158. derbi: Partizan bolji, ali Zvezda uzela bod!

Partizan igrao, Zvezda preživela! Buran derbi i podela plena na stadionu Partizana – 1:1. Odlični Partizan, sumnjiv gol, Zvezda iščupala bod u Humskoj! Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su nerešeno 1:1 u 158. ligaškom "večitom derbiju" odigranom u Humskoj.  Lopta koja je UŠLA (?) u istoriju derbija! Dobili smo još jednu večnu polemiku između Zvezdaša i Partizanovaca.

Fudbal 23.09.2018 | 21:00
158. derbi: Partizan bolji, ali Zvezda uzela bod!
Dobili smo još jednu derbi epizodu o kojoj će se dugo, dugo pričati. Gol koji će ući u istoriji derbi polemika. Za partizanovce će biti večito sporan, za zvezdaše će biti jedan od najdražih.

Posle kornera za Crvenu zvezdu u 73. minutu, Rićmond Boaći je bio najviši u skoku i udracem glavom tukao sa nekih šest metara. Vladimir Stojković je sjajno regovao i paradom zaustavio loptu pre nego što je ušla u mrežu.

Da li i pre nego što je ušla u gol?

Stojković je negde na gol-liniji zaustavio šut Boaćija, sudija Grujić dao znak da se igra, ali je njegov pomoćnik iza gola Nenad Đokić reagovao i signalizirao da je lopta prešla gol-liniju. Glavni arbitar je usvojio asistenciju pomoćnika i na radost zvezdaša, a bes partizanovaca pokazao na centra.

U Srbiji nema modernih video tehnologija, ponovljeni video snimci na TV Arena Sport ne daju pravi ugao, ali čini se da je lopta prešla gol-liniju...

Možda se narednih dana pojavi neki drugi ugao koji će črvstim dokazima razrešiti ovu dilemu. Do tada, prepirite se...



Partizan je odigrao najbolju utakmicu u sezoni i vodio tokom većeg dela susreta pogotkom Rikarda Gomeša, ali je aktuelni šampion iščupao bod zahvaljujući Ričmondu Boaćeu.

Napadač iz Gane je u 73. minutu posle kornera postigao gol glavom, ali taj detalj je bio poprilično nejasan.

Njegov udarac je nekako zaustavio golman Stojković, a posle žalbi obe ekipe i asistencije sudije iza gol linije, glavni arbitar Danilo Grujić je prihvatio i pokazao na centar, iako se na snimku ne vidi dobro da li je lopta prešla gol liniju. 

Utakmica na stadionu u Humskoj imala je nesvakidašnji uvod jer je potvrđeno da u timu Zvezde neće biti kapitena Vujadina Savića, čije je mesto zauzeo Srđan Babić. Upravo je on bio najslabija karika ekipe u prvih 45 minuta, a već u prvom se povredio posle šanse Marka Jankovića, kada se golman Milan Borjan okliznuo. 

Od samog starta su "crno-beli" bili agresivniji i posebno je Janković mučio rivale, da bi se u sedmom minutu, opet "preko" Babića, izborio za stopostotnu šansu. 

Očekivala se reakcija aktuelnog šampiona, ali nje nije bilo – Partizan je još nekoliko puta pripretio, pre nego što je posle nešto više od pola sata igre došao do zaslužene prednosti. 

Domaćin je uspeo da kazni ko zna koju grešku Zvezdinih igrača na sredini terena. Ovoga puta, Ričmond Boaće je predao loptu pravo u noge Rikarda Gomeša koji je krenuo u solo prodor, predriblao Babića i sa 17 metara poslao fantastičan udarac uz levu stativu – 1:0. 

Samo pet minuta kasnije mogli su "crno-beli" da dupliraju prednost, da Miloš Degenek nije klizećim startom spasao Zvezdu, ali su Mirkovićevi izabranici i pored toga otišli zadovoljniji na odmor. 

Uprkos izmenama Vladana Milojevića Zvezda nije uspevala da pronađe ritam, pa je imala mnogo sreće u 53. minutu kada je Pantić zatresao prečku sa oko 25 metara. Ipak, domaći igrači nisu uspeli da postignu drugi gol i usledila je kazna na već opisan način.

Do kraja susreta nije bilo previše prilika, pa će gosti sigurno biti zadovoljniji ishodom 158. "večitog derbija".

Zvezda je završila prvi meč bez trijumfa i sada ima 22 boda, dva više i utakmicu više od Partizana.

Partizan je dikitrao tempo i dominirao više od sat vremena igre u 158. večitom derbiju, ali nije uspeo da dođe do tri velika boda u okršaju nad Crvenom zvezdom, zahvaljujući kojima bi makar do srede preuzeo lidersku poziciju Superlige. Aktuelni šampion je uspeo da iskoristi period nešto bolje igre u poslednjih pola sata utakmice i u 72. minutu diskutabilnim golom Ričmonda Boaćijastigne do velikog boda u večerašnjem okršaju u Humskoj – 1:1 (1:0).

Crno-beli su propustili da priliku da krunišu kvalitetniju igru tokom najvećeg toka utakmice. Zasluženo su vodili golom Rikarda Gomeša iz 33. minuta utakmice i na početku drugog dela mogli da reše pitanje pobednika preko Danila Pantića, ali su posle malo pali što su gosti uspeli da iskoriste. Ipak, ovakva igra bi mogla da predstavlja ozbiljan podstrek za ekipu Zorana Mirkovića, koju sada niko ne sme da otpiše u borbi za šampionsku titulu.

Partizan je sa daleko više energije ušao u utakmicu, što je predstavljalo ključ dominantne partije u prvom poluvremenu. Od prvog sekunda izabranici Zorana Mirkovića krenuli u visok presing, a nesigurnost u redove Crvene zvezde već u 30. sekundi utakmice unelo je proklizavanje Milana Borjana, koji se ipak snašao i iz drugog pokušaja izbacio loptu u aut. Moglo je da bude kobno za crveno-bele i samo nekoliko minuta kasnije, kada je loše ispucavanje Babića presekao Janković, izbio pred gol srpskog šampiona iskosa sa desne strane, ali nije uspeo da savlada čuvara mreže gostiju.

Zvezda nikako nije uspevala da se izvuče iz kontraritma u koji je uletela od starta utakmice. Bez ideje u napadu, bez konkretnog odgovora na energični pristup igre Parnog valjka. Partizan je delovao konkretnije i odlučnije. Na prilike sa starta utakmice nadovezali su i pokušaji Pantića i Nemanje R. Miletića. Na ozbiljnim iskušenjima su bili izabranici Vladana Milojevića.

O igri gostiju u uvodnom delu utakmice najbolje svedoči i činjenica da je prvi udarac u gol Partizana upućen u 25 minutu. Tada je snažno opalio Milan Rodić, čiji je udarac iz slobodnog udarca prethodno izbloikiran od strane živog zida, dok je onaj drugi završio direktno u rukama Vladimira Stojkovića. Ipak, to nije bila najava Zvezdine bolje igre, već uvertira u žestoki odgovor Partizana. Ričmond Boaći je pogrešio u dodavanju, pukla je kondra domaćina, čiji je perfektni egzekutor bio Rikardo Gomeš.

Ideja Vladana Milojevića verovatno je bila da crveno-beli po bokovima pokušaju da pritisnu protivnika, ali su izabranici Zorana Mirkovića, očigledno dobro bili pripremljeni za to. Miletići su blizu stajali svojim rivalima, nisu im dozvoljavali da se okrene ka golu protivnika. Marko Marin je to donekle uspeo promenom pozicije, dok je Kafu delovao potpuno indisponirano. Boaći je takođe bio odsečen i nepovezan sa Benom, dok su sa druge strane Janković, Pantić i Rikardo su koristili svaki trenutak da iz kontranapada ugroze Milana Borjana.

U uvodnim trenucima drugog dela utakmice  Crvena zvezda je preuzela inicijativu na terenu, ali je onda kao grom iz vedra neba usledio projektil Danila Pantića, čija je raketa sa preko 25 metara žestoko prodrmala konstrukciju gola ispred severne tribine. Mogli su crno-beli još tada da otvore put ka pobedi.

Milojević je do poseda došao zahvaljujući ulasku Jovančića, dok je do brzine pokušao da stigne ulaskom Veljka Simića i uspeo je u tome, ali nekoliko prvobitnih ubacivanja i dodavanja bivšeg igrača Zemuna nije uspeo da iskoristi Ročmond Boaći, koji je sve do izjednačujućeg gola bio potpuno u senci svojih čuvara. Ipak, onda se izdigao iznad Markovića i Nemanje R. Miletića i poslao preciznu loptu prema golu Vladimira Stojkovića, koja je po proceni pomoćnika Nenada Đokića prešla gol-liniju. To je naravno izazvalo burnu reakciju u redovima domaćina, koji do kraja meča nisu uspeli ponovo da zaprete.

Crvena zvezda je očigledno bila ispražnjena utakmicom sa Napolijem, ali to ni najmanje ne umanjuje odlično izdanje Partizana u ovoj utakmici. Ekipa Vladana Milojevića je bila nadigrana u najvećem toku utakmice.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 1:1 (1:0)
/Rikardo 33 - Boaći 73/

Beograd.
Stadion: FK Partizan.
Sudija: Danilo Grujić.

Partizan: Stojković - N.R. Miletić (od 88. Urošević), Marković, Valijente, N.G. Miletić - Zdjelar, Šćekić - Janković (od 82. Kosović), Pantić, Zakarić - Rikardo (od 78. Nikolić).
Crvena zvezda: Borjan - Stojković, Degenek, Babić, Rodić (od 86. Gobeljić) - Čaušić (od 46. Jovančić), Krstičić - Kafu (od 61. Simić), Ben, Marin - Boaći.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dubioza Preduzece

23.09.2018 20:22

,,Igrali smo dobro al zajebo nas sudija,,.

ODGOVORITE