovao je prošle sezone, a sada je iz Evrope doveden šuter Rajan Brokhof. Australijanac jeste jako dobar šuter, ali će morati da sledi primer Inglsa iz Jute i dosta poradi na brzini i snazi, kako bi došao do izražaja u NBA ligi.

Dorijan Fini-Smit počinje treću sezonu i ako je verovati utakmicama tokom leta, možemo da očekujemo nešto kvalitetnije igre, na poziciji koju neprikosnoveno drži Herison Barns. Od najiskusnijih, opet se vratilo dobro poznato lice. Ovo je treća epizoda Devina Herisa u Mevsima. Svi ga poznaju jako dobro i on poznaje ovu organizaciju kao svoj džep. Ovo su poslednje sezone u njegovoj karijeri i bilo bi jako lepo da mladi plejmejkeri i šuteri iskoriste priliku da nauče neke lekcije od njega i Baree, iza kojih je gomila utakmica regularne sezone i plej-ofa. 

Uspeh Mevsa zavisi od dva faktora. Prvi je razvoj dva top talenta, Dončića i Smita juniora. Smit mora da podigne procente šuta, pored svog sjajnog prodora i skočnosti. Dončić će šetati po krilnim pozicijama, jer Dalas nema dubinu u tom delu. Ako se njih dvojica razviju kako je planirano, Dalas može i u plej-of. Drugi faktor su Barns i Metjuz. Barns treba da počne da otplaćuje uložene pare, a Metjuz da zaradi novi ugovor. Ulazi potpuno zdrav u sezonu i dosta očiju je uprto u njega.

Očekivana petorka: Smit junior, Metjuz, Dončić, Barns, Džordan.

HJUSTON ROKETS

Posle par uspešnih sezona u Sansima, Majk D'Antoni je dugo lutao u potrazi za timom u kome će moći da primeni svoju filozofiju košarke. I onda je pre dve godine došao u Hjuston, koji je na čelu tima imao Bradu Hardena. Iako se mislilo da će sloboda u igri i način igre Majkovih timova, učiniti da Harden krene nekontrolisano da troši lopte, bilo je totalno suprotno.

Džejms Harden je prošle sezone konačno dobio zasluženu titulu najkorisnijeg igrača lige. Poslednje tri sezone beleži skoro 30 poena po meču, ali u poslednje dve je sjajan i u ulozi asistenta, mada mu se ta brojka malo smanjila dolaskom Krisa Pola, što je bilo potpuno očekivano. Harden je možda najkompletniji igrač u ligi. Popravio je i odbranu, gde su ga zbog manjka truda i čestih ispadanja svi ismevali. On je i čovek od koga umnogome zavisi da li će Rakete svrgnuti Voriorise ili ne.

Druga velika zvezda, ne samo Hjustona, nego i NBA lige je Kris Pol. Već je ušao u veteranske godine, ali se to ni malo ne odražava na njegov učinak. Ako ga zdravlje posluži i ako bude odigrao celu sezonu, što prošle nije uradio i propustio je odlučujuće utakmice, kada je u finalu Zapada Hjuston imao 3-2 i utakmicu na svom terenu za ulazak u veliko finale, Rakete mogu ponovo do najboljeg skora. Pol pored organizacije igre donosi ogromno iskustvo, jako kvalitetne odluke kada se lomi utakmica i sigurnu realizaciju. Ima fantastičan prodor, koji je uvek pokriven skoro nepogrešivim šutem sa poludistance i linije slobodnih bacanja. 

Ovog leta je posle trejda u Atlantu i brzog raskida ugovora, potpisan Karmelo Entoni. Voleli ga ili ne, on je jedan od pravih, čistih šutera. Gledajući neke njegove partije, posebno u Niksima, mogli ste da svedočite košarkaškoj poeziji. Dolazak kod svog velikog prijatelja Pola, svi u Hjustonu vide kao ponovno buđenje bivše velike zvezde Sirakjuza i NCAA šampiona. Sa potpuno zdravim Hardenom i Polom, uz Entonija, Hjuston je sigurno najveća opasnost po uzastopne, vladajuće šampione. Svima od ove trojice nedostaje prsten i sada ne može biti idealnije vreme da ga stave na ruku.

Pored ovih dokazanih zvezda, tu su još neki provereni igrači. Prvo bih pomenuo Pi Džej Takera. Ne toliko zbog njegovih proseka tokom sezone, već fantastičnih partija u plej-ofu. Taker je znao da veže nekoliko uzastopnih trojki, pa pored ostalih šutera Voriorsi nisu znali kome da se okrenu. Taker je, takođe, veteran u ovoj ekipi, ali ne i poslednji. Tu je i Nene Hilario, koji još uvek ima dosta snage da se nosi sa najboljim centrima. Odigrao je odličnu pretprošlu sezonu i dosta solidnu prošlu. Jaka i sigurna podrška glavnom centru, Klintu Kapeli, koji je letos posle dugo razgovora produžio ugovor sa Raketama. Kapela je eksplodirao u poslednje dve godine. Tek mu je 24, a već važi za jednog od najboljih centara lige. Šut mu je limitiran na poludistancu i igru leđima, ali ga krasi odličan skok u odbrani, a posebno u napadu. Odlično se uklapa u igru u tranziciji, jer je izuzetno brz za svoju visinu i veoma pokretljiv. On će biti velika opasnost za svakog rivala. 

Za šuteve sa preko sedam metara zaduženi su Erik Gordon i Džerald Grin. Gordon je jedan od najboljih šestih igrača lige, izuzetno produktivan, koji je često znao da pravi duge pauze zbog povreda, ali u Hjustonu se stabilizovao na oko 70 mečeva godišnje, što je najviše još od debitantske sezone u Klipersima. Grin je uspeo da izađe iz profila igrača koji samo zna da sjajno zakucava. Od boravka u Finiksu je postao i respektabilan šuter, a prošla sezona u Hjustonu mu je druga najbolja u karijeri, sa respektabilnih 12 poena po meču.

Kako bi osigurali dodatnu dubinu u timu, iz Detroita su doveli nisko krilo Džejmsa Enisa, a iz Šarlota je stigao nekadašnji ruki godine, kome su svi predviđali da će biti veliki igrač, ali on je nakon par sezona završio na margini. U pitanju je plejmejker Majkl Karter Vilijams. Fantastičan u Filadelfiji, posle prelaska u Milvoki i ozbiljne povrede, više nikada nije vratio staru formu. Prošla sezona bila je za zaborav. Povreda i loše partije. Hjuston ga je doveo kako bi pokušao da probudi zaspali talenat, kome igra Raketa definitivno odgovara.

U zamenu za Rajana Andersona, stigla su dva mlada igrača. Jedan je Markiz Kris. Nekadašnji osmi pik, posle dve sezone u Finiksu stiže u Teksas. Ruki sezona bila mu je prilično dobra, ali je u drugoj sve nervirao padovima koncentracije i brzim pravljenjem faulova. Prirodno bi trebalo da igra poziciju 4, biće potrebni njegovi skokovi posebno kada Kapela nije u igri. Drugo pojačanje iz Finiksa je nekada veliki talenat sa Kentakija, Brendon Najt, takođe 8. pik, kao Kris. Počeo je karijeru u Detroitu, bio starter, prelaskom u Milvoki procvetao i beležio neke vrhunske partije. U Finiksu je činio strašan tandem sa Bledsoom, ali nije preživeo rebilding Sansa i poslat je u Hjuston. Izlazi iz povrede prednjih ukrštenih ligamenata, tako da ne treba očekivati nešto više od njega u prvom delu sezone. U drugom delu bi mogao da predstavlja veliko pojačanje.

Pitanje je samo da li će Hjuston ići u plej-of sa prve ili druge pozicije na Zapadu. Kao što je pomenuto, dubina tima je jako velika prednost Hjustona u odnosu na konkurente. Njihova druga petorku mogla bi dobro da parira mnogim startnim petorkama. Veliko pitanje ostaje kako će se Entoni uklopiti i da li će svoje preostale kvalitete podrediti timu. Pozitivno je što od ranije poznaje trenera, a i trener njega. On je faktor koji može da pokvari planove Hjustona ili im znatno uveća šanse da svrgnu Ratnike sa trona.

Očekivana petorka: Pol, Harden, Taker, Entoni, Kapela.

MEMFIS GRIZLIS

Nikada nisu pravili tim od zvučnih imena. Uvek su sve nade polagali u timsku igru i slogu u ekipi. Tandem koji vodi ovaj tim čine Mark Gasol i Majk Konli. Gasol je već NBA veteran. Od starta u ligi je pokazao da će raditi sjajne stvari. Postao je lider Memfisa i ostao veran Grizlijima, verovatno do kraja karijere.

Konli je još jedan verni član tima, ali koji je skoro celu prošlu sezonu propustio zbog povrede Ahilove tetive. Ove sezone se vraća u tim potpuno spreman, što će sigurno značiti ekipi i učiniti je konkurentnijom. On i Gasol su zalog za plej-of ove sezone.

Treća zvezda tima (trebalo bi da) je Čendler Parsons. Posle jako dobrih predstava za Hjuston i Dalas, preselio se iz Teksasa u Memfis, za jako visok ugovor, ali ovaj talentovani igrač u Tenesiju usled povreda kolena nije pokazao ni deo svog talenta. Od ove Parsonsove sezone se očekuje dosta. Svi navijači, uprava i tim su uz njega i očekuju da bar donekle ponovi partije iz Hjustona, jer bi tada šanse Memfisa za uspeh značajno porasle. Iskusan igrač koji je ovog leta pojačao Memfis je Geret Templ. Odigrao je dve jako dobre sezone za Sakramento i svojim iskustvom može da brojnim mladim igračima Grizlija.

Na poziciji 2 i 3 je Dilon Bruks. Bruks je izabran sa 45. pozicije na draftu, ali u ruki sezoni je pokazao da to nije pravi pokazatelj kvaliteta igrača. Nekadašnja zvezda Oregona, dobio je minute usled nedostatka pravih šutera i niskih krila. Čuveni putnik po NBA timovima, Omri Kaspi, stigao je i do Memfisa. Izuzetno siguran šuter i skakač iz drugog plana najveći deo karijere proveo je u Sakramentu, a prošle godine bio je u šampionskoj ekipi Voriorsa, gde je sigurno skupio dodatno znanje na temu "kako se pobeđuje". Potrebno je da to prenese Memfisovim poletarcima.

Bek šuter koji je pokazao da se na njega može računati ove sezone je Endrju Herison. Sa skoro 10 poena po meču, duplirao je učinak iz prve sezone, iako je kao i Bruks, biran u drugoj rundi drafta. Memfis je očigledno idealna sredina za igrače koji imaju talenat, ali su spletom okolnosti završili u drugoj rundi. Na sve ove igrače treba dodati DžaMajkl Grina, koji nije ni bio draftovan. Stigao je iz razvojne lige, prvo u Spurse, koji imaju tu praksu, zatim i u Memfis. Nezamenljiv na poziciji visokog krila, prošle sezone je skupio skoro devet skokova po meču i bio blizu dabl dabl proseka. Malo se mučio sa povredama, ali je sve sanirao i ulazi u novi ciklus potpuno spreman.

Još jedan igrač koji nije draftovan i nije se snašao u prvom timu posle razvojne lige je Vejn Selden. Probao je u Nju Orleansu, pa se preselio u Memfis i već druge sezone, sledeći Grinov primer, stigao do skoro 10 poena po meču za samo 20 minuta na parketu. Vrlo iskusan igrač, Šelvin Mek, dolazi iz Orlanda, nakon što je prethodno u Juti beležio najbolje brojke u karijeri. Svi u Memfisu veruju da će se lako uklopiti u timsku kulturu i dobro menjati Konlija.

Nekada velika nada NBA lige i Nju Džersija (sada Bruklina) posle putešestvija po Evropi (Armani) i Kini, vratio se u Memfis. Ako vam nije bilo kristalno jasno kako ta sredina utiče na igrače, najbolje to možete videti iz primera MarŠona Bruksa. Prošle godine je na par utakmica po dolasku iz Kine beležio čak 20 poena po meču. Ali, obratite pažnju na proseke. Šutirao je 50 odsto za dva poena, čak 60 odsto za tri poena i skoro 90 odsto sa linije bacanja. Najviši broj asistencija i ukradenih lopti. Sve ovo pokazuje da je Bruks konačno postao ozbiljan igrač i da više nema problema u njegovoj glavi.

Sa četvrte pozicije drafta su odabrali Džerena Džeksona juniora. Ovaj prospekt je pametno biran, jer je Gasol već ušao u veteranske godine, kada će se mnogo više okrenuti mentorisanju Džeksona, nego individualnoj statistici. Džekson je izuzetan atleta, agresivan u skoku, ofanzivno i defanzivno. Deo na kome bi trebalo da poradi je snaga, kako bi mogao da se nosi sa jačim centrima i bude prava zamena Gasolu. Na koledžu je bio poznat kao elitni defanzivac i jedan od najboljih igrača u Big Ten konferencije. Memfis je poznat kao jaka defanzivna ekipa i izbor Džeksona ne treba nimalo da čudi.

Memfis sa povratnikom Konlijem bi mogao da se ugura u plej-of. Gasol ulazi u veteranske godine, ima dovoljno iskustva i znanja da vodi ovaj tim ka pobedama. Parsons je taj X faktor, koji može da olakša put ka plej-ofu. Drugi jako bitan faktor je MarŠon Bruks. Stari Bruks, sa ovom glavom, je ono što treba Memfisu, jer već dugo kubure sa šuterima. Ostali igrači su klasični igrači zadatka, podređeni timu. I dalje verujemo da tim može pobediti individualni kvalitet i da simpatični Memfis može da bude učesnik doigravanja. Mada, neće biti nimalo lako.

Očekivana petorka: Konli, Bruks, Parsons, Grin, Gasol.

NJU ORLEANS PELIKANS

Fantastična prošla sezona Pelikana. Da je Kazins bio zdrav, možda bi napravili još jedan korak napred i ostvarili bolju poziciju pred plej-of. A možda, da je bio zdrav, ne bi ni stigli tu dokle jesu. Povredom Kazinsa su se ujedinili i bili pravi tim. Prva zvezda bez ikakve sumnje je Entoni Dejvis. Nekadašnji prvi pik na draftu je glavno lice ove franšize. Obrva samo u prvoj sezoni nije bio neprikosnoveni lider tima, jer je u tom momemtu to bio Erik Gordon. Već od druge sezone Dejvis beleži preko 20 poena po meču. Prošle je stigao do proseka od čak 28 poena, podigavši sve šuterske parametre u odnosu na sezonu pre. Veliko je pitanje gde će Dejvis sledećeg leta i možda je ovo poslednja prilika da ga navijači Pelikana gledaju u njihovom dresu.

Odlazak Kazinsa su pokrili dolaskom Džulijusa Rendla iz Lejkersa. Nekadašnji sedmi pik nije potpuno adekvatna zamena za Kazinsa, ali je svoju igru prošle sezone podigao na znatno viši nivo. U Lejkersima je bio najkonstantniji igrač, smanjio je kilažu i znatno se ubrzao. Rendl je imao preko 16 poena po meču prošle sezone. čime je delio mesto najboljeg strelca sa Ingramom i Kuzmom. Rendl je jako dobro pojačanje koje je bilo neophodno Pelikanima.

Na pozicijama 3 i 4 gospodari Nikola Mirotić. Udarac koji je dobio na treningu Bulsa od Bobija Portisa, odvojio je Nikolu od parketa na duži period. Po njegovom povratku, Bulsi su rešili da ga trejduju i on je u 30-tak utakmica za Nju Orleans prikazao neke veoma dobre partije, sa najvišim prosekom skokova u karijeri. Ove sezone imaće vrlo značajnu ulogu.

Džru Holideja svi znamo kao vrlo dobrog plejmejkera i jako solidnog šutera. Čak se u poslednjoj sezoni igranja za Filadelfiju našao na All star meču, potpuno zasluženo. Ipak, odmah sledeće sezone je zamenjen za Noela. Verovatno bi sada Fila vratila vreme da može. Holidej je proletos stigao do 19 poena na meču, pored Dejvisa i donekle Kazinsa. Pritom je šutirao skoro 50 odsto iz igre uz jako, jako dobru odbranu. Sigurno lider broj dva u Pelikanima.

Kao slobodan agent doveden je Elfrid "Frizura" Pejton. Solidan plej, koji je odigrao dosta dobru poslednju sezonu za Medžik, pre nego što su ga menjali za pik druge runde, takoreći poklonili Finiksu. Nisu mu verovali, ali ni on sam im nije dao previše povoda. Finiks, ovakav kakav je, progutao je i ispljunuo sijaset dobrih igrača, pa zašto ne bi i Pejtona. Pelikani ga vide kao idealnu zamenu za Holideja, čak mogu da odigraju u tandemu, jer je Holidej i pouzdan šuter.

Stigao je takođe tihi i neshvaćeni Džalil Okafor, kome je ovo definitivno poslednja šansa u NBA. Posle toga može jedino u Evropu, ali izvesnija je Kina. Tokom leta je, kao Rendl 2017, postavljao slike svog novog tela. Pokazao je da je jako puno radio na fizikalijama i to jeste pravi put. To ga je kočilo da pokaže više. Ruki sezona je bila sasvim dobra za njega. Imao je dobre brojke, ali su ga i povrede omele da ih dalje poboljša. Nakon toga ga je Embid jednostavno izbacio iz petorke, jer je Okafor bio spor za četvorku, a trom za modernu peticu, kakvu je filadelfijski Proces zahtevao. Usledio je trejd u Bruklin, sa slabom sezonom, tako da, eto ga na novom početku. Šteta bi bila da se izgubi, jer nije kao Entoni Benet. Okafor je inteligentan i igrač od poverenja, a u Nju Orleansu može da uspe, jer mesta ima. Samo treba da odluči koliko jako to želi.

Mladi Dialo je još jedna vredna rezerva. Za skromnih 10-tak minuta, dosta solidne brojke, pogotovo u šutu za dva. Izuzetno snažan i skočan igrač, biće dobra alternativa Rendlu. Na niskom krilu je papreno plaćeni Solomon Hil (12 miliona godišnje), za koga mi i dalje nije jasno šta je navelo Pelikane da mu daju taj ugovor. Čovek je odigrao jednu sezonu i to drugu u Pejsersima, na iole solidnom nivou. Ali ni to nije dovoljno za reputaciju koju je nosio sa koledža i 23. mesto na draftu. Možda i njega krene, ali svakako je nestabilan deo tima. Nešto kvalitetniji je bio Darijus Miler, koji igra na istoj poziciji. Tek je u prošloj sezoni pokazao da može ozbiljnije da se računa na njega. Stigao je do nekih osam poena po meču, uz odlične procente šuta za dva i tri. Treba očekivati još bolje partije u dolazećoj sezoni.

Na poziciji beka šutera je Ituan Mur. I on je dobio na poklon solidan ugovor. Pelikani znaju da dele šakom i kapom. Mada, Mur je donekle opravdao uložene pare, beležeći oko 13 poena u proseku. Učinak mu je opao u plej-ofu, što sigurno nije zadovoljavajuće. Iz Niksa je na niskom krilu stigao još jedan solidan igrač. Troj Vilijams je igrao kvalitetnije sezone od Diala i Hila, tako da će se među njima odvijati velika borba za minute. Ovo može biti i motivacija za svu trojicu, a dobrobit za Pelikane.

Posle sezone u Niksima, Džeret Džek treći put dolazi u Nju Orleans. Ovde je odigrao najbolje sezone u karijeri i očigledno da mu prija ova sredina. Jako dobra zamena i mentor mladim igračima. Od zaboravljenih, a nekad cenjenih, vraća se i Aleksis Ažansa. Francuz je u prošlosti beležio neke fenomenalne partije, ali ga je ozbiljna povreda na duže vreme odvojila od terena. Ako uspe da se vrati nekadašnjoj igri u defanzivi i skoku, može da bude dobra podrška Dejvisu i faktor u reketu.

Što se tiče šansi za narednu sezonu, Nju Orleans je na klackalici. Dejvis već ima najjaču moguću reputaciju i šta god uradio ove sezone, timovi će se ozbiljno potući za njegov potpis na višegodišnji ugovor. Pelikani nemaju neku posebnu viziju. Salary cap su trošili na sumnjiva imena, koja im se nisu isplatila. Prošla sezona je bila dobra, ali se čini da su se ispucali u njoj. Da li će se Dejvis čuvati za sledeće leto, videćemo. Tim je solidan, pojačan Rendlom, Okaforom i Pejtonom, imaju šanse da se plasiraju u plej-of, ali veće da ostanu bez njega i bez Dejvisa. Jedino da se Okafor razvije u onog igrača koga su svi očekivali. To je surova realnost ove franšize.

Očekivana petorka: Pejton, Holidej, Hil, Mirotić, Dejvis.

SAN ANTONIO SPURS

Ovog leta su ostali bez trojice nosilaca tima. Prvo je Đinobili okačio patike o klin i hvala mu na svim divnim stvarima i potezima kojima nas je oduševljavao. Onda je Parker otišao kod svog prijatelja i sunarodnika Batuma u Šarlot. I na kraju je San Antonio ponudio svog buntovnog sina Kavaja Lenarda Torontu. I Toronto je dao najvrednije što je imao, DeMara DeRozana. Simbol za simbol. Obojica su bili razočarani, DeMar što je doživeo izdaju, a Lenard što je posle opuštenog Teksasa, gde je sve veliko, završio u hladnom Torontu. Svakako da je DeRozan zadovoljniji i da su Spursi zadovoljniji.

Pre neki dan, pogodila ih je povreda ukrštenih ligamenata mladog plejmejkera Dežonte Mareja. Bio je projektovan da krene kao prvi plej, po tome kako je odigrao prošlu sezonu, postepeno dobijavši priliku, kako to već ide kod Popa. On je šansu iskoristio, ali ga je sada povreda sasekla. Da ne bi previše tugovali, jer nema vremena za to, Pop je ubacio u vatru prošlogodišnjeg rukija, Derika Vajta i ovaj je na prvoj pripremnoj utakmici pokazao da može da preuzme ulogu Mareja, dok se saigrač ne oporavi. Međutim i on se povredio na mesec i po, do dva, pa će stari trenerski vuk morati ponovo da pregrupiše snage. Pominje se čak i trejd za Teodosića...

Peti Mils je produktivniji kada ulazi sa klupe i on je tražio da u tom statusu ostane i nadalje. Prošle sezone je bio starter u nešto više od pola utakmica, ali ako pogledate razmeru kada je ulazio sa klupe i bio starter, potvrđuje se tvrdnja da je kao rezerva doprinosio mnogo više.

Dve najveće zvezde su LaMarkus Oldridž i DeMar DeRozan. Oldridž ulazi u veteranske godine, jer će 2019. napuniti 34. U odsustvu Lenarda, prošle godine, imao je najbolju sezonu otkada je stigao u Spurse. DeRozan će ga značajno rasteretiti, pa se mogu očekivati bolji procenti šuta i još zrelije partije Oldridža, koji se još u Portlandu afirmisao kao kralj poludistance. Kraj karijere će verovatno dočekati među Mamuzama, samo ostaje žal što je kasno doveden u ovu franšizu.

DeRozan stiže posle izdaje koju je doživeo od vlasnika Reptorsa. Bar je on lično to tako doživeo. Spursi jesu sredina koja ceni lojanost i koja je odana svakom svom igraču. DeMar je redovni učesnik All stara, koji može dosta da pomogne u borbi za plej-of. Košgeterski je za njim nešto slabija sezona od fenomenalne pretpošle, kada je bio na skoro 28 poena po meču. Prošle je značajno podigao svoj učinak u asistencijama, solidan je defanzivac i jako siguran šuter za dva poena, koji se odlično uklapa u igru Spursa. Potrebno je da poradi na angažovanju tokom plej-ofa, jer se prethodnih sezona redovno dešavalo da mu svi parametri značajno opadnu kada je najvažnije, od proseka poena do procenata šuta. Nema sumnje da je Pop taj koji može da uđe u glavu DeRozanu. On ili niko.

Igrač na koga većina zaboravlja da je tu i da može značano da doprinese je Rudi Gej, godinu dana mlađi od Oldridža. Ako niste dobro pratili NBA ligu, možda ste propustili da su Rudi Gej i DeMar DeRozan odigrali dve sezone zajedno pre nego što je Toronto dao Geja za siću. Jedan drugog zovu braća i u odličnim su odnosima, što u timovima poput San Antonija znači mnogo. Verujete u Popovu mudrost kada trejduje svog najbolje igrača. Rudi Gej je posle dugo vremena potpuno fizički spreman, a to pokazuje i na pripremnim utakmicama. Vratio je veru u sebe, što nagoveštava da će protivnicima pakovati veliki broj poena. Ovo jesu možda poslednji trzaji ovog tima, ali su i dalje jaki.

Najiskusniji u ovoj ekipi je stariji brat Gasol. Pau počinje svoju treću, moguće i poslednju sezonu u Spursima, jer mu je 38 godina. On nije neko ko je fizički toliko jak, već se u igri pod koševima oslanja na tehniku, inteligenciju i duge ruke. Pre svega će iskustvom i pobedničkim duhom uticati na dobre igre tima i guranje u plej-of. Pored njega, vratilo se poznato lice, posle jako dobre sezone u Filadelfiji. Marko Belineli je inače beležio najbolje proseke tokom igranja u Spursima. Njegova paljba za tri poena će biti više nego potrebna.

Na draftu je uzet Loni Voker, na poziciji beka šutera. Jako brz i prodoran igrač, koji tu opciju bira jer nije toliko siguran u šutu. Frizura mu je jako slična Elfridu Pejtonu, pa ih je lako zameniti. Pre par dana se i povredio, tako da će pauzirati mesec i po, najviše dva zbog povrede meniskusa. Odavno Spursi nisu imali ovakvog eksplozivnog atletu na beku.

Ostali igrači su tu za tačno isplanirane uloge. Davis Bertans, odlični šuter za tri poena, pa iskusni Dante Kaningem, večna rezerva i igrač koji uvek ispuni ono što se od njega traži. U svakom timu je dao 100 odsto svojih mogućnosti i zato se uprava San Antonija odlučila da ga priključi ekipi. Zajedno sa DeRozanom stigao je i Jakob Peltl, Austrijanac koji igra na poziciji centra. Ova pozicija je potrebna Spursima, jer Gasol sa 38 godina neće moći da igra više od 15-20 minuta po utakmici. Peltl je imao dosta dobru sezonu u Reptorsima, sa odličnim procentima šuta iz igre. Mlad igrač, tek su mu 22 godine, uzet kao 9. pik na draftu. Pop bi mogao da ga razvije u jako kvalitetnog centra.

Kvinsi Pondekster zna da odigra dobro, ali je jako sklon povredama. Sve osim par minuta za njega, bilo bi iznenađenje. Brin Forbs je momak koji je odigrao dobru prošlu sezonu na poziciji šutera i manje plejmejkera. Kvalitetan šuter, dobra izmena za kratke periode u igri.

Povreda Mareja jeste jak udarac za Spurse, ali ne i udarac koji ih može ostaviti bez plej-ofa. Rudi Gej je spremniji nego ikada i dodatno motivisan dolaskom svog "brata" DeRozana. DeMar ima motivaciju da pokaže da nije samo igrač za regularnu sezonu, a tu je i najjači adut ovog tima, Greg Popović. Ako sve ovo uzmete u obzir, mislim da je jasno da će Spursi opet igrati plej-of. Pop garantuje za to.

Očekivana petorka: Vajt, DeRozan, Gej, Aldridž, Gasol.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar