Mladi u čarobnom svijetu knjige

Literarni radovi učenica bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić", Milice Mrkonjić, Anamarije Živanović i Magdaline Tripunović, objavljeni su u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske, Izdavačkog centra "Srpska kuća" iz Požarevca.  

Republika Srpska 22.09.2018 | 13:54
Mladi u čarobnom svijetu knjige
Na ovaj način potvrđen je književni talenat mladih književnica, a riječ je o učenicama drugog razreda i radovima koje su napisale na samom početku srednjoškolskog obrazovanja. Mladost im nije bila prepreka da pokažu kako o životu i svijetu promišljaju veoma zrelo.

„Čovjek koji čita živi stotine života, a onaj ko ne čita, samo jedan“, ovaj moto podstakao je gimnazijalku Milicu Mrkonjić da se posveti ozbiljno čitanju, ali svakako i da sve svoje misli i ideje pretoči u pisani tekst.

Da je pritom prikazala pravi literarni talenat potvrdilo je i objavljivanje njene priče o čitanju u prestižnom zborniku.

"Pisala sam o temi `Zašto volim da čitam`. Htjela sam da pisanjem poručim mojim drugarima da je knjiga neprocjenjivo blago. Pisanje je način izražavanja, kao i slikarstvo i muzika, a možemo pokazati šta i kako se osjećamo. Volim da čitam, jer se tako gubim u drugim svjetovima, živim tuđe živote, upoznajem daleke predjele, druge kulture, običaje, tradiciju", kaže Milica.

Učenica Anamarija Živanović otišla je korak dalje, pa najavljuje objavljivanje svoje prve knjige. Izabranu priču pod nazivom „Nada” napisala je pod utiskom teškog životnog iskustva.

"Preživjela sam nešto što je malo ko preživio sa 16 godina. Bolovala sam od tumora. Liječenje je bilo mukotrpno, a ovim tekstom sam željela da poručim vršnjacima da se gotovo svaka bitka u životu može dobiti. Moraju i da znaju da sreću ne čine materijalne stvari, da je najvažnije biti zdrav i okružen ljudima koji vas vole. Moral i poštenje su takođe mnogo važniji od dobre garderobe, telefona, automobila", kaže ova djevojčica.

Grupa učenika, koji su pokazali želju i talenat za pisanjem prošle godine je učestvovala na tri književna konkursa, a planiraju i da u ovoj školskoj godini radove pošalju na razne konkurse i takmičenja.

Profesorica srpskog jezika i književnosti Milena Đokić ne krije ponos  zbog svojih učenica.

"Srećna sam što sam animirala ove djevojčice da pokažu svoj talenat. Moj jedini zadatak je bio da im pomognem u odabiru teme i prilikom redigovanja teksta. Njihov stil, filozofski aspekt i promišljanje su u skladu sa njihovim godinama, ali imaju ogromnu vrijednost.

Objavljivanje u ovom Zborniku, mladim ljudima pruža priliku da objave priče i daje nadu da će se u ovoj zemlji nešto promijeniti, da i dalje ima sluha za književnost, umjetnost", kaže Đokićeva, dodajući da vjeruje da će im ovo biti ogroman podstrek da nastave dalje sa pisanjem.

Gimnazija „Filip Višnjić” je škola koja ima tradiciju u okupljanju izrazito talentovanih učenika, a rade na tome da sve talente svojih učenika razvijaju u školi i vanškolskim programima.

"Naša djeca stalno učestvuju na različitim  literarnim i likovnim konkursima. Osvajaju i vrijedne nagrade. Mi smo škola otvorenih vrata za sve, a đake šaljemo na razne ljetne škole i kampove da bi stekli veća znanja, upoznali druge vršnjake, razmijenili iskustva", kaže Vladimir Šavija, direktor Gimnazije "Filip Višnjić".

Gimnazija "Filip Višnjić" u Bijeljini naredne godine obilježava 100 godina postojanja i rada, a u programu obilježavanja ovog jubileja značajno mjesto će imati i talentovani učenici škole. Nastavu u ovoj, po mnogima, najprestižnijoj bijeljinskoj školi pohađa 857 đaka u 32 odjeljenja.

(Srpska.info) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mato

22.09.2018 12:13

Svaka cast djeci sto su tako dobro obrazovana divim se

ODGOVORITE
Name

Opet

22.09.2018 14:11

E svratih samo da vam kazem,da vam je Dodik porucio da vam je dzaba sto ste pametni,uspjesni i sto imate dobre ocjene. I jos vam je porucio da ako niste clanovi snsd-a, i da zavrsite ne znam ti kakav fakultet, necete moci da zivite i radite u Republici Srpskoj. Eto,tako. SviĆe.

ODGOVORITE
Name

INTELEKTUALCI

08.05.2019 06:26

Podrška za talentovane učenice i mladu talentovanu profesorku! Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

STRUČNO

08.05.2019 07:07

Podrška za izuzetne učenice i mladu talentovanu profesorku! Vi ste budućnost Srpske!

ODGOVORITE