Peking lupio šamar Vašingtonu

Drugi najveći kupac američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirove nafte iz ove zemlje, objavio je Reuters.

Svijet 06.10.2018 | 10:02
Peking lupio šamar Vašingtonu
Kina je u avgustu iz Amerike uvozila 334.880 barela nafte i po tome bila drugi najveći američki kupac nakon Kanade, prenosi "Seebiz".

Prekid kineskog uvoza nafte iz SAD događa se u trenutku zaoštravanja trgovinskog sukoba dvije zemlje. Odluka Pekinga da sada onemogući ulaz američkoj nafti tržištima liči na "nagli potez”, budući da "crno zlato" do sada nije bilo uvršteno ni na jedan popis robe koju Kina uzvratno carini pri uvozu iz Amerike. 

Kina najviše nafte kupuje od Rusije (665.000 barela i plaća je u juanima), Saudijske Arabije i Irana.

Gdje bi "azijski tigar" sada mogao potražiti zamjenu za američke barele, i kako bi Vašington mogao reagovati na ovaj prekid petro-izvoza, vrlo je neizvjesno. 

Cijena nafte posljednjih nedjelja raste zbog straha na tržištima uprkos jasnim naznakama o rekordnom rastu američkih zaliha, postojanom globalnom ekonomskom rastu i solidnoj potražnji – faktorima koji bi u nekim drugim vremenima uticali na spuštanje cijene pokretačke sirovine svjetske ekonomije.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

China The King

06.10.2018 10:08

Samo ostro sa Amerima.. A to ionako nije njihova nafta, svoje prazne busotine pune sa tudjom odavno...

ODGOVORITE
Name

Slobo

06.10.2018 14:31

To je obicni sljam zove od PLJACKE.

Name

Re China

07.10.2018 18:18

Samo bih ti trebao malo bolje da poznajes naftne resurse tih Amera. Ovdje ga China debelo cucla. Procitaj ponovo tekst shvatices da placa u JUANIMA. Valjda ti to nesto govori da je to novac Americkog saveznika

Name

Forex

06.10.2018 15:50

Koliko znam,kada su kretanja u ekonomiji na globalnom planu pozitivna,to dovodi do porasta cijene nafte.Jer dolazi do povecane potraznje za naftom.Sta pricaju Agencije?Cak i dobri i robusni makropokazatelji za ekonomije jakih igraca,kao npr. USA mogu dovesti do rasta cijena nafte.Pred samo izbijanje ekonomske krize 2008g,cijena barela nafte je bio oko 150 USD.Kako se kriza razvijala i hvatala maha cijena je padala.Svi smo bili svjedoci toga.Sada je cijena nafte u UP trendu,pošto se svjetske ekonomije oporavljaju,a time i raste potraznja.

ODGOVORITE