Nove tužbe zbog ubistva novinara

Još osoba bi moglo da bude optuženo za ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, izjavio je danas slovački državni tužilac.

Svijet 01.10.2018 | 13:32
Nove tužbe zbog ubistva novinara
Slovački sud naredio je juče pritvor do dana početka suđenja za četiri osobe osumnjičene za njihovo ubistvo, saopštilo je državno tužilaštvo.

Ubistvo Kucijaka i njegove verenice, koje se dogodilo u februaru, izazvalo je proteste širom Slovačke i potreslo vladu tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Kako prenosi Rojters, tokom policijske akcije izvedene u četvrtak ujutru, uhapšene su tri osobe protiv kojih je u petak podignuta optužnica za ubistvo. Četvrta osumnjičena osoba je žena koja je smeštena u pritvor u petak, odvojeno od njih troje, a protiv nje je podignuta optužnica za saučesništvo u ubistvu, što podrazumeva moguće pomaganje, planiranje, naredbu ili organizaciju ubistva, prenosi agencija, pozivajući se na navode advokata porodice Kucijak Danijela Lipšica.

Vlasti, kako se navodi, nisu objavile više informacija o osumnjičenima i još nije poznato kada će suđenje početi. Slovački tužilac je ranije ovog meseca kazao da je ubistvo Kucijaka najverovatnije naručeno i povezano s njegovim istraživačkim radom.

U njegovom poslednjom tekstu, koji je posthumno objavljen, govori se o Italijanu koji živi u Slovačkoj, a koji je u prošlosti poslovno sarađivao sa dvojicom Slovaka kasnije zaposlenih u kabinetu tadašnjeg premijera Ficoa.

Obojica Slovaka su nakon objavljivanja podneli ostavku, ali su negirali povezanost sa ubistvom Kucijaka. Njihov nekadašnji poslovni partner Italijan je takođe negirao umešanost u ubistvo i povezanost s mafijom, ali je u martu uhapšen i izručen Italiji, pod sumnjom da je umešan u trgovinu drogom.

Protesti koji su trajali nedeljama na slovačkim ulicama, doveli su do ostavke tadašnjeg premijera Fica, ali je njegova koalicija ostala na vlasti s novim premijerom Peterom Pelegrinijem, koji dolazi iz partije Smer, na čijem čelu je još uvek Fico, podseća agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

c.o.a d

01.10.2018 16:34

Tamo se daju ostavke,a ovde se prijeti.

ODGOVORITE