SP: ''Orlovi'' mogu da odahnu, Francuzi ''vole'' Srbiju!

Kolo pre kraja druge runde Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj, naši odbojkaši su obezbedili plasman na F6. U Torinu u završnici biće još Italijani, Rusi i Brazilci, traže se još dva putnika. Rusi blizu, Francuzi bodre četu Nikole Grbića.

Ostali sportovi 23.09.2018 | 13:00
SP: ''Orlovi'' mogu da odahnu, Francuzi ''vole'' Srbiju!
Preko trnja do predvorja raja! Morali su srpski odbojkaši na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj da igraju tri hičkokovska meča u pet setova sa velesilama SAD, Rusijom i Francuskom. U dva su izašli kao pobednici i posle trijumfa nad Argentinom u subotu i poklapanju ostalih rezultata u ostale tri grupe, više nema dilema – četa Nikole Grbića je u Torinu na F6. Mnogi su se u subotu uveče upitali – kako? Srbija ima samo bod više od Poljske, a dva od Francuske. Ali, pravila Svetske odbojkaške federacije (FIVB) kažu da odlučuje broj pobeda, a ne bodova.

Odbojkaški poredak nije se mnogo menjao na ovom šampionatu. Kolo pre kraja druge runde, osim Srbije, plasman u treću fazu takmičenje ostvarili su još Italija, SAD i Brazil. Traže se još dva putnika, a jedan će gotovo sigurno da bude Rusija, kojoj treba pobeda nad autsajderom Finskom da bi kao jedna od dve drugoplasirane selekcije izborila plasman među šest najboljih selekcija sveta. Kvalitet Maksima Mihajlova, Dmitrija Volkova, Aleksandra Butka i ostalih zvezdi evropskog šampiona garantuje Zbornaji komandi plasman na F6. U slučaju senzacije, Holanđani se nadaju, ali moraju da pobede nezainteresovane Azure.

U odnosu na F6 Lige nacija u Lilu ovog leta, jedina selekcija koja je ušla među odbojkaške titane je Italija, koja želi pred svojim navijačima povratak u svetski vrh.

Drama je za preostalo mesto. Francuska će zdušno da bude uz Orlove. Naime, Trikolori "vise". Moraju da savladaju Argentinu što je lakši deo posla, a onda da čekaju trijumf Srbije protiv Poljske.

Srbija je bezbrižna, ali to ne znači da je bez motiva. Eliminacije svetskog šampiona od pre četiri godine, prvo mesto u Grupi H i nastavak pobedničke serije sigurno će biti "vetar u leđa" našim odbojkašima koji igraju sve bolje kako se šampionat bliži kraju. Tempirao je Nikola Grbić formu Orlova, dosta menjao, tražio pravu postavu "čeličio" je igrače u triler završnicama i sada je Srbija istakla ozbiljnu kandidaturu za jednu od medalja. Mnogo bolje naša selekcija deluju na Svetskom prvenstvu nego letos u Ligi nacija, kada je na F6 u Lilu glatko poražena od Brazila i Francuske sa maksimalnih 3:0.

Protiv Poljske, Srbija je igrala ove godine u Ligi nacija i to u Čikagu i bilo je 3:0 za naše odbojkaše. Poslednjih godina, tradicija je apsolutno na strani Orlova koji imaju niz od pet trijumfa. Zanimljivo, na poslednja četiri susreta, Poljaci su osvojili samo set. Branilac svetske krune je dobio Srbiju u januaru 2016. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju i to je bio poslednji poraz naše selekcije od Poljske.

Svetski šampioni su najveći tragičari dosadašnjeg toka takmičenje. U prvoj rundi su sve pobedili u Varni, preneli pet pobeda, svih 15 bodova, a onda su neočekivano poklekli protiv Argentine na startu druge runde, iako su u petom setu imali vođstvo od 14:11. Usledio je očekivani poraz od Francukse u subotu u četiri seta, pa sada preko zahuktale Srbije moraju da traže kartu za Torinu. Inače, posle tog zlata na domaćem terenu 2014. godine, Poljaci su u padu, nema ih u raspodeli medalja posledjih godina na velikim takmičenjima.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar