Srbija bez medalje na Svjetskom prvenstvu!

Izabranici Nikole Grbića izgubili borbu za bronzu protiv selekcije SAD - 1:3, po setovima 25:23, 17:25, 30:32, 19:25.  Ništa od medalje, loša završnica srpskih odbojkaša.  Na kraju, pet poraza u pet mečeva od osvajača medalja.

Ostali sportovi 30.09.2018 | 20:00
Srbija bez medalje na Svjetskom prvenstvu!
Srbija poražena od SAD u meču za bronzu na Svetskom prvenstvu. Odbojkaši Srbije poraženi su od Sjedinjenih Američkih Država u četiri seta, u meču za bronzu na Svetskom prvenstvu.

Amerikanci slavili su rezultatom – 23:25, 25:17, 32:30, 25:19.

Izabranici Nikole Grbića odigrali su meč ispod očekivanja, a presudan je bio treći set koji je SAD dobio posle velike borbe 32:30.

Srbija Svetski šampionat u Italiji i Bugarskoj završava na odličnom četvrtom mestu i treba čestitati našim odbojkašima na sveukupno veoma dobrom turniru. 

Najefikasniji u srpskom timu bio je Dražen Luburić sa 12 poena, dok je Amerikance sa 29 predvodio Metju Anderson. 

Kada je reč o toku meča, Srbija je veoma požrtvovano otvorila susret i već na prvom tehničkom tajm-autu imali smo prednost. Igrali su bolje naši odbojkaši tokom prvog seta i zasluženo nam je i pripao (25:23). 

Međutim, energija nam je dosta pala u nastavku susreta, dok su Amerikanci pucali od samopouzdanja. Posebno je briljirao Metju Anderson, a Srbija nije uspela da iskoristi povredu kapitena Sandera. 

Drugi set ubedljivo pripada SAD, a potom je u trećem viđena velika borba. Srbija je igrala sa drugom postavom, ali je i takva držala priključak. Kod rezultat 25:24 za "Orlove", imali smo napad, ali je Petrić upasivljen. Posle toga je Anderson poentirao i izjednačio. 

To je bila poslednja šansa i na kraju su Amerikanci set dobili sa 32:30. U četvrtom nije bilo mnogo uzbuđenja, SAD je dominirao i zasluženo došao do pobede. 

Srpski odbojkaši su na Svetskom prvenstvu u Italiji došli među najbolje četiri selekcije, ali se ispostavilo da je to njihov trenutni limit.

"Orlovi" su ušli u završnicu spektakularnom igrom u pobedi protiv Italije i taj nastup očigledno im je oduzeo previše energije za ono što sledi, jer su potom izgubili protiv Poljske (0:3), zatim Brazila (0:3) u polufinalu i u današnjoj borbi za bronzu.

Izabranici Nikole Grbića vratiće se u ponedeljak u Beograd bez medalje oko vrata i posle dve završne predstave u kojima nisu pokazali ono što ih je učinilo jednim od atraktivnijih timova turnira.

Nedeljna borba za odličje počela je dobro za naš tim, osvojen je prvi set, ali je potom pao ritam našeg tima, Aleksandar Atanasijević se preselio na klupu u drugom setu, a Dražen Luburić i Nemanja Petrić odigrali su veći deo meča.

Uroš Kovačević je počeo meč kao rezerva i Grbić je pokušao i sa njim u postavi da nađe "ključ" za igru sve boljih Amerikanaca, ali nije uspeo...

Srbija je tako okončala Svetsko prvenstvo na četvrtom mestu, dok su Amerikanci prvi put od 1994. igrali polufinale i odlaze kući sa odličjem. Srpska bronza iz Italije ostaje i dalje poslednja medalja naše reprezentacije na globalnim turnirima...

U finalu od 21.15 sastaju se Poljska i Brazil.

Srbija se sa SP za odbojkaše vraća bez medalje. Posle nekoliko dobrih partija i pobeda nad jakim rivalima u svakoj od tri grupne faze takmičenja, srpski odbojkaši su uprskali kada je došlo ono najbitnije - borba za medalje.

Posle teškog poraza od Brazila u polufinalu, danas su i Amerikanci u borbi za bronzu bili bolji od izabranika Nikole Grbića 3:1 (25:23, 17:25, 30:32, 25:19)

Opet su slabiji prijem i dekoncentracija u završnici setova skupo koštali Srbiju. Naša reprezentacija kada pobeđuje, radi to ubedljivo. Ali kada gubi, uvek plaća ceh propuštenim šansama za osvajanje seta.

U prvom setu je sve funkcionisalo dobro i smečom Atanasijevića je Srbija iskoristila prvu set loptu. Ali od tada počinje pad u igri. U drugom setu je Srbija igrala jako loše. Ni prijem, ni servis nisu funkcionisali kako treba. Uglavnom su naš momci osvajali poene na greške Amerikanaca koji su na drugom tehničkom tajmautu imali nedostižnih 15:8. Tražio je Grbić dobitnu kombinaciju, menjao, ali nije uspeo da nađe pravu postavu... 

Ključna borba se vodila u trećem setu. Srbija je povela 4:2, Ameri su preokrenuli na 9:5. Srbija pravi seriju 5:0 za 16:15 na tehničkom tajm-autu. Igralo se poen za poena, da bi potom NemnjaPetrić ušao u seriju sjajnih poteza i doneo je Srbiji set loptu. Ali, Amerikanci su u tim momentima imali bolji prijem i manje grešili. Luburić je doneo Srbiji još dve set lopte, ali ih nismo iskoristili. Amerikanci jesu svoju petu i prelomili.

Gubitak maratonskog trećeg seta je na kraju i presudio. Držala se Srbija u igri u četvrtom setu tek do tehničkog tajm-auta. A onda je u seriju ušao Metju Anderson i odlepio Amerikance... Upravo je Anderson bio prva faca utakmice sa čak 29 osvojenih poena i preko 50 odsto uspšenosti u napadu. Rasel je osvojio 16, a Holt 14 poena za Amerikance. Kod naše reprezentacije se niko nije posbeno istakao. Luburić je osvojio 12, Ivović 11, a Petrić 10 poena. Zakazali su najbolji: Atanasijević (sedam poena), Podraščanin osam, Lisinac pet... 

Srbija je prvenstvo završila bez medalje uprkos nekim sjajnim izdanjima kao što su bile pobede nad Rsuima, Francuzima i Italijanima. Ali očigledno da je razlika veća u odnosu na tri ekipe koje su osvojile medalju (SAD, Poljska i Brazil). Srbija je protiv njih zabeležila pet poraza u pet mečeva. Neki su bili bezbolni, ali nismo bili na njihovom nivou ni kada je bilo bitno kao danas ili juče... Šteta, jer bi ekipa koja ima Atanasijevića, Podrščanina, Lisinca i ostale trebalo da bude makar ravnopravna sa svima.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar