Stiže zahlađenje: Temperatura pada

Lijepom vremenu u kojem uživamo u drugoj polovini sepetrembra definitivno dolazi kraj. Naime, Evropu će uskoro zahvatiti val hladnog zraka s Arktika, a temperature će drastično pasti.

Region 21.09.2018 | 13:25
Stiže zahlađenje: Temperatura pada
Kako javlja meteo web Sever Weather Evrope, početkom naredne sedmice doći će do velike promjene vremena u Evropi. Sa sjevera će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim dijelom Evrope, uključujući i Balkan.

Natprosječno visokim temperaturama koje nam je donijelo kasno ljeto, a u kojima uživamo posljednjih sedmica, tako će doći kraj nakon prodora hladnoće sa sjevera. Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stići će ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebao bi se dogoditi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha doprijeti sve do južnog Mediterana, pa čak i sjevera Afrike, navodi Severe Weather Europe.

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće se mijenjati u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi probijati nad sjeverom i zapadom kontinenta. Hladni vazduh širiće se iza hladne fronte s Atlantika prema centralnoj Evropi, dok će se topli pomicati na krajnji sjever, prema Skandinaviji i sjeveroistoku.



Hladni vazduh nad zapadnom Evropom u nedjelju će se pomaknuti prema krajnjem sjeveru, pa će na jugu Evrope doći do zatopljenja. No, ono neće dugo potrajati jer će se nad Atlantikom uskoro formirati novi val hladnog vazduha, a tada će se stvoriti "kanal" prema sjeveru koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi.

Do utorka će se val hladnog vazduha razviti nad kontinentom, pa će se tako arktička fronta proširiti preko centralne Evrope do Balkana i Mediterana, navodi Severe Weather Europe. Zbog arktičkog vazduha doći će do drastičnog pada temperature.

(SB)

Komentari / 0

Ostavite komentar