Da li je laserska operacija oka bezbjedna?

Oni koji bi ovom metodom želeli da se oslobode naočara i kontaktnih sočiva u prvi mah suočavaju se sa pitanjem da li je ova metoda bezbedna, a potom i bezbolna. Postoji i dilema oko toga da li se dioptrija vraća nakon nekog vremena. Na ovu temu za B92 govori pukovnik docent dr Mirko Resan, oftalmolog Klinike za očne bolesti VMA.

Zdravlje 10.10.2018 | 15:21
Da li je laserska operacija oka bezbjedna?
Kada je u pitanju laserska operacija, potencijalni pacijenti su prilično nesigurni, jer se ipak radi o očima. Glavno pitanje jeste koliko je ova metoda uklanjanja dioptrije bezbedna. Dr Mirko Resan kaže da se korekcija dioptrije laserom izvodi u svetu unazad preko 25 godina i da se radi o veoma uspešnoj hirurgiji ukoliko se proceni kome bezbedno može da se uradi.

"Dobrom preoperativnom procenom i dobrom hirurškom veštinom, rizici ove hirurgije su minimalni. Kao najčešću neželjenu pojavu ove hirurgije treba navesti eventualan povratak dioptrije, međutim, to ne predstavlja ozbiljnu komplikaciju jer se takvoj osobi može uspešno uraditi retretman“, ističe on.

Intervencija korekcije dioptrije laserom je bezbolna i izvodi se u lokalnoj kapljičnoj anesteziji. Tokom intervencije pacijent udobno leži na ležaju excimer lasera, a intervencija po oku traje oko 5 minuta.

"Tokom intervencije pacijent okom koje se tretira gleda u zeleno svetlo koje se nalazi u predelu glave lasera. Sam trenutak dejstva lasera traje od par sekundi do 15-ak sekundi (zavisno od vrednosti dioptrije). Dok laser dejstvuje na rožnjaču, postoje zaštitni mehanizmi jer sam laser prati pokrete oka tako da pacijent ne može napraviti grešku ako napravi pokret okom. Jako je bitno pre intervencije objasniti pacijentu kako intervencija izgleda, tako da to opusti pacijenta i sama intervencija brzo prođe i bez prevelikog straha pacijenta“, objašnjava dr Resan za B92.

Odmah nakon intervencije pacijent ide kući. Dr Resan kaže da je prvi dan posle intervencije, kada su tegobe u pitanju, najteži, jer pacijent ima osećaj žuljanja i peckanja u očima i suze mu oči.

"Prva kontrola je dan posle intervencije, zatim petog dana kada se, ukoliko je urađena PRK metoda, skida terapeutsko kontakntno sočivo, zatim posle dve nedelje i dalje po protokolu praćenja. Posle intervencije treba biti na kućnom bolovanju nekoliko dana“, dodaje on.

Što se ponašanja nakon zahvata tiče, pominje se da osoba ne sme dugo da se izlaže suncu, svetlu, TV ekranu ili mobilnom telefonu. Dr Resan objasnio je šta je od toga tačno, a šta nije. On kaže da nakon intervencije osoba ne sme da trlja oči i mora redovno da koristi dodeljene kapi za oči. Potrebno je kućno bolovanje od nekoliko dana, nakon čega pacijent već nakon jedne nedelje može da se vrati redovnim aktivnostima.

"Posle intervencije, par meseci potrebno je nositi naočare za sunce kada je pacijent napolju. Po pitanju gledanja televizije ili korišćenja mobilnog telefona nema zabrane“, ističe doktor.

On kaže da su vrednosti dioptrije koje može da iskoriguje excimer laser za kratkovidost tj. miopiju do -10 dioptrija, hipermetropija do +4 dioptrije i astigmatizam do 5 dioptrija.

Kandidat za korekciju dioptrije laserom je svaka osoba starija od 21 godine kojoj se dioptrija na daljinu ne menja poslednjih godinu dana. Dr Resan je posebno istakao važnost ovog uslova, a dodaje i da kandidat za laser mora da bude zdrav, kako oftalmološki, tako i u opštem smislu.

"Intervencija se ne sme uraditi pacijentu koji ima vrednost dioptrije veću od indikacionog opsega. Dalje, intervencija se ne sme uraditi ukoliko osoba ima pretanku rožnjaču, ukoliko ima neko značajno očno oboljenje npr. keratokonus, zatim, ukoliko ima neko teže opšte oboljenje, npr. šećernu bolest ili, recimo, sistemsku autoimunu bolest.“

Doktor resan zaključuje da, ukoliko postoje pravilna preoperativna priprema, koja podrazumeva detaljan oftalmološki pregled, i procena da li je dioptrija na daljinu stabilna unazad godinu dana, rizici od povratka dioptrije praktično ne postoje.

B 92
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Boro

11.10.2018 11:25

Zašto ne spominju nikada ima li opasnosti za oko ukoliko,ne daj Bože,osoba koja je imala lasersku operaciju doživi saobraćajnu nezgodu i sl., tj.povredu oka,udarac....Tada više nema nazad.Jel im etika ne dozvoljava da navedu SVE rizike takve operacije?

ODGOVORITE
Name

Luu

11.10.2018 14:58

Kakve veze ima sobracajna nesreca s operacijom oka? Ako je povreda toliko teska, onda je nebitno je li covjek imao operaciju ili ne.

Name

Opreznost

20.10.2018 07:57

Nemojte to raditi s mislju sve je sredjeno. Ne zelim vas plasiti mojim iskustvom samo kazem ne zurite

ODGOVORITE
Name

Rada

28.10.2018 07:26

Evo i ja da napišem par riječi ja sam radila skidanje dioptrije 2015 u Austriji mjesto Bregenc doktor dolazi iz Minhena jako sam zadovoljna ne boli ništa 10 sekundi je po oku operacija stavi ti sočiva prvi dan sutra dan je kontrola i izvadi ti sočiva i mjesec dana stavljaš kapi na poso ideš odma bez bolovanja u mojoj firmi je 5 osoba radilo laserski skidanje dioptrije košta 3500 eura mislim da sam bila jasna ja sam sretna i to je trajno tako mi je reko dr

ODGOVORITE