Ustavni sud BiH o zahtjevu Bosića

Ustavni sud BiH razmatraće u četvrtak, 27. septembra, zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo. Ovaj zahtjev podnio je Mladen Bosić dok je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 23.09.2018 | 15:50
Ustavni sud BiH o zahtjevu Bosića
Objašnjavajući ovu inicijativu, Bosić je rekao ranije da ne postoji volja u kantonima u Federaciji BiH /FBiH/ da sami promijene sporne odrebe ustava.

"U Bosansko-podrinjskom kantonu Srbi su definisani u Ustavu kao konstitutivni narod, ali im nije priznato pravo na jezik i pismo. Očekujem da će Ustavni sud iskoristiti ovu priliku da pokaže da štiti odredbe Ustava i nađe načina da obezbijedi jednako tretiranje sva tri konstitutivna naroda, odnosno Srba u pet kantona u FBiH na isti način kako je to riješeno u Ustavu Republike Srpske i FBiH", rekao je Bosić.

Prema njegovom mišljenju, srpski jezik u ovih pet kantona nije pomenut kao jezik konstitutivnog naroda i zbog toga traži da se on uvede "pa makar se zvao i jezik kojim govori srpski narod".

On je naglasio da je podnio zahtjev za ispitivanje ustavnosti jer Srbi u FBiH, odnosno u kantonima, nemaju svoje predstavnike u zakonodavnim i izvršnim tijelima ili su oni u tragovima.

(BN/Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kahvu molim!

23.09.2018 14:06

Zalosno je to na sta su spali Srbi! Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Nenad

23.09.2018 14:19

Pa zar to nije Dodik dao Covicu da radi.

ODGOVORITE
Name

Bl

23.09.2018 14:42

Bože šta se radi, moramo glasati za Vukotu , da se definitivno odlijepimo od dna na koje smo pali.

ODGOVORITE
Name

Maso

23.09.2018 14:43

Cudno slabo navijanje szp za bosketa kako vas nije stid dojuce SE kleli u njega ogija itd sad nevaljaju...

ODGOVORITE
Name

U prve redove

23.09.2018 20:57

Bosica u prve redovi i dobijate izbore...

ODGOVORITE