"Loše ocjene" pritišću učitelje

Neznanje pojedinih učenika nije jedini problem s kojim se bore nastavnici, jer se prosvjetari sve više žale da im glavobolju zadaju roditelji, koji ih na razne načine pritišću da njihovoj djeci daju što bolje ocjene iako to nisu zaslužila.

Republika Srpska 13.10.2018 | 08:26
"Loše ocjene" pritišću učitelje
Kako kažu direktori škola, pritisaka na nastavnike od strane roditelja bilo je uvijek i biće ih, mada nekada mogu biti i opravdani, ali u rijetkim slučajevima.

"Nažalost, danas je veliki broj roditelja kojima je bitna ocjena koju će djete dobiti u školi, a manje je važno koliko i kakvo je njegovo znanje i kakav će vaspitni momenat usvojiti u školi", kazao je za "Nezavisne" Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovih škola banjalučke regije.

Prema njegovim riječima, postoji, ali u manjoj mjeri, i ona druga grupa roditelja kojima je bitno da djeca imaju kvalitetnu nastavu, a ocjena je samo jedno od mjerila. Za njih je važno da dijete dobro nauči gradivo, a ne da ima sve petice.

Dodao je da ne mogu svi đaci biti odlikaši, ali roditelji su često ubijeđeni da njihovo dijete zna više nego što mu je ocjena.

"Dešava se da roditelji dođu kod nastavnika i kažu: 'Ja sam ga propitala i znam koliko moje dijete zna'", ističe Popržen.

Dodaje da prosvjetni radnici nikada nisu bili u lošijem položaju.

"Tvrdim da je 90 odsto nastavnog osoblja u školama čestito i dobro rade svoj posao", zaključio je Popržen.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da sigurno postoje pritisci roditelja na nastavnike.

"Mi praktikujemo da na početku školske godine s roditeljima pročitamo Pravilnik o ocjenjivanju i da se oni upoznaju šta mogu, a šta ne, odnosno na šta mogu praviti prigovore", kazala je Munjiza.

Prema njenim riječima, roditelji sigurno uzimaju sebi za pravo mnogo toga, pa se uključuju iako nemaju potrebu.

Jedna nastavnica nam je ispričala da je bilo slučajeva da dođe roditelj i tvrdi da njegovo dijete zna za peticu, a dobilo je manju ocjenu.

"Tada kažem da je ta ocjena u skladu sa znanjem koje je dijeto pokazalo tokom testa ili ispitivanja, ali, recimo, imala sam situaciju da roditelj navodi svoje titule, tipa da je doktor i da valjda on zna šta je mnogo učiti", rekla je ova nastavnica.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, ističe da nastavnik ima punu slobodu da ocjenjuje i procjenjuje đake.

"U školama postoji Pravilnik ocjenjivanja i smatram da većina nastavnika izuzetno kvalitetno radi svoj posao, ali u posljednje vrijeme svako se petlja u rad prosvjetnih radnika, a ponajviše roditelji", kaže Gnjatić za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, prosvjetni radnici treba da imaju slobodu, a sigurno najteža radnja je ocijeniti učenika.

"Prosvjetni radnici treba da imaju slobodu pri ocjenjivanju, a ne da se pita roditelj. Naime, roditelji ne ocjenjuju ni obućare kad naprave pogrešnu cipelu, niti ocjenjuju i procjenjuju onog ko napravi neki proizvod pa se desi neki propust. Danas je među roditeljima postalo pomodarstvo da svi moraju biti odlikaši", zaključio je Gnjatić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Re Re Re

13.10.2018 06:40

Ima i ovih "kvazi nastavnika". Znam ih nekoliko sa kojima bih "izbjagavao" da popijem kafu. I takva osoba i dalje uci djecu.Zasto ne dati otkaz nekom ko nije za to....Pa nije to prvo put u zivotu da se desi da je neko promasio svoju profesiju.Direktori zapitajte se jesu li vam nadtavnici, ucitelji adekvatni za .....

ODGOVORITE
Name

titov inspektor

13.10.2018 07:01

Mnogo je učitelja i profesora koji su završili bez znanja i kod profesora sa kupljenim doktoratima.

Name

Re

13.10.2018 07:14

Dokaži da je neko kupio diplomu pa onda mlati po tastaturi. Muka mi je od te priče, a niko ništa ne poduzima

Name

bravo

13.10.2018 07:22

Ima i takvih, ima. Ucitelja koji ne znaju recenicu sastaviti...pa kako takvi ucitelji da prenesu znanje na djecu? A tek to sto se djeca pritiscu preobimnim gradivom, o tome ni rijeci naravno. Cast kvalitetnim uciteljima i uciteljicama, ali malo vas je!

Name

Skeptik

13.10.2018 07:42

I prije rata student kome nije išlo elektro ili mašinstvo prebacivao bi se na pravo. Pa kad mu nije ni pravo išlo onda bi prešao na pedagošku akademiju. I takav kadar je za ove sada sa privatnih pedagoških vinend fakultet BOGOTAC!

Name

re re re re

13.10.2018 07:45

Kako će ih otpustiti kad su ih ti isti primili. Ovdje je problem u sledecem. Znamo kako se dolazi na posao, nem adrugog kriterijuma. i onda oni stite te radnike bez da ih kažnjavaju. Ti uposlenici nemaju hrabrosti da daju lošu ocjenu djeci onih koji su ih zaposlili. A ti roditelji koji se mijesaju su upravo ti novokomponovani građani , koji stekoše status na isti nacin kao ovi učitelji.

Name

decko

13.10.2018 07:07

Kad dobije tricu samar zalijepiti jedan momacki i poslati u skolu kao da nista nije bilo... nece nikad vise dobiti manje od cetvorke!

ODGOVORITE
Name

Haha

13.10.2018 08:26

Nista osim traume i nasilja u porodici

Name

Hahahaha

18.10.2018 09:11

Nasilje u porodici, baš hahaha. Generacije su bile normalnije dok su ih roditelji mlatili kod kuće. Danas nam i diktira zapad da se djeca ne smiju ni taći, pa pravimo od njih debile. Koji znaju "svoja prva".

Name

Poredjenje

13.10.2018 07:07

1990 - roditelji strepe od ucitelja 2018 - ucitelji strepe od roditelja

ODGOVORITE
Name

Nije za uporedjivanje

14.10.2018 09:52

Danas pedagoske fakultete upisuju najgori u gimnaziji, čak i oni što su propadali, to im bude kazna. Sve je srozano u odnosu na vrijeme prije rata, kao i profesore, kakvi su nas učili. Obrazovanje je apsolutno devalvirano, prosvjeta ponajviše... Činjenica da postoji more "kupovnih fakulteta", gdje se "ne moze pasti na ispitu", dovoljan je garant za sveopštu propast ovog društva, kojim ubrzano korača. Kupovanje ovakvih fakulteta, uz režimsku knjizicu, je siguran prolaz za posao čak i "udobnu fotelju"...

Name

realno

13.10.2018 07:08

Nikad losije nastavnici nisu prenosili znanje djeci, potrebno je izvrsiti reorganizaciju prosvjete, roditelji vise rade sa djecom od nastavnika sto je apsurd, a o domacim zadacama da se i ne govori, to treba svesti na minimum ili ukinuti

ODGOVORITE
Name

BL

13.10.2018 08:38

Djeca treba da budu u skoli 8 sati i da tamo nauce sve za naredni dan i zavrse zadacu... Predavaci nista ih ne nauce i onda roditelji kuci rade njihov posao.

Name

Alex

13.10.2018 10:31

Za predmete poput matematike zadaća je obavezna, bez zadaće kako bi naučili, nije dovoljno samo na času što se radi obzirom da djeca uglavnom ne slušaju nastavnika na času nego gledaju u telefon, u plafon ili razmišljaju o nečem desetom.

Name

TD

13.10.2018 07:11

Ja nisam zato da dijete mora imati sve petice ako nije zaslužilo. Daću vam primjer jedne banjalučke škole na periferiji grada. Nastavnica matemetike koja je premještana iz škole u školu zbog pobune roditelja. Učenici jednog razreda pišu kontrolni od njih 14 devet jedinica tri dvojke jedna trojka i jedna četvorka. To se događalo čitavu godinu. Jedan roditelj je platio insrtrukcije za svoje dijete dvadeset časova po deset maraka nastavnici iz druge škole koja predaje istom razredu. Na kraju je pripremila učenika za kontrolni i jedva izvukao trojku. Ne sumnjam u stručnost znanja nastavnice ali sumnjam u to da nije sposobna prenijeti znanje na učenike. Pitala sam u školi da li ta nastavnica ima punu platu ili ima platu za dvojku ili trojku jer je to njen rezultat rada. Nemoguće da učenici predhodni razred imaju trojke, četvorke i petice a kad je ona došla svi su imali po dvije ocijene niže. Nisam sigurna da su uvijek učenici i roditelji krivi za slabe ocijene. Nemože nastavnik preći na drugo gradivo ako mu 80% učenika nije savladalo predhodno. Tvrdim da ima i kvalitetnih nastavnika i profesora koji se trude da svoje znanje prenesu na učenike i da su ponosni na svoje rezultate ali ima i onih kojma je bitno da samo prođe čas.

ODGOVORITE
Name

re

13.10.2018 07:55

Komentarisete stvari koje ne poznajete. Npr. tvrdite da nastavnik ne može preći na novo gradivo, ako nije savladano staro. Apsolutno netacno. Nastavnik mora preći na novo gradivo jer je svaki njegov cas striktno planiran prije pocetka skolske godine. A sto se tice ocjena i objektivnog ocjenjivanja, ako je objektivno onda su takve ocjene iz matematike sasvim dobre. Kao neko ko se skolovao 70. i 80. godina mogu reci da nikad u odjeljenju nije bilo dobrih ocjena iz matematike. Jos dok su postojala tromjesjecja, prolaznost iz mat. je bila 30%. Dominirale su jedinice i dvice, a vjezbalo se paralelno sa casovima tokom cijelog skolovanja pa bi se izvjestan broj jedinica popravio na kraju godine. Danas skola nema mehanizam da zabranji telefon učenicima i oni ga stalno gledaju ili misle na to a ne na gradivo. Slika danasnjeg prosjecnog ucenika izgleda ovako: pogleda na telefon, zatim uzme flašu da pije vode, zatim izađe u wc, malo se zeza sa onima okolo. I šta može nauciti takav učenik? I u cemu je krivica nastavnika?

Name

Bnn

13.10.2018 10:36

Bravo za komentar, ovako neupućeni roditelji i dolaze da se žale i još kažu "moje dijete mora da ima 5". Čuj neuspjeh profesora loše ocjene, kakav nonsens. Postoji i dopunska nastava na koju djeca ne idu a kukaju roditeljima kako ih profesor nije naučio. A tek ako bi ocjenjivali po pravilniku tek onda bi bilo kao i ranije prolaznost 30% iz matematike. Kriterijumi su spušteni najniže, trebaju roditelji da "pritisnu" djecu a ne profesore.

Name

PROSVJETNI RADNIK,33g

13.10.2018 07:34

Možemo pričati priče, školstvo nam je na niskim granama. Bolje i više se radi u školama nego u drugim ustanovama, tačno je da ima još dosta odgovornih radnika. Ali, živimo u vremenu u kojem nema sistema vrijednosti, djeca nemaju motiv za učenje, svjesni da im znanje ne treba. Svi će završiti fakultet, oni bolji će duže studirati i poslije odlaze van. Na domaćem tržištu rada su oni koji su jedva završili OŠ. Inače, danas je najteže završiti OŠ, ako ništa zbog teške torbe. Kako se dobijaju diplome opšte je poznato, to se odnosi i na nastavne kao i ostale. Siguran sam da postoje inžinjeri koji ne znaju razlomke, jednačine s jednom nepoznatom, ekonomisti koji ne znaju izračunati procenat, pravnici napisati molbu...Iskreno, molbe i ne trebaju. Postoji li neko da se zaposlio konkursom? I sad ovo: U jednoj tradicionalno jakoj gimnaziji raspisan je konkurs za prijem profesora matematike. Profesor koji je radio prošle godine nije mogao konkurisati jer ima položen stručni ispit? PRIMA SE PRIPRAVNIK. Komisija za prijem je bila nepotkupljiva, nisu dali zadatke i pripravnik je dobio 0,2boda od 4, ili 5%.Taj će predavati matematiku u školi nekadašnjih učesnika olimpijada. Stvarnost našeg školstva, zapošljavanja, dobijanja diploma i sl znaju dobro i Dane Malešević I Dragan Gnjatić. Škole i ne trebaju, najuspješniji danas, makar većinom bili su "ponavljači djaci".

ODGOVORITE
Name

TD

13.10.2018 08:01

Bravoza komentar prosvjetnom radniku. Samnom je radila koleginica koja je završila tehnološki fakultet i pričala kako je bila najbolji matematičar ali kad je trebala pomnožiti 9x6 koristila je digitron. Toliko o znanju pojedinih fakultetski obrazovanom kadru. Opet kažem da ima čestitih i kvalitetnih nastavnika koji vole svoj posao i trude se da znanje prenesu na učenike ali ima i onih drugih koji su zaštićena vrsta.

Name

TD

13.10.2018 09:31

Poštovani ja sam dala konkretan primjer za nastavnicu matematike i stojim iza svega napisanog. Nikad moje dijete nije u školu otišlo pocijepanih hlača, nalakiranih nokata ili kratkih majica i uvijek je upozorena na lijepo ponašanje. Htjela sam ovim komentarom naglasiti na iskompleksiranost nastavnice da dijete nemože imati pet iz matematike jer njen je stav da samo ona zna za pet. Znam ja da postoji plan i program kojeg se nastavnici moraju pridržavati ali oni su zbog dijece a ne dijeca zbog njih. Vještina je prenijeti znanje na druge. Nemogu se saglasiti sa vama da je normalno da 80 % dijece nije savladalo lekciju na času pa nisu svi toliko glupi da neshvaćaju.

Name

re TD

13.10.2018 10:48

Draga gospođo, nemojte se uvrijediti. Poštujem Vašu potrebu da komentarišete, ali vaš pravopis je takav da ne možete Vi dijeliti lekcije nastavnicima. Ako Vaše dijete tako piše srpski jezik i ima visoku ocjenu, Vi bi trebalo da se zabrinete.

Name

BOBA

13.10.2018 07:54

U ŠKOLAMA, VRTIĆIMA I FAKULTETIMA LJUDI SE ZAPOŠLJAVAJU STRANAČKI.NIJE BITNO DA LI SU SPONZORUŠE, PEDOFILI,NISKOG MORALA..TO TREBA PRIZNATI.ZATO NEMA NI ZNANJA ,NI PONAŠANJA, NI KULTURE.SVI TO ZNAJU.KAKO ONDA OČEKIVATI JEDNU ZDRAVU NE POKVARENU SREDINU.UOSTALOM KAKO OČEKIVATI OD BUDUĆE DJECE LJUDE.KAD SE UKAŽE NA TAKVO NEŠTO NAJGORI SI NA SVIJETU.MNOGI NISU ZAVRŠILI ZNANJEM ZBOG TOGA NE MOGU NI POKAZATI ZNANJE.MISLIM DA JE KASNO ZA SVE.TREBA PRIČATI O KUPLJENIM DIPLOMAMA A NE O ĐACIMA.NISU BILI NIKO I NIŠTA SAD MAGISTRI,DOKTORI NAUKA,PROFESORI NA FAKULTETIMA I DIREKTORI.TO NAM JE OMOGUĆILA NAŠA VLAST.ZATO POZDRAV SVIMA KOJI SU NAPUSTILI RS DA NE GLEDAJU OVO ZLO.

ODGOVORITE
Name

Res

13.10.2018 23:48

Jesi li i ti glasala za Vukotu, pa ti sad "vokri". Oplela nevjesta po obrazovnom sistemu.... Od škole imaš verovatno osnovnu i dva velika odmora SREDNJE...

Name

Doboj

13.10.2018 08:10

Kućni odgoj i lazni prestiž roditelja. Prvo od vrtića pa zatim biranja učiteljica ili učitelja. Zatim "manekenisanje dece i roditelja" za malu maturu... O srednjim školama i neću ni da pričam. Najlakše je pljuvati prosvetne radnike. Ganjanje prestiža u krugu komšiluka i rodbine po sistemu "moje mora biti najbolje" je problem. Moje nema mobilni u šestom razredu od 1000 km, u vokabularu ne postoji "fejk, cool it'd". Povedite vi računa o svojoj deci i sve će biti ok.

ODGOVORITE
Name

Tan

13.10.2018 10:45

Bravo

Name

Sile

13.10.2018 08:13

Iz vlastitog primjera, odnosno djetetovog, gdje učitelj posmatra i vrednuje djecu na osnovu političke pripadnosti roditelja.

ODGOVORITE
Name

pop

13.10.2018 08:18

Svejedno ce u Njemacku cim zavrse tamo traze vrijedne a ne skolovane

ODGOVORITE
Name

sinko

13.10.2018 08:49

U mene je mama učiteljica u penziji. Nekih se učenika i roditelja sjeća po dobrom a nekih po lošem. Zbog rata sam ja na tri mjesta išao u školu ali u svakom mjestu sam prolazio s 4 zato što sam bio takav.

ODGOVORITE
Name

Jednom rijecju

13.10.2018 08:50

"Kakva drzava,takvo skolstvo"! Ne mozes nista vise ni ocekivati u ovako nakaradnom sistemu,sve korumpirano,od portira do predajednika!

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2018 14:34

Sve ce to rijesiti Munjiza kad doktorira u Brckom!

Name

Jelena

13.10.2018 21:50

Ovaj tekst me uzasno naljutio. Pa zar im i roditelji sad kamen spoticanja. Oni zahtevaju sad,neki nov sistem rada,da roditelji rade sa decom. Dalje, današnji prosvetni radnici ne dobijaju radno mesto zbog dobrih kvalifikacija,znanja i ljubavi prema svojoj struci,nego dobijaju posao po stranackom opredeljenju. Zasto ti direktori ne kažu,da im prosvetni radnici na casu "vise" na drustvenim mrezama,telefoniraju i ne zele da cuju gde dete ima problem. Primer,moje dete je ucila jedna uciteljica jedan predmet dve godine,sada je došla druga učiteljica,ne kapira je,ona joj kaze da nista ne razume,uciteljica joj kaze,dobro,dobro,super je. Super sto ne razume. Prosvetni radnici ne rade dovoljno sa decom i tacka

ODGOVORITE
Name

Re jelena

13.10.2018 23:44

GOSPODJO VAŠE FRUSTRACIJE ZBOG RECESIVNOG POLOŽAJA U BRAKU LEČITE KUĆI, OSTAVITE PROSVETNE RADNIKE NA MIRU.