Počinje parada piva i flerta

Na 185. Oktoberfestu koji počinje danas će i ove godine biti gužve i veselja. Ali, na toj manifestaciji mogu da uživaju samo imućniji – jer su cijene za ljude sa normalnim platama nepristupačne.

Svijet 22.09.2018 | 11:19
Počinje parada piva i flerta
Oktoberfest je svetkovina dobrostojećih građana i bogataša. Svetkovina piva, pilića i flerta. Ove godine krigla piva će koštati između 10,50 i 12,50 evra. Da bude jasno: to je specijalno pivo sa prosječno šest odsto alkohola. Jedna krigla zaprema litar, ali je u pravilu napunjena do dvije trećine, što je jedan od glavnih izvora dodatne zarade za gostioničare.

Ove godine će biti natočeno više od deset miliona litara piva koje je proizvelo ukupno šest pivara. I to probranih. Minhenskih. Druga su zabranjena. Među tih šest samo dva piva su minhenski „originali“: Hofbroj i Augustiner. Ostale četiri marke: Paulaner, Haker, Špaten i Leven „razrijeđene“ su uticajem evropskih suvlasnika.

Parada džet-seta
Oni koji su htjeli da rezervišu mjesto u nekoj od loži poznatih šatri na Oktoberfestu morali su da se prijave još u januaru. Prijava, sve i ako je predata na vrijeme, još ne znači da je mjesto zagarantovano. O tome ko će definitivno smjeti da sjedi za najboljim stolovima odlučuju sami gostioničari i to uoči Oktoberfesta.

Privilegovani gosti su pripadnici bavarskog, njemačkog, evropskog i svjetskog džet-seta. Za takve, najprestižnija šatra je Kefer (toči Paulaner). Možda i zato što, za razliku od većine drugih koje se zatvaraju u 23 sata, ta kafana radi do 0:30. Ona ima i nešto intimniju atmosferu. U toj šatri su 2016. viđene holivudske zvijezde kao što su Kevin Spejsi, Šajlin Vudli ili Oliver Stoun, a navratio je i Džastin Biber.

Nije nedostajalo ni slavnih Njemaca, kao što su glumac Elijas Mbarek, bivši bokserski šampion Henri Maske i bivši teniski as Boris Beker, a tu su uvijek i razni federalni, pokrajinski i lokalni političari. Kod Kefera, međutim, redovno pije tim FK Bajerna, ali i ekipe koje se pod tim imenom takmiče u drugim sportovima.

Redovni gosti Kefera su i stare zvijezde Bajerna poput Ulija Henesa, Mihaela Balaka ili bivšeg trenera – Karla Ančelotija. Doduše, ekipa Bajerna nije sasvim složna u izboru šatre tako da neki odlaze i u Vincerer Fendl, u kojem se isto tako toči Paulaner.

Najveće zvijezde su ugostitelji
Slično je i sa drugim šatrama gdje može da se vidi ogroman broj njemačkih muzičkih, glumačkih i televizijskih zvijezda. Oni koji dođu na takva mjesta bez prethodne rezervacije mogu da uđu samo ako se u raspravi sa momcima iz obezbjeđenja ispostavi da imaju jake veze i poznanstva, ali ta metoda se smatra nepouzdanom.

U svakom slučaju, ulazak na takozvanu Terezinu livadu i provod koji traje od 18 do 23 sata znači trošak od najmanje 100 do 200 evra po osobi. Ogromna zarada za ugostitelje koji na svojih 34 hektara zemljišta (oko 60 fudbalskih terena) tokom 16 dana svetkovine očekuju ukupno osam miliona posjetilaca.

Ugostitelji su domaćini i ceremonijal-majstori i zato je glavni događaj na Oktoberfestu njihov svečarski ulazak na Terezinu livadu, specijalno okićenim kočijama, u povorci koja je krenula iz centra Minhena.

Inače, Terezina livada je, iako se tako zove, odavno asfaltirana. Dijelovi zemljišta koji su pokriveni travom služe ili za odmor onih koje bole noge od višečasovnog pješačenja po vašaru (na Oktoberfestu je uvijek instaliran ogroman zabavni park), ili za pauzu uz pečeno pile (pola pileta košta od 12 evra naviše), ili se na njima jednostavno odmaraju (hrču) oni koji su toliko pijani da ne mogu da stoje.

Bavarski tračevi – socijalna higijena
Inače, jedan od najslavnijih bračnih parova na Oktoberfestu, Peter i Arabela Pongrac, ove godine su se razveli. To je neko vrijeme bila glavna tema bavarskih trač-časopisa, i sada se postavlja pitanje prava bivših supružnika na prihode od najveće šatre Oktoberfesta: Vincerer Fendl.

U toj šatri ima 8.000 mjesta i ove godine će tamo svakako jedna od dominantnih tema biti pitanje: da li je Peter Pongrac stvarno poklekao pred čarima jedne Ruskinje, vlasnice studija za manikir, i sa njom otputovao na tajno ljetovanje, ili je ipak njegov brak pukao samo zbog njegove dugogodišnje ljubavnice iz Minhena.

Tu vrstu tračeva organizatori Oktoberfesta smatraju važnom za održanje socijalne higijene – i nečim što ovu svetkovinu, kao original, razlikuje od 3.000 imitacija koje postoje širom svijeta.

(DW)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Arsa

22.09.2018 09:36

K'o zbor na Manjači

ODGOVORITE
Name

Domaci Stranac

22.09.2018 10:19

Ali posjetioci su vece srece , nema "precjednika" da usi "cijepa". Prvi razlog njegovog izostanka losi uslovi, nema heliodroma.

Name

Igipop

23.09.2018 13:12

Ne ide hitna svaki cas, nema velikog i malog Baje, nemA go go plesacica i polugolih pjevaljki, polupismenih politicara itd. Al pivica od 10 evrica, kobaja malecka 10 pa izvoli a nisi sam pa turica oko 60-100 evra....

Name

re Arsa

23.09.2018 14:58

Jesi ti opste citao text pa osam miliona posjetitelja o kakvoj manjaci ti pises

Name

LJULJAJ

22.09.2018 12:48

ljuljaj, neka je veselo. Litar pive 11,25 € oko 12 Euro ! Za 14 € kupis gajbu pive. E sad odluci.

ODGOVORITE