Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva probleme

Ukoliko ste se osećali čudno ili vas je bolela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Zdravlje 03.10.2018 | 15:56
Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva probleme
Sudeći prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu "Živa nauka" (Live Science), osobe koje naglo prestanu da jedu obrađene grickalice poput čipsa ili kolača, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše cigarete. U takvim slučajevima mogu da osete vrtoglavice, anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama protekle godine, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima. Njihovi odgovori pokazali su da se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Vođa istraživačkog tima psihološkinja Erika Šulte rekla je da je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomerne količine šećera, može i te kako izazvati zavisnost", rekla je Erika Šulte.

Međutim, stručnjaci Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, veruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka budućih istraživanja o zavisnosti od hrane.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar