SP: Sad ili nikad! Srbija - Brazil, 1/2-finale!

Ove godine srpski odbojkaši nisu uzeli ni set Kariokama u dva meča Lige nacije. Forma daje nadu da četa Nikole Grbića može do finala. Amerikanci favoriti protiv branioca krune Poljske.

Tenis 29.09.2018 | 12:00
SP: Sad ili nikad! Srbija - Brazil, 1/2-finale!
Kad, ako ne sad?! Čini se da Srbija nikad nije bila bliža svetskom finalu.

Generacija Atanasijevića, Podraščanina, Ivovića, Kovačevića, Lisinca igra u sjajnoj formi, razigrano, sa mnogo samopouzdanja. Igra na planetarnoj smotri u Italiji i Bugarskoj uliva nadu pred poslednja dva susreta na šampionatu. Ne računamo mečeve sa Poljskom, koje su odigrane u specifičnim uslovima kada nije bilo imperativa pobede. Italijane smo odučili od odbojke, za muk u Torinu, pobedili smo svetske velesile Francusku i Rusiju, od Amera poklekli posle pet setova na startu šampionata.

Sada je na redu Brazil, strašan Brazil. Orlovi su ove godine igrali dva puta sa Kariokama u Ligi nacija i oba puta poraženi. I ne samo to, četa Nikole Grbića nije uspela da uzme ni set. Prvo nas je olimpijski šampion pobedio prvog vikenda novoformiranog takmičenja u Kraljevu, a na završnom turniru u Lilu, takođe smo prošli sa "krompirićem". Od poslednjih 14 susreta, Srbija je dobila samo četiri. Brazilci su u seriji od tri pobede protiv Orlova.

Svestan je selektor Nikola Grbić da je s druge strane sila, ali bile su to i Francuska i Rusija, pa je naša selekcija izlazila kao pobednik protiv favorizovanih rivala.

"Poslednjih 20 godina na svim velikim takmičenjima Brazil dolazi do završnice. U kom god sastavu da dođu, Brazilci znaju kako se pobeđuje. Ali, ako želimo svetski tron ne treba da gledamo ko je s druge strane. Moramo Brazilce da napadnemo od prve lopte. Rivala respektujemo, ali ga se ne bojimo", rekao je Grbić za sajt Odbojkaškog saveza Srbije.

Sa Brazilcima smo igrali četiri puta na Svetskim prvenstvima i skor je 3:1 za južnoameričku selekciju. Zanimljivo, sva četiri susreta su završena rezultatom 3:1 u setovima. Naša reprezentacija je pet od poslednjih šest šampionata planete igrala u polufinalu. Izostao je plasman među četiri najbolje selekcije pre četiri godine u Poljskoj.

Brazilci su u polufinale stigli posle pobede nad evropskim šampionom Rusijom. Vodila je Zbornaja komanda 2:0 u setovima, činilo se da prvacima iz Rija nema spasa, ali je tada selektor Renad dal Zotopovukao hazarderski potez koji mu je doneo trijumf. Iz igre je povukao prvu zvezdu reprezentacije, tehničara Bruna Rezendea. Šansu je dobio vremešni Vilijam, koji je "leteo" po terenu, proigravao saigrače iz nemogućih situacija za veliki preokret. Protiv SAD je ostvarena maksimalna pobeda, ali su Ameri na tom meču igrali sa rezervnom postavom. Najefikasniji igrač Brazila na ovom šampionatu je Valas de Souza, koji ima 134 poena, šest više od Daglasa Souze. Biće zanimljivo da li će na teren Rezende ili omaleni Vilijam na poziciji tehničara.

Srbija je do borbe za medalje stigla posle "čišćenja" domaćina Italije prvog dana treće faze takmičenja, a onda je doživljen bezbolan poraz od Poljske. Naš najbolji poenter na ovom šampionatu je Aleksandar Atanasijević sa 122 poena. Grbić verovatno nema dileme oko startne postave. Tehničar će biti Nikola Jovović, primači servisa Uroš Kovačević i Marko Ivović, srednji blokeri Srećko Lisinac i Marko Podraščanin, Atanasijević je korektor, a Neven Majstorović libero.

U drugom meču dana, Amerikanci imaju ulogu favorita protiv Poljske. Ameri su protiv Brazilaca u meču koji je odlučivao o prvom mestu u Grupi I igrali sa rezervnom postavom. Selektor Džon Sperou odmarao je glavne zvezde Majka Kristensona, Meta Andersona, Arona Rasela i Tejlora Sandera. Tradicija je na strani SAD, koje su dobile šest od sedam poslednjim mečeva protiv branioca svetske krune. Ove godine, dve selekcije su se sastale dva puta u Ligi nacija, a Poljaci nisu uzeli ni set Amerikancima. Poslednja četiri meča SAD su dobile Poljsku, a izgubili su samo jedan set.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar