MOK odredio tri kandidata za domaćina ZOI 2026.

U trci za zimske OI za osam godina ostali su kanadski Kalgari, zajednička italijanska kandidatura Milana i Kortine d'Ampeco, te švedski Stokholm.  Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je kandidaturu turskog grada Erzuruma za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Ostali sportovi 08.10.2018 | 13:30
MOK odredio tri kandidata za domaćina ZOI 2026.
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) skratio je spisak kandidata za domaćina zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Na spisku su ostala tri kandidata, a eliminisan je turski Erzurum.

U trci za zimske OI za osam godina ostali su kanadski Kalgari, zajednička italijanska kandidatura Milana i Kortine d'Ampeco, te švedski Stokholm.

Službeno će sva tri nacionalna olimpijska komiteta kandidature uložiti naredne sedmice, a MOK će o organizatoru igara odlučiti u septembru 2019. godine.

Iz borbe za organizaciju najvećeg zimskog sportskog takmičenja još prije početka službenog postupka ispala su dva kandidata - švajcarski Sion i kandidatura austrijske Štajerske sa Šladmingom i Gracom, gdje su se stanovnici na referendumima odlučili da ne žele igre.

Predsednik MOK Tomas Bah rekao je da će tri kandidature za organizaciju Igara 2026. godine biti odobrene sledeće nedelje.

Potencijalni domaćini Igara su kanadski Kalgari, švedski Stokholm i zajednička kandidatura Italije u Milanu i Kortini d'Ampeco.

Predlog Izvršnog odbora MOK usledio je posle preporuka Radne grupe za procenu potencijalnih kandidata.

Potpredsednik MOK-a, Huan-Antonio Samaran mlađi rekao je da su telekomunikacije, transport i aerodromi bili "izazovni" za Erzurum i da je zato njihova kandidatura odbijena.

Erzurum, grad u istočnoj Turskoj, takođe je razmišljao o korišćenju objekata i lokacija u Rusiji.

Ranije su kandidature švajcarskog Siona, austrijskog Insbruka i japanskog Saporoa takođe odbijene.

Glasanje za domaćina ZOI 2026. godine zakazano je za sledeći septembar.

Izvor: mondo.ba/Fena/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar