SAD: Kina je veća prijetnja od Rusije

Kina vodi kampanju bez presedana da bi uticala na američko javno mnjenje uoči kongresnih izbora u novembru i predstavlja najveću dugoročnu kontraobavještajnu prijetnju po Sjedinjene Države, saopštili su bezbjednosni zvaničnici.  

Svijet 11.10.2018 | 09:20
SAD: Kina je veća prijetnja od Rusije
Sekretarka za unutrašnju bezbjednost SAD Kirsten Nilsen i direktor FBI Kristofer Rej svjedočili su u Senatu o tvrdnji predsjednika Donalda Trampa da se Kina miješa u američke izbore, prenosi Rojters.

Na pitanje da li je Peking veća prijetnja po zemlju od Moskve, Nilsen je odgovorila da postoje dvije vrste prijetnji po bezbjednost američkih izbora: hakovanje ili remećenje izborne infrastrukture, koja obuhvata biračke spiskove i glasačke mašine, i kampanje za uticaj na izbore. 

Rej je bio jošš oštriji u odgovoru da li Kina predstavlja veću prijetnju od Rusije, čije su aktivnosti tokom predsjedničkih izbora 2016. godine predmet sveobuhvatne federalne istrage, kojom se pokušava utvrditi i da li je Moskva sarađivala sa Trampovom kampanjom da utiče na glasanje.

– Kina na više načina predstavlja najširu, najkomplikovaniju, najdugoročniju kontraobavještajnu prijetnju sa kojom se suočavamo – upozorio je Rej, prenosi Glas Amerike.

Naglasio je da se Rusija bori da ostane relevantna poslije raspada Sovjetskog Saveza i da je riječ o “aktuelnoj borbi”, a da Kina vodi borbu budućnosti.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Poslovica

11.10.2018 18:33

,,Ako ne znas sta da radis,vidi sta drugi rade,,.

ODGOVORITE
Name

Neđo.17.10.2018

17.10.2018 19:35

Amerima je svako neprijatelj koje protiv njihove lopovske politike protiv.

ODGOVORITE