F1: Botas obezbijedio Hamiltonu pobjedu u Rusiji!

Fantastični Ferstapen zasenio Hamiltona – pobeda Britanca u Rusiji.  Britanski vozač Luis Hamilton pobedio je po treći put u trci za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sočiju.  Luis Hamilton trijumfovao je na trci Formule 1 u Sočiju, ali zahvaljujući klupskom kolegi koji ga je po naređenju iz boksa Marcedesa propustio na čelo.

Ostali sportovi 30.09.2018 | 16:30
F1: Botas obezbijedio Hamiltonu pobjedu u Rusiji!
Hamilton je pobedio ispred klupskog kolege Valterija Botasa, a iza njih je bio tandem Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

Poredak na vrhu sa treninga se nije drastično promenio, mada je bilo očekivano da će u borbi za prvo mesto dvojice iz Mercedesa prednost dobiti Luis kao vodeći u šampionatu. On sada ima 50 bodova više od drugplasiranog Fetela.

I pored pobede Britanca, vozač dana je bez mnogo dileme Maks Ferstapen koji je sa 19. mesta na startu, došao do prvog mesta u jednom periodu trke. 

Ferstapen je vozio fantastično, agresivno, koristio je DRS zone da prestiže rivale i na kraju posle neminovnog odlaska u boks završio kao peti. On je vrhunsku trku odvozio na svoj 21. rođendan. 

Iza njega je bio klupski kolega iz Red Bula Danijel Rikardo, a u prvih deset su još Šarl Lekler, Kevin Magnusen, Sebastijan Okon i Serhio Peres. 

Početak trke je pripao Ferstapenu Fetelu. Prvi je od starta krenuo kao da je gladan što boljeg plasmana i već do petog kruga se probio do prvih deset. Fetel se od starta "lansirao" sa trećeg mesta i već posle nekoliko sekundi bio "točak u točak" sa Hamiltonom. Botas i Hamilton su odbili napad i u prvih deset krugova su na vrhu bila dva Mercedesa i dva Ferarija. 

U šestom krugu se Toro rosu desio veliki peh jer je Brendon Hartli morao da odustane zbog problema sa kočnicama, odustao je i Pjer Gasli, ali osim toga, više nije bilo odustajanja. 

Ipak, manjih incidenata je bilo. Posle prvih odlazaka u pit stop i "tumbanja" na vrhu, Raikonen je bio prvi, Ferstapen drugi, Botas treći Fetel četvrti i Hamilton peti. 

Britanac je u 16. krugu pokazao da je željniji pobede od Nemca i umalo se sudario sa njim pokušavajući da ga obiđe s unutrašnje strane. Uspeo je u tome već u narednom krugu od tog trenutka Fetel praktično nije bio veća opasnost. 

Ferstapen je u 19. krugu preuzeo prvo mesto koje je držao do 44. kada je morao na zamenu guma. Super-meke gume mu nisu donele i brže krugove, pao je na peto mesto i na njemu završio trku. Za to vreme Hamilton i Botas su ubrzavali svoje krugove, spustili granicu i ispod minut i 35 i na kraju doneli dvostruki podijum Mercedesu. 

Treba samo napomenuti da je Botas po timskoj direktivi pustio Hamiltona ispred sebe u 26. krugu, inače bi poredak na kraju trke možda izgledao drugačije. 

U generalnom poretku pet trka pre kraja Hamilton vodi sa 300 bodova, Fetel ima 256, Botas 189, a Raikonen 186. 

Naredna trka vozi se 7. oktobra u Suzuki za Veliku nagradu Japana.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton stigao je do 70. trijumfa u karijeri, nakon što se popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja na trci Formule 1 voženoj za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Aktuelni svetski šampion ostvario je pobedu zahvaljujući klupskom kolegi Valteriju Botasu koji ga je sredinom trke propustio na čelnu poziciju nakon naredbe iz boksa Mercedesa.

Finac, koji je imao pol-poziciju i iskoristio je na najbolji način, nije bio srećan zbog te odluke, ali joj se nije usprotivio, pa je trku završio na drugom mestu.

Treće mesto zauzeo je Sebastijan Fetel, vozač Ferarija, četvrti je bio njegov klupski kolega Kimi Raikonen, a potom su kroz cilj prošli vozači Red Bula Maks Ferštapen i Danijel Rikardo.

Ferštapen je napravio pravi podvig, jer je startovao sa 19. mesta, a uspeo je čak i da bude vodeći u jednom delu trke.

Osim njih bodove u Rusiji osvojili su i sedmoplasirani Šarl Lekler iz Zaubera, Kevin Magnusen iz Hasa, koji je bio osmi, a deveto i deseto mesto zauzeo je tandem Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres.

Hamilton je ostvario osmu pobedu u sezoni, treću u nizu i učvrstio se na vodećoj poziciji u šampionatu vozača, sa 50 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog Fetela.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 za Veliku nagradu Japana vozi se sledeće nedelje.

GENERALNI POREDAK VOZAČA

1. Luis Hamilton (Mercedes) 306
2. Sebastijan Fetel (Ferari) 256 
3. Valteri Botas (Mercedes) 189
4. Kimi Raikonen (Ferari) 186
5. Maks Ferštapen (Red Bul) 158
6. Daniel Rikardo (Red Bul) 134
7. Kevin Magnusen (Has) 53
8. Niko Hulkenberg (Reno) 53....

GENERALNI POREDAK EKIPA

1. Mercedes 495
2. Ferari 442 
3. Red Bul 292
4. Reno 91
5. Has 80
6. Meklaren 58…

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar