Šojgu najavio: U Siriju stiže S-300

Rusija će u naredne dvije nedjelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Svijet 24.09.2018 | 12:03
Šojgu najavio: U Siriju stiže S-300
"Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne površine S-300 u roku od dvije nedjelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta", a prenosi Sputnjik.

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane.

Portal Raša tudej je naveo da je isporuka sistema S-300 dio odgovora u vezi obaranja ruskog aviona "Iljušin-20", koji je oboren prošle nedjelje dok se vraćao u avio-bazu Hmejmim, u Siriji. Avion je greškom oborila sirijska protivvaszdupšna odbrana, ali zbog, kako smatra Moskva, Izraela koji je namjerno gurnuo ruske avione na liniju vatre.

Prema podacima ruskog ministarstva, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su letjelicu izložili napadu sirijske PVO. Avion je oboren raketom iz sistema Es-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Gavro

24.09.2018 10:06

S konja na magarca,a sta radi S400?

ODGOVORITE
Name

Re.

24.09.2018 10:27

Prijatelju drži se ti ilahija i neboj se,nemoj više u Siriju kad si već sad uspio da utekneš.

Name

075

24.09.2018 10:36

Putin je s*ao negdje u aprilu ove godine da Rusija ima super oružje i da će se od sada Rusiju slušati,a kad ono brutalno prizemljenje…kada padne avion, civilni ili vojni, zna se čiji je pao...a njihovi "nevidljivi" S300 i S400 su tek sprdnja sa Rusima!!

ODGOVORITE
Name

RATNIK

24.09.2018 10:37

Hahhahahaha Sto su se prepali Izraelci i Ameri eno sve drhte od straha. Ima Izrael i USA da rovare po Siriji kad god im se hoce i kako im se hoce. Ajde neka Rusi i Sirijci obore izraelski ili americki avion. Samo jedan neka obore ako smiju. Jedina sila koja je ravna USA u ovom trenutku je Kina a Brazil i Australija polako postaju nove sile na globalnom nivou. Tusi prvo treba da obnove i modernizuju svoju mornaricu ali oni nisu jos ni modetnizaciju kopnenih snaga zavrsili tako da nece predstavljati neku silu na globalnom nivou jos nekih punih 15-20 godina.

ODGOVORITE
Name

RE

24.09.2018 10:57

Obarali su Sirijci izraelske avione,ali nije to slutavolo Izrael da još više napada.Taj famozni S 300 je Asad platio prije 10 godina Rusiji,a to je bilo 3 godine prije početka rata u Siriji.Konačno su se Rusi smilovali da im i isporuče taj sistem.

Name

075

24.09.2018 11:19

@RATNIK "Velikom bratu" i "izabranom narodu" od ruskih izjava se "tresu gaće"!!

Name

Realno

24.09.2018 12:06

Nikad Rusi nisu bili neka sila. Imali su srece sto im je geografski polozaj bio odlican a i znali su za prostor Sibira zbog svog ranog kontakta sa Tatarima i Mongolima pa su se zato uspjeli brzo prosiriti na ogromnu sibirsku teritoriju bogatu resursima i tako napraviti veliku imperiju. U WW1 su izgubili od Njemacke i Austrougarske pa su Francuzi, Srbi i Englezi morali da im vrate cast tako sto su probojom solunskog fronta natjerali Austrougarsku na kapitulaciju pa su tako Rusi povratili svu izgubljenu teritoriju. U WW2 Englezi i USA salju Rusima sboju vojnu opremu kako bi ovi imali cime da se bore protiv Hitlera jer je crvena armija 1941 dozivila totalni slom i potpunu destrukciju od strane wermahta. Crvena armija se oporavila tek 1943 kada je konacno mogla pokrenuti ozbiljnije strateske operacije i onda su Rusi preko noci zaboravili da su ih Ameri i Englezi spasili od Hitlera 1941. Sve u svemu danas Rusiju cuva jedino njen nuklearni arsenal jer Ameri nece ici u direktan rat sa Rusima zbog toga sto bi to moglo izazvati nuklearnu katastrofu. Ameri ce umjesto direktnog rata koristiti ekonomske, diplomatske i politicke pritiske kako bi izazvali novi veliki gradjanski rat u Rusiji i onda to iskoristili za brzo onesposobljavanje ruskog nuklearnog arsenala i konacno direktnog udara na rusku teritoriju nakon toga.

Name

RATNIK

24.09.2018 12:21

@075 Rusi pricaju o nekom junastvu a protiv male Gruzije ratovali znanicno 7-8 dana a povremeno pola godine. U Ceceniji su prosli jos gore gdje su cak i izgubili prvi cecenski rat a umalo su mogli i drugi da im nije bilo brojcane nadmoci. U Ukrajini su mislili uzeti lak obrok pa ih je iznenadio patriotizam ukrajinskog naroda koji ih je zaustavio u daljem otimanju njihove teritorije. Novorusija ce uskoro pasti a kad ona padne Ukrajina ulazi u NATO sto ce spreciti dalje rusko prodiranje u nju. Krim ce ostati ruska baza ali je narod tamo vec vidio da nema nista od obecanih putinovih investicija tako da su moguci nemiri za par godina. Bjelorusi kao narod poceli sve vise da napustaju ruski uticaj a to im je trenutno veci problem nego situacija u Ukrajini.

Name

Re.realno,ratniku

24.09.2018 13:34

Lijepo je što poznajete istoriju drugih naroda,ili se bar trudite da znate nešto na tu temu. Recite "historičari"vi nama polupismenima protiv kog su se okupatora muslimani borili na ovim prostorima,iz doba Turaka, Austrougara,Niijemaca?! I ako može neku bitku iz tog vremena da navedene kako ste junački porazili nekog negde od ovih koje sam nabrojao? Hvala mnogo, unaprijed.

Name

Sa strane

24.09.2018 17:25

@ ratnik: Da mi je znati gde si ti ratovao... Igrice na plejstejšnu se ne računaju.