Priča: Os Tres Grandes u čudu!

Novi dragulj Primeire se školovao na malom terenu, igra za Portimonense, košta 40. 000. 000, a prate ga Atletiko, Borusija, Sevilja, Šahtjor. . . ! Ko je Šoja Nakadžima, koji je sa dva gola i dve asistencije uništio Sporting?

Fudbal 11.10.2018 | 23:49
Priča: Os Tres Grandes u čudu!
Nije prvi put da manje poznati fudbaleri iz portugalskog šampionata krase stranu sportsku štampu. Benfika, Sporting i Porto na redovnoj bazi lansiraju talente koje bogatiji Evropljani kupuju za desetine miliona evra. Međutim, Šoja Nakadžima je drugačija priča. On nije igrač nikog iz trougla Os Tres Grandes. On im je nekako promakao, iako nije sasvim nepoznato ime. Još 2016. godine proglašen je za najboljeg igrača U23 prvenstva Azije na kome je Japan osvojio titulu. I sledeću sezonu proveo je u Tokiju. I onda na leto 2017. godine konačno Evropa. I... Portimonense?!

Ispostavilo se ipak da je taj izbor bio pun pogodak. Već u prvoj sezoni impresionirao je sa 10 golova i 12 asistencija. Zimus su se za njegove usluge raspitivali i Benfika, Sporting i Porto. Sad je već pitanje da li će finansijski moći da ga isprate. Posle dva gola i dve asistencije u neočekivanoj pobedi nad Sportingom od 4:2 cela Evropa je otvorila oči. Oni najagilniji u potrazi za nebrušenim talentima odavno su već tu. Seviljini skauti su bili nazočni na utakmici u Portimau. Još ranije su japanski mediji pisali o interesovanju velikana kakvi su Atletiko, Borusija Dortmund i Šahtjor. Portimonense je odolevao. I sada može da bude zadovoljan što nije pristao da Nakadžimu proda za male pare. U ugovoru koji traje do 2020. godine je i otkupna klauzula od 40.000.000 evra. Više ne izgleda tako nedostižno.

“Za nas ovo nije nikakvo iznenađenje, ništa novo. Znali smo kakav je Nakadžima fudbaler i kakav je čovek. Protiv Sportinga je samo dokazao kakav je potencijal“, kaže Robson Ponte, potpredsednik Portimonensea.

“Nepredvidiv je, izuzeta, ima fantastičnu tehniku, brzinu, pregled igre, jak je u jedan na jedan situacijama i ima meku nogu. Izvranredan je igrač, naš samuraj! Mogao bi da igra u bilo kom timu, napadaju nas sa svih strana, ali prodaćemo ga samo u slučaju ponude koja se ne odbija“, nastavlja u dahu.



A ko je zapravo Šoja Nakadžima? Momak koga je vaspitavala majka pošto su mu se roditelji razveli kad mu je bilo šest godina. Sam je u intervjuima govorio da su majka i on živeli u stalnoj borbi kako bi sastavljali kraj sa krajem. Ipak, majka je uspevala nekako da plaća sve fudbalske škole. Čak je kao srednjoškolac išao i na kampove u Brazil. Tri puta. Trenirao je i futsal, sa 12 godina bio proglašen za najboljeg igrača jednog turnira u malom fudbalu. Verovatno otud i ta tehnika.

Učio je treći razred srednje škole kada je kao 18-godišnjak postao najmlađi strelac het-trika u japanskoj Džej ligi. Dešnjak, mada najviše voli da igra po levoj strani i da onda ulazi u centar terena. Svaki napad Portimonensea polazi od njega. Snaga mu nije jača strana, ali sa visinom od svega 164 centimetara teško ga je i uhvatiti. U nedavnoj pobedi od 3:0 protiv Kostarike bio je ponajbolji igrač A reprezentacije Japana.

Još kao dečak obećao je majci da će joj kupiti pristojan stan čim zaradi prve veće pare. Odavno je ispunio obećanje. Sad je red da ispuni i svoje snove. Portimonense je prerastao. Čini se i Primeiru.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar