Oružje prodavali ispod cijene

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u četvrtak su izuzeli originalnu dokumentaciju iz 2003. i 2004. godine vezanu za prodaju naoružanja i municije između tadašnjeg federalnog ministarstva odbrane i jedne firme iz Hrvatske, a koji su malverzacijama oštetili budžet za 6,3 miliona maraka.

Republika Srpska 22.09.2018 | 15:45
Oružje prodavali ispod cijene
Kako nezvanično saznajemo, SIPA je došla do informacija da su donošene odluke o prodaju oružja firmi u Hrvatskoj, ali bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

– Kada je u pitanju višak naoružanja on se može pokloniti, uništiti ili prodati. Za svaku od ovih odluka mora se dobiti odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, osumnjičeni su ove ugovore sklapali bez dozvole – pojasnio je izvor uključen u istragu u ovom slučaju.

On je dodao da je ovom akcijom obuhvaćen i slučaj „Skaut“ gdje je istoimena firma iz Hrvatske tužila „Tehničko-remontni zavod“ Hadžići. Tužba je podnesena jer nije isporučena određena količina oružja koja je dogovorena ugovorom. Na taj način firma iz Hrvatske je oštećena za 1,2 miliona dolara.

Ministarstva odbrane Republike Srpske i FBiH, naime, prodala su zagrebačkoj firmi “Skaut” i sarajevskom “Unis promeksu” naoružanje i municiju po veoma niskim cijenama, pa je tenk T-34 koštao 5.000, haubice između 2.000 i 3.500, oklopni transporter 2.000, a praga 600 dolara.

Ovaj ugovor bio je vrijedan oko sedam miliona dolara. Ugovori između „Skauta“ i ministrastva odbrana potpisani su 2003. i 2004. godine.


U SIPA su rekli da su po naredbi Suda BiH oduzeli orginalne dokumetne koji se odnose na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske. 

– Oduzeta dokumentacija se odnosi na ugovore koje su Federalno ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme sklopili sa firmom iz Hrvatske, tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH – pojasnili su u SIPA.

Rekli su da su ove aktivnosti rezultat istrage koju su proveli po naredbi Tužilaštva BiH.

– Postoji sumnja da su u periodu od 22.marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine. Na taj način, osumnjičeni je izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu – istakli su u Agenciji za istragu i zaštitu BiH.

Osumnjičeni je istovremeno uvećavao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu.

– Sve je to uradio kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Hrvatske i na taj na čin oštetio je budžet BiH za 6.297.580 maraka – rekli su u SIPA.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

amadeus

22.09.2018 13:55

I mada je Slobodan Tešić, zajedno sa svojim bosanskim ortakom Draganom Kapetinom, po dolasku u BiH registrirao novu kompaniju Bosniaspecexport, pokušavajući ponovo prikriti lošu reputaciju zbog koje je morao napustiti Srbiju, njegov angažman u Sarajevu nije mogao proći nezamijećeno. U tom se smislu spekulira kako je prva informacija o Tešiću čelnicima OSA-e proslijeđena iz neke od "partnerskih službi"- najvjerojatnije od američkih obavještajaca, nakon čega je protiv bjelosvjetskog mešetara u BiH otvorena istraga. Budući da se radi o trgovcu oružjem s "crne liste" UN-a, agenti OSA-e su u slučaju Slobodana Tešića postupili na isti način na koji su, poslije 11. rujna 2001., opservirane brojne "islamske humanitarne organizacije" i njihovi predstavnici, koji su bili osumnjičeni za financiranje terorističkih grupa. Osim kontrole njegovih kompanija, OSA je uz odobrenje Suda BiH, stavila pod nadzor i sve Tešićeve telefonske brojeve, kao i telefone njegovog kompanjona Dragana Kapetine. U početku tek rutinska provjera sumnjivog biznismena u koju, na Barašinovu nesreću, nije bilo uključeno Tužiteljstvo BiH, međutim, vrlo je brzo razotkrila zastrašujuću kriminalnu hobotnicu u kojoj su se, pored glavnog državnog tužitelja, našli i ministar obrane BiH Selmo Cikotić, zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić i tajnik tog Ministarstva Adi Hadžikapetanović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Mekić, sada već bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, vlasnik Nezavisnih novina i Glasa Srpske Željko Kopanja, kao i direktori nekolicine domaćih tvornica oružja i municije

ODGOVORITE
Name

izraelac

22.09.2018 14:30

i sve to ima veze sa odlazecom americkom administracijom... BiH je leglo kriminala i zato je sve tako. cim OBA radi protiv drzave a u sluzbi kriminala i krupnog kapitala, od drzave nema nista..

Name

aha

22.09.2018 18:56

i to bass sad pred izbore sta se cekalo 15 godina a svi su i tada znali za tu prodaju.

ODGOVORITE
Name

tenk

23.09.2018 07:35

Tenk 5000 dolara, jarane da si ga prodo na odpad mogo si vise uzet.

ODGOVORITE