Neozbiljnost na SP! Promijenili sistem bodovanja usred takmičenja!

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) promenila je sistem bodovanja na Svetskom prvenstvu u Japanu, ali su odbojkašice Srbije i pored toga prve na novoj tabeli.  Srećom, Srbiju to ne dotiče.

Ostali sportovi 05.10.2018 | 19:30
Neozbiljnost na SP! Promijenili sistem bodovanja usred takmičenja!
Pre početka šampionata u Japanu, FIVB je objavio da će se u drugu fazu takmičenja prenositi bodovi protiv selekcija koje nastavljaju takmičenje.

Ipak, to je promenjeno pa su selekcije prenele sve bodove koje su osvojile u prvoj fazi. To nije uticalo na učinak Srbije jer je ostvarila sve četiri pobede bez izgubljenog seta.

U novoformirano Grupi E u Nagoji, Srbija će prva dva meča odigrati protiv Meksika (nedelja) i Nemačke (ponedeljak) od 3.40. 

Odbojkašice Srbije će u trećem kolu igrati protiv Japana (sreda) od 12.20, a u poslednjem kolu (četvrtak) protiv Holandije od 9.10. 

Plasman u treću fazu takmičenja izboriće tri selekcije.

Retko koji sport kao odbojka se menjao u poslednjih petanestak godina i retko koji je toliko napredovao. Svetska odbojkaša federacija (FIVB) je brojnim promenama uspela da popularizuje ovaj sport širom planete, a tome su doprinosili i česti eksperimenti sa promenama sistema na najvećim takmičenjima. Međutim, ovoga puta je FIVB preterao...

Na minulom SP za odbojkaše se videlo da je sistem takmičenja sa tri grupne faze i nokaut završnicom promašaj. Takmičenje je razvodnjeno, rastegnuto, otvoren je prostor za kalkulacije i manevrisanje, a to je najviše pogodovalo velikim ekipama koje su imale šansu da isprave kikseve. Što je automatski značilo i ubijanje šanse za „male“ reprezentacije...

Po istom sistemu je počelo i SP za odbojkašice u Japanu, a onda je danas stigla vest da je promenjen sistem bodovanja. Usred takmičenja?! Neozbiljno...

Pre početka takmičenja, FIVB je objavio da će se u drugu fazu takmičenja prenositi bodovi protiv selekcija koje nastavljaju takmičenje. Ipak, sinoć su se na sajtu FIVB pojavile tabele E i F grupe druge faze sa svim bodovima osvojenim u takmičenju po grupama u prvoj fazi. Reprezentaciji Srbije to ništa ne menja jer ima sve pobede i na novoj tabeli je opet prva sa maksimalnim učinkom i bez izgubljenog seta. Isti broj pobeda, ali bod manje ima Holandija. Slede Japan, Brazil, Nemačka...

U E grupi u Nagoji, Srbija će prva dva meča odigrati protiv Meksika (nedelja, 7. oktobar) i Nemačke (ponedeljak, 8. oktobar) od 3.40 časova po našem vremenu. U 3. kolu, Srbija će igrati protiv Japana (sreda, 10. oktobar) od 12.20 časova po našem vremenu, a u poslednjem, 4. kolu (četvrtak, 11. oktobar) protiv Holandije od 9.10 časova po našem vremenu.

Našim devojkama će najverovatnije biti dovoljne pobede protiv autsajdera Meksika i Nemačke za plasman u treću fazu gde će se plasirati po tri najbolje selekcije iz obe grupe. Srpkinje su favoriti i protiv Japana, a kvalitetnije su i od Holandije tako da nije nemoguće da bez poraza završe i drugu fazu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar