Šta više turistima u Grčkoj neće biti dozvoljeno

Grčka je zabranila gojaznim turistima da jašu magarce nakon kampanje koja je priložila dokaze o kičmenim povredama i otvorenim ranama na magarcima.

Putovanja 10.10.2018 | 15:15
Šta više turistima u Grčkoj neće biti dozvoljeno
Nakon što se u javnosti pojavila slika magarca koji se penje strmim stepenicama Santorinija noseći gojaznu ženu, sada su nadležni odlučili da reaguju i zaštite ove životinje.

Grčko Ministarstvo za ruralni razvoj i hranu objavilo je nove regulative koje nalažu da magarci ne smeju da nose teret teži od 100 kilograma ili bilo šta teže od 1/5 njihove ukupne težine.

Na ovaj potez su se odlučili nakon porasta gojaznih turista koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje životinja.

“Vlasnici koji izdaju magarce moraju da se pobrinu da im zdravlje bude na visokom nivou. Ni u kom slučaju životinja ne sme da bude zlostavljana. Životinjama mora biti obezbeđena adekvatna hrana i pijaća voda, a štale u kojima spavaju moraju se čistiti barem jednom dnevno“, navodi se u novim regulativama.

Santorini je inače poznat po brdovitom teretnu, a magarci se ovde tradicionalno koriste kako bi prevozili ljude i teret. To posebno važi za Firu gde motornim vozilima nije dozvoljen pristup.

“Ovo je veliki korak i naš naporan rad se isplatio. Situacija na Santoriniju je ovakva decenijama i ne može se rešiti za jedan dan. Dobili smo ovu bitku jer smo skrenuli pažnju međunarodnih medija na situaciju u Grčkoj, a niko od nas nije verovao da je Vlada zaista reagovala. Samo jedan dan nakon što su regulative i zvanično stupile na snagu, čula sam da su turistu do vrha Fire nosila čak tri različita magarca, kako se ovaj prvi ne bi previše umorio“, kaže četrdesetpetogodišnja Elizabet Hatzi, volonterka Društva za prava životinja.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tacka

10.10.2018 17:25

Bravo Grci!

ODGOVORITE
Name

Grci Mi

12.10.2018 10:25

Grci razmišljaju o magarcima i rade da im obezbede bolju budućnost.Grčki magarci će imati bolji život. Ovde kod nas naši "magarci" ne razmišljaju ni o ljudima kako da im bude bolje. Logično, magarci ne mogu razmišljati o ljudima!