Savremena terapija za dijabetes štiti i srce

Svakih sedam sekundi u svetu neko umre od posledica šećerne bolesti. Kako bi se tome stalo na put, u Berlinu su lekari iz skoro celog sveta predstavili najnovija otkrića u ovoj oblasti. Ekipa RTS-a prisustvovala je Evropskom kongresu dijabetesa.

Zdravlje 09.10.2018 | 11:40
Savremena terapija za dijabetes štiti i srce
Svet se protiv dijabetesa bori istim oruđem – prevencijom na prvom, a novim naučnim otkrićima na drugom mestu. Predstavili su ih u Berlinu.

Mi sada znamo da oko 80 odsto pacijenata sa dijabetesom umire od kardiovaskularnih bolesti. Najvažnije vesti dolaze od najnovijih istraživanja i mi sada imamo terapije koje ne samo da smanjuju šećer, već štite i srce“, objašnjava Antonio Čerielo iz Italije.

Nebojša Lalić iz Kliničkog centra Srbije napominje da su na kongresu predstavljeni rezultati novih studija koje u celini skoro udvostručuju broj lekova koji ne samo da uspešno regulišu šećer, nego i sprečavaju kardiovaskularne bolesti.

„Sad ih imamo čak šest u poređenju sa tri koja smo imali do sada“, dodaje Lalić.

A kako će se dijabetes i njegove komplikacije u budućnosti lečiti, čulo se u Berlinu.

„Predstavljen je novi vodič za lečenje dijabetesa tipa dva, Američke i Evropske asocijacije. I to je velika stvar, jer će to biti relevatno za sve lekare širom sveta“, ukazuje Džon Nolan iz Irske.

U svetu sa dijabetesom živi oko 415 miliona ljudi, odnosno svaka 11. osoba. Procenjuje se da će do 2040. godine tu hroničnu bolest imati oko 642 miliona ljudi.

„Ja imam dijabetes tip jedan. Dobio sam ga pre 20 godina. Mi radimo mnogo na podizanju svesti, pravimo kampanje, edukujemo građane“, priča Sebastijan Haustin iz Nemačke.

Poruka lekara širom sveta – žeđ, pojačano mokrenje, umor, zamagljen vid i gubitak težine ne ignorišite!

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar