Zloupotreba djece u političke svrhe

Fotografije, video materijali i video spotovi sa djecom samo su jedan od načina na koje se djeca koriste zbog glasa više. Regulatorna agencija za komunikacije je prije 15 dana sa Unicefom BiH potpisala Memorandum o zaštiti i promociji prava djeteta u BiH, ali postavlja se pitanje zašto već godinama niko ne reaguje na zloupotrebe djece u političkoj kampanji.

Republika Srpska 01.10.2018 | 19:14
Zloupotreba djece u političke svrhe
Zloupotreba djece u političke svrhe postala je uobičajena pojava u BiH. Posebno u vrijeme izborne kampanje. Zakon ne štiti najmlađe. Oni koji su već na vlasti i ponovo se kandiduju želeći istu ili bolju funkciju, u izbornoj godini najčešće otvaraju vrtiće, škole, sportska igrališta. Tako je pojavljivanje djece na predizbornim skupovima i slikanje sa političarima – postalo gotovo prihvatljivo.

Izborni zakon BiH ne prepoznaje ovu tematiku kao problem kojim bi se trebao baviti. Zakon kaže da se ne smije korititi govor mržnje, zabranjeno je i kidanje predizbornih plakata. Međutim, nijedan član ne štiti djecu od moguće zloupotrebe tokom izbora.

Ombudsmen za djecu upozorava – političari krše prava djece. Zato je prije godinu dana upućena preporuka Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Predloženo je da se pored definisanih pravila ponašanja, definiše i zabrana zloupotrebe djece u političke svrhe i da se utvrde odgovarajuće sankcije za one koji te zabrane prekrše.

’’Mi svake godine upućujemo apel, ali sve dok zakonodavac ne kaže da je to neprijemereno i neprihvatljivo i da za to slijedi odgovarajuća sankcija mi ćemo imati problem koji imamo’’  - kaže zamjenik Ombudsmana za djecu RS  Nada Grahovac.

Centralna izborna komisija je dobila preporuku, ali kažu da o svemu odlučuje Parlament BIH. Poražavajući je i podatak da nijedna politička stranka do sada nije kažnjena zbog zloupotrebe djece u izbornoj kampanji. Zato političarima i nije problem da djecu koriste za ostvarivanje ličnih i političkih interesa. Mališani u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Branjevu čekali su premijerku na hladnoći 45 minuta.

’’I ja sam se smrzla ako će vam biti lakše’’ – rekla je premijerka Željka Cvijanović.

Političari kao mjesto za održavanje izbornih kampanja mogu da koriste škole i školska igrališta. I koriste. Možda zato i ne čudi, a trebalo bi, što roditelji nakon završenog predizbornog skupa na društvene mreže stavljaju fotografije svoje djece koja stoje uz političare.

’’Dešava se da umjesto da pazite da određeni predizborni skup ne smeta djeci i nastavnom procesu, mi smo došli u situaciju da trebamo upozoriti djecu da ne smetaju predizbornim skupovima. Jednostavno, sistem je nakaradan’’ kaže Maja Bjelajac, majka jednog osnovca.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, političari neće u skorije vrijeme prestati da koriste djecu za političke interese. A to je suprotno UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta i načelima demokratije.

’’Imali smo nedavni slučaj odvođenja srednjoškolaca na odvođene osveštanje temelja rusko – srpskog hrama gdje je to pokušano da se treitra kao kulturno – umjtnički događaj. Mi koji živimo ovdje, znamo da to nije tako. Svjesni smo činjenice da vladajuća stranka zloupotrebljava instiucije da bi se promovisala i u kampanji. Jasno je da se desila zloupotreba djece u političke svrhe’’ – kaže Bjelajac.

Ove zloupotrebe mogu se smatrati naslijeđem prošlosti, jer na dočeku doživotnog predsjednika SFRJ djeca su često bila najbrojnija publika. Naravno, mimo njihove volje.

Zato su u pravu oni koji kažu da je većina današnjih političara izašla ispod Brozovog šinjela. Ako se oni po načinu vladavine ne razlikuju mnogo, barem bi roditelji trebali da stanu u zaštitu prava svoje djece koja na hladnoći i suncu stoje čekajući političare.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pokojna Mileva

01.10.2018 17:36

Eh da su djeca nosila kaputice....sve bi bilo drugacije...

ODGOVORITE
Name

re

01.10.2018 19:21

hahaha

Name

ZH

01.10.2018 17:41

Zloupotreba djece je nedopustiva ! U prilogu su prikazani samo kako se to radi od strane Željke ali to je evidentno i na drugoj strani. Zloupotreba djece je i ono što svaki dan gledamo i na trgu ,ne razumijem te roditelje !

ODGOVORITE
Name

Напријед

01.10.2018 17:49

Koju ili čiju djecu ova voli? Ko je ubi Davida? Ko je ubijao srpsku djecu u srpskoj Posavini?

ODGOVORITE
Name

Bre

01.10.2018 19:03

Snsd i MUP je Ubio Davida,nama ne trebaju kineske kompanije,i bilo koje,vec skole pune , omladine,i sela,a sta je uradio sef Snsd, sa srpskim izdajnicima, genocid napravili u RS,nema omladine,

Name

Eto ko

01.10.2018 19:18

Njen djeda Pejo Marić je ubijao srpsku djecu!

Name

Њен дида

01.10.2018 19:49

Њен Дида Пејо клао око Брода, а она да води Србе, ало људи па дајте се упамет! Како одсијеца овој дјеци "И ја сам се смрзла, ако ће вам бити лакше" као сабљом, без имало осјећаја! Која будала је постројила дјечицу на оној хладноћи да њу чекају, јака личност!

Name

Sta Fali

01.10.2018 18:58

Kada je Drug Tito mogao mogu i ovi nasi odbornici M.Z.-a.

ODGOVORITE
Name

hmmm..

01.10.2018 20:20

Pametnije je da djeca budu na raznim otvaranjima,nego dignute ruke na trgu.To je svima poznato.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

02.10.2018 01:49

Upravo im je mjesto na Trgu , a ne u Crkvenoj gdje ih bacaju poslušnici režima nakon orgijanja nad njima , a samo zato što neće da budu njihove sluge i hamali. Zato svi na Trg , jer je Trg posato mjesto okupljanja pravednih i ljudi sa dušom , a djeca su jedina stvorenja koja imaju dušu

Name

Re Rajna

02.10.2018 08:49

Djeci je mjesto u parku,igraonici ,školi.Treba da se interesuju za neki sport, uče strane jezike ,čitaju knjige ,usmjeravaju na neke "pametne" stvari koje će im trebati u budućnosti. Kakvu pravdu traži dijete od 7,8,9.. godina ?

Name

lily

01.10.2018 20:21

I vi ste "izduvali"..Nemate vise normalnih tema..

ODGOVORITE
Name

Hm

01.10.2018 21:09

GOSPODJA bih Vukotu sa 16 17 18 god u rat kao sirotana Gostimira....Koji je sirota poginuo jel nije imao roditelje. DA joj ratuje za Milu sa 35g Svercera.... ...Davidovo ubistvo zataskava...naravno otac konobar......A svome Filipu ni manje ni vise u toj mrskoj njoj BIH firmi na nivou B i H...Gdjesu plate boli glava RADNO MJESTO...SA Liste odozdo drugi..prezadnji po prosjeku....KAKO JE ONA OSJECAJNA MAJKA KADA SU TUDJA DJECA UPITANJU.I kad BRAĆO SRBI SAGLEDAMO OVU RS....A PRESEDNIK SVOME 3 MILIOČIĆA..STOONI VOLE DJECU..

ODGOVORITE
Name

pfff

02.10.2018 13:20

Djecu roditelji zloupotrebljavaju u politicke svrhe a ne SNSD.To ti je brajko moj Srbin sve ce uciniti samo da dodje do ne zasluzenog radnog mjesta ili da ostane uhljeb.Srbi su narod bez obraza casti dostojanstava nije ni cudo sto smo zaglibili u blato do guse.

ODGOVORITE