Analiza: Slučaj Nurmagomedov...

Ostaje bez dva miliona dolara, preti mu godinu dana diskvalifikacije, zabrana ulaska u SAD, ali i još teža kazna od oca kojeg nije poslušao! Nemili događaji po završetu Habibovog lasvegaskog okršaja sa Konorom Makgregorom bacili su ljagu na vrhunski sportski dogašaj, ali su usput katapultirali dagestanskog fajtera među najpoznatije borce današnjice.

Ostali sportovi 09.10.2018 | 18:30
Analiza: Slučaj Nurmagomedov...
Ono što je trebalo da bude najveća borba u istoriji UFC-a u samo nekoliko sekundi postala je najveća bruka. Prevelike tenzije, lične uvrede, uvrede na račun religije, porodice, nacije, huliganski napad na njegov autobus koji je prošle godine predvodio baš Makgregor...

Sve je to izdržao stojički Dagestanac, a onda je sakupljenu frustraciju oslobodio poput furije u potpunosti u Las Vegasu. Prvo ja pobedio baš onako kako je predvideo, davljenjem posle druge runde (u četvrtoj je Konor predao) uz prethodno "omekšavanje" protivnika, što je majstorija, magija koju mogu da shvate samo oni koje se bave borilačkim sportovima. Ali ni to mu nije bilo dovoljno, već je sasuo u facu pogubljenom protivniku sve i svašta, pa je odmah potom bacio mušus (zaštitnu gumu za zube) ka njegovom timu. Kada mu je neko odgovorio iz ugla Makgregora, ili Konorov menadžer, inače i sam Dagestanac Rizvan Magomedov ili trener džiju-džicua i MMA borac, Dilon Denis nije bilo te sile koja bi ga zaustavila da se obračuna. I pored truda obezbeđeja i zvaničnika Habib je besan kao ris, iako je prethodno završio napornu borbu, preskočio ogradu oktagona i skočio pravo na Denisa. I tada je nastao opšti haos. Habibovi drugari i sparing partneri, Čečen Zubair Tukugov i bivši prvak Rusije u sambou, Esedula Emiragajev su uleteli u oktaogon i zalepili par šamara i udaraca Makgregoru. Čisto da ludilo bude još veće.

Kada se situacija malo stišala, prvi čovek organizacije UFC, Dena Vajt je odbio da Nur,agomedovu stavi šampionski pojas oko struka zbog bezbednosti. Naime, T-Mobile arena u Las Vegasu je bila prepuna Iraca koji su u supštini u miru posmatrali meč jer se gotovo od samog početka videlo da njihov idol nema svoju šansu. Ali kada se borba iz oktagona prelila u gledalište, ništa više nije bilo sigurno.

Jasno je, da je Habib Nurmagomedov kriv i da će skupo platiti za ovu "slatku osvetu". Iako je delovalo da ne sluša šta Irac truća na konferencijama za medije, on je očigledno skupljao gorčinu koja je prelila čašu.

Kako sada stvari stoje, preti mu ozbiljna kazna, a dva miliona dolara koliko je trebao da dobije za ovu pobedu vrlo lako mogu da zaobiđu njegov račun. Da je u pitanju samo UFC organizacija, sve bi se nekako rešilo, ali se ovde pita i Sportska komisija države Nevada koja će tek odlučivati o kaznama. I kako sada stvari stoje jedino što bi Habibu moglo da ostane je šampionski pojas, ali mu zato preti oduzimanje novčane nagrade, takođe i značajan novčana kazna od preko 100.000 dolara, višemesečna zabrana ulaska u SAD, čak i diskvalifikacija na šest do 12 meseci. A to je minimum.

Listi potencijalnih problema možemo da dopišemo i ono što je rekao Habibov otac koji ga je i napravio u ultimativnog borca, a kojem se nimalo nije svidelo kako se poneo njegov sin u Las Vegasu.

"Bitka je za oktagon, a na za gledalište! Tamo sede nevini ljudi, deca, žene.. Jako me je razočarao i kada stigne kuće biće kažnjen i to ozbiljnije nego što će ga kazniti UFC i Atletska komisija. Istina je da su nas stalno provocirali i vređali nam religiju, naciju, porodicu, ali tako nešto nije smelo da se dogodi. Rekao sam mu neposredno pre meča da slučajno tako nešto ne radi, ali video sam da kada je držao Konora oko vrata i ovaj predao da mu neko  iz Irčevog ugla dobacio uvredu i to je bio početak nevolja", rekao je Abdulmanap Nurmagomedov.

Bilo kao bilo, Habib, koji je već objasio da mu je žao što je učinio, ali ne i previše, je šampion i za sada je nepobediv pošto mu je ovo bio 27 trijumf u oktagonu. A oni koji do sada nisu čuli za njega, skok preko ograde ringa ga je učinio svetskom megazvezdom, ma koliko to pogrešno zvučalo. Sada je marketinški daleko isplatljiviji, tako da ne treba brinuti za budućnost dagestanskog Orla koji večeras stiže u Rusiju gde će u Anži areni proslaviti veliki uspeh sa navijačima.         



Izvor: mozzartsport

FOTO: Shutterstock/Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar