Protesti povodom ubistva novinarke

Širom Bugarske su održani protesti povodom ubistva 30-godišnje novinarke Viktorije Marinove u podunavskom gradu Ruse.

Svijet 09.10.2018 | 07:18
Protesti povodom ubistva novinarke
Protesti su održani u mnogim velikim gradovima u Bugarskoj, uključujući i prijestolnicu Sofiju.

Nekoliko stotina osoba, okupljenih na trgu pored Palate pravde u Sofiji, paljenjem svijeća su odali počast ubijenoj novinarki koja je istraživala pitanja korupcije u svojoj zemlji.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima: "Ako nema slobode, nema ni mira", "Ne želim zapaliti svijeću, želim kraj nasilju nad ženama" i "Mito ubija".

Predsjednica Skupštine Bugarske Cveta Karajančeva osudila je ubistvo bugarske novinarke, koja je tokom vikenda ubijena na sjeveru ove zemlje. Karajančeva je istakla da će istraga ubrzo razriješiti cijeli slučaj.

Bugarska novinarka lokalnog televizijskog kanala TVN Viktorija Marinova je ubijena u mjestu Ruse na sjeveru zemlje, objavilo je u nedjelju državno tužilaštvo te zemlje. Marinova se bavila istraživačkim novinarstvom.

Smrt bugarske novinarke treće je ubistvo novinara u EU u posljednjih godinu dana.

Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017., a u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

linda

09.10.2018 08:04

Bjezimo narode svi u Banjaluku! Na" Davidov trg"

ODGOVORITE
Name

M.R

09.10.2018 09:35

Pokazali su Davor i njegova grupa koliko smo nezdovoljni. Ta idea da se pomogne omladini da budu zasticeni svi od ulice od zla koje nas vreba sa svih strana.Nije bitno ko je na vlati mi smo bitni svi koji cine dobro za narod.

ODGOVORITE