Seks na tri sata

Naučnici su otkrili da sperma koju muškarac izbaci tri sata posle prethodne ejakulacije najbrže pliva i ima najviše šansi da oplodi jajnu ćeliju. To je očigledan razlog za parove koji pokušavaju da dobiju dete da treba da imaju seksualne odnose dva puta tokom večeri iil bilo kog dela dana.

Zdravlje 21.09.2018 | 21:20
Seks na tri sata
Sperma koju muškarac izbaci tri sata od prethodne ejakulacije može povećati uspeh začeća za 30 posto. Ovo otkriće kineskih naučnika protivrečno je mitu da muškarcu treba između 24 i 36 sati da se povrati optimalna količina spermatozoida, piše Dejli mejl.

Oni su u dva navrata prikupili uzorke od 250 muškaraca - par sati i par dana nakon ejakulacije i uporedili broj spermatozoide i brzinu njihovog kretanja.

Istraživački tim koji vodi doktor Da Li iz bolnice Shengjing ustanovio je da spermatozoidi koji su stvoreni par sati od ejakulacije imaju najviše proteina koji ubrzavaju kretanje i olakšano spajanje sa jajnom čelijom.

U drugom delu eksperimenta testirano je 500 parova koji su se pripremali za veštačku oplodnju. Naučnici su tražili od muškaraca da daju uzorke semena nekoliko dana ili manje od tri sata nakon poslednje ejakulacije. Kad su prikupili spermu od muškaraca oplodili su jajne ćelije i ugradili ih u njihove partnerke.

Zaključili su da sperma uzeta par sati nakon ejakulacije ima 30 odsto više šansi da se na svet donese živo dete. Kod klasične veštačke oplodnje samo trećina oplođenih jajnih čelija rezultira zdravom bebom.

"Godinama su muškarci savetovani da ograniče seksualne aktivnosti kako bi povećali šanse za trudnoćom. Međutim došlo je vreme da promenimo taktiku", rekao je doktor Li.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Molecular & Cellular Proteomics.

Sperma je vitalna u ljudskoj reprodukciji, a jedan od bitnih faktora koji utiču na začeće je pokretljivost spermatozoida. Kako bi se brže i bolje kretali, evolucijski su stvorili rep koji se naziva flagelum. On ima kritičnu ulogu u sposobnosti spermatozoida da se kreću i na kraju se spoje sa jajnom ćelijom.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mimo

22.09.2018 11:53

Moja legne na moj kaput i ostane trudna

ODGOVORITE
Name

pogledaj malo

24.09.2018 11:51

Jarane na čiji sve kaput legne... :)