Roditelji ipak imaju omiljeno dijete

Roditelji govore da svu svoju decu vole podjednako, neće priznati da imaju mezimce, ali jedna studija je pokazala da to ipak nije istina. Istog mišljenja je i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Zdravlje 10.10.2018 | 15:19
Roditelji ipak imaju omiljeno dijete
"Mislim da je tačno da roditelji imaju mezimce među decom i na to utiče više faktora. Deca nisu ista, rađaju se u različitim životnim okolnostima, pa roditelji afektivno razvijaju u odnosu na okolnosti i različite odnose", rekao je Milivojević za portal B92.

Zavisi od momenta u kom je dete rođeno, može zavisiti od pola, na koga liči i kako se ponaša, zatim neka deca su aktivnija ili mirnija, niz je razloga, ali roditelji reaguju na sve to i ne kaže se slučajno da im je neko mezimac.

Milivojević ističe da nije dobro pokazivati razliku pred decom i da roditelji često odu u drugu krajnost, odnosno više ljubavi pokazuju detetu koje im nije mezimac, baš zato da ne bi osetilo bilo kakav nedostatak.

"Roditelji vole svu svoju decu: dvoje, troje ili više ukoliko ih imaju i nije dobro da pokazuju razliku. Roditelji su uglavnom toga svesni i kriju ko im je ljubimac", rekao je doktor.

On smatra da se deca skoro uvek svakako međusobno ljubomorna. Na primer, starije na mlađe jer mu je "ukralo" pažnju, pa kasnije jer ono može da radi stvari koje starije dete nije smelo u njegovom uzrastu i slično.

"Uvek se meri roditeljska ljubav i svako dete ima argumente da ono drugo bolje prolazi", rekao je Milivojević.

On napominje da je problem kad roditelji prave veliku razliku među decom i kad to nije detetova fantazija već poruka manje voljenom detetu da ne vredi.

"To ostavlja traume", kaže Milivojević.

Studija objavljena u The Science of Us, sprovedena među 384 deteta, braće i sestara, i njihovih roditelja, otkrila je da mame i tate imaju svoje mezimce. Čak 70 odsto očeva i 74 odsto majki je, u tajnosti, odgovorilo da su privrženiji jednom detetu.

Ispostavilo se da su mezimci bili oni koji su u detinjstvu bolešljivi ili bolji đaci. Prvorođena ili najmlađa deca su takođe u boljoj poziciji, kao i mališani koji su najosetljiviji i najmanje problematični.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar