Kreće druga faza SP-a...

Još jedan lakši trening za sjajne Srpkinje! Izabranice Zorana Terzića nisu izgubile ni set u prvoj fazi Svetskog prvenstva u Japanu. Bez odlične Bojane Milenković u nastavku šampionata.

Ostali sportovi 06.10.2018 | 23:50
Kreće druga faza SP-a...
U prvoj rundi Svetskog prvenstva u Japanu, odbojkašice Srbije delovale su kao kaznena ekspedicija. Bilo je očekivano da izabranice Zorana Terzića slave protiv autsajdera Dominikanske Republike, Kenije, Kazahstana i Portorika, ali je sve prijatno iznenadila ubedljiva pobeda bez izgubljenog seta protiv Brazila. I na startu druge faze u Nagoji, evropske šampionke imaće lakši trening sa Meksikankama.

Selekcija iz Srednje Amerike stigla je u drugu fazu posle trijumfa protiv Argentine i Kameruna, ali su Meksikanke poražene sa maksimalnih 3:0 protiv najboljih selekcija iz Grupe A, Japana, Holandije i Nemačke. Jasno je da razlika u kvalitetu velika i da bi senzacija bila da rivalke otkinu i set nezadrživim Srpkinjama, koje su uz Amerikanke prvi favoriti za zlato.

Senku na trijumf u poslednjem kolu prve faze protiv Portorika bacila je povreda mlade 21-godišnje Bojane Milenković. Nažalost, za nju je prvenstvo završeno. Na prijemu servisa, Terzić ima iskusnu Tijanu Malešević i Bianku Bušu. Očekuje se da Užičanka zameni Milenkovićevu.

„Utakmice protiv slabijih protivnika smo iskoristili da se uigramo, a protiv Brazilki smo pokazali jačinu i videle da možemo da igramo dobro. Sa Meksikom smo se sastala na pripremama pred Svetsko prvenstvo, sa Nemicama dugo nismo igrale. Protiv Japana očekujem zanimljivu utakmicu jer kada igraju pred domaćom publikom to je druga ekipa. Igrali smo nekoliko puta i gotovo uvek su to utakmice u pet setova. Holandiju znamo i to je dobra reprezentacija. Verujem da ćemo ove mečeve da iskoristimo da se što bolje uigramo i spremimo za sledeću fazu“, rekla je Maleševićevaza sajt Odbojkaškog saveza Srbije.

Selektor Terzić je u prvoj fazi dosta menjao, igrao sa svim odbojkašicama, a sada se očekuje da ipak one najbolje iznesu teret na svojm leđima. Zato posle prve runde nemamo igračicu u Top 20 poentera. Najefikasnija je Tijana Bošković sa 57 poena i ona je na 25. mestu. Sledeća naša odbojkašica, Brankica Mihajlović ima 53.

Od Meksikanki najopasnije će biti Andrea Rangel i Samanta Brisio, koji imaju 78 odnosno 72 poena u prvih pet mečeva šampionata. Najefikasnija odbojkašica u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva je Ruskinja Natalija Gončareva, koja ima 119 poena.

U ostalim mečevima naše grupe, domaćin Japan, Holandija i Brazil ne bi trebalo da imaju problema da slave sa ubedljivih 3:0. Grupa F, koja se igra u Osaki, je kvalitetnija nego što je naša. Osim Srbije samo još Italija ima maksimalan učinak sa 15 bodova. Italijanke su razočarale u Ligi nacija, nisu uspele da se kvalifikuju na F6 u kineskom Nanđingu, ali u Japanu igraju odlično. Pobeđeni su vicešampionke tog takmičenja Turkinje i olimpijske pobednice iz Rija, Kineskinje. Selekciju sa Apenina predvodi odbojkašica Novare, Nigerijka sa italijanskim pasošem Paola Egeči Egonu, koja je najefikasnija sa 94 poena. Azerbejdžan ne bi trebalo da bude težak rival za zahuktale Italijanke.

Amerikanke, koje su pre šampionata po kladionicama bili prvi kandidati za zlato, imaju svih pet pobeda, ali su dva puta, protiv Tajlanda i Rusije, morale da igraju pet setova. Ne briljiraju osvajačice Lige nacija u Japanu, ali Bugarska sigurno nije reprezentacija koja može da pomrsi račune SAD. Derbi meč je onaj između Rusije i neubedljive Turske, koju predvodi trofejni Italijan Đovani Gvideti. Kao i Amerikanke, ni Kineskinje ne briljiraju. Poražene su Ting Žu i drugarice od Italije u poslednjem kolu prve runde. Olimpijskim šampionkama neće biti lako protiv najprijatnijeg iznenađenje takmičenja, Tajlanda. Tajlanđenke igraju sjajno, favoritima SAD i Rusiji su uzele po dva seta, odnosno po bod.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar