Usvojiti izmjene Krivičnog zakona

Klub novinara Banja Luka poziva novu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj redovnoj sjednici, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti i usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice.

Republika Srpska 10.10.2018 | 13:48
Usvojiti izmjene Krivičnog zakona
''Podsjećamo sve narodne poslanike na njihova predizborna obećanja i pozivamo ih da kroz hitnu izmjenu Krivičnog zakona, ali i drugih propisa, stvori bezbjednije uslove za rad novinara i medija'', saopšteno je iz Kluba novinara Banjaluka.

Na šestom sedmičnom sastanku Kluba novinara, nakon pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića 26. avgusta, zatraženo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog tužilaštva Banja Luka da do kraja sprovede istragu u ovom slučaju.

Dok se ne uhapsi drugi napadač, ne otkrije motiv i nalogodavci brutalnog napada, a cijeli slučaj ne završi pravosnažnom sudskom presudom, medijska zajednica neće smatrati da je ovaj slučaj završen.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

B. Babić

10.10.2018 12:34

Podržavam novinare, ali oni ne mogu bez posebnog zakona svojstvo službenog lica.

ODGOVORITE
Name

Da

10.10.2018 13:41

Slazem se. Ali istovremeno sa usvajanjem zakona po kome ce dobiti svojstvo sluzbenog lica, da se usvoji i zakon o kleveti. Tako da ne bi ispalo da ih zastitimo, dok oni s druge strane mogu piskarati svakakve neprovjerene i kupljene tekstove bez ikakve sankcije i odgovornosti. Istovremeno odgovornost i zastita.

Name

А

10.10.2018 14:37

Што се мене тиче може, али господо више од закона сами себе ћете заштитити када будете почели да тадите часно и поштено. Много је шљама у тзв новинарству

ODGOVORITE
Name

Igor

10.10.2018 15:49

Rade za onog ko ih placa, mediji su privatni. Svi osim RTRS , koji narod placa a oni rade za SNSD.

Name

Relativnost shvatanja istine

10.10.2018 15:55

Raditi "časno i pošteno" se može ovdje dvojako tumačiti, jer ako su u službi vlasti, novinari neće biti proganjani, mlaćeni, ubijani... Ako pišu objektivno, nepotkupljivo, doći će na udar nosilaca vlasti, za određene naslove, kao iraznih čuvara i zaštitnika zakona, države.. Prema tome, taman da se izbore za određene zakone, nove amandmane na postojeće, ne znači da će ih isti štititi u ovoj šumi od bezzakonja, gdje je ljudski život bezvrijedan, a zakoni samo slova na papiru.