SP: Orlovi, vrijeme je za skidanje francuskog prokletstva!

Ukoliko žele plasman među šest najboljih selekcija planete, srpski odbojkaši moraju da pobede Trikolore koje nisu dobili sedam godina.

Ostali sportovi 21.09.2018 | 12:45
SP: Orlovi, vrijeme je za skidanje francuskog prokletstva!
Kreće "čistilište" na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj. U prvoj rundi nije bilo iznenađenje, svih 16 najbolji su tu, ali sada kreće pakao. Svi bodovi iz prve faze preneli su se u ovu, a u poslednjoj rundi pred polufinale ima mesta samo za šest reprezentacija (pobednici grupa i dve najbolje drugoplasirane).

Posle maestralne pobede u triler završnici protiv evropskog šampiona Rusije pred izabranicima Nikole Grbića je pakleni zadatak. Put do F6 vodi preko Francuske i branioca svetske krune Poljske. U petak najteži mogući rival - Francuska. Dobijali su srpski odbojkaši prethodnih sezona sve velesile, ali je jedna selekcija ostala nemoguća misija. Punih sedam godina, Srbija na velikim takmičenjima (ne računamo trijumf u prijateljskim mečevima) nije dobila Trikolore.

Poslednji put, Orlovi su slavili protiv Francuza 15. septembra 2011. godine na Evropskom prvenstvu. Posle toga traje post. Osam mečeva u nizu dobili su Galski petlovi, koji su favoriti u današnjem meču.

"Francuska je jedna od ekipa koje nam ne leže poslednjih godina na velikim zvaničnim utakmicama. Ovog leta na pripremama smo odigrali izjednačena dva meča sa po 3:2 u setovima i izmenjenim sastavima. Sada Francuzi nisu toliko ubedljivi i ne igraju toliko dobro kao prošle godine i u Ligi nacija, ali kada dođe ovako važna utakmica očekujem da će odigrati najbolju odbojku. Pobeda protiv njih bi nam jako pomogla da se približimo plasmanu u sledeći krug", rekao je selektor Nikola Grbić.

Ove godine Srbija je igrala dva puta sa četom Lorana Tilija i ne samo da nijednom nismo pobedili nego nismo osvojili ni set. Doduše, oba puta su srpski odbojkaši bili gosti u Ligi nacija, prvo u Eks an Provansu, a onda i na završnom turniru novoformiranog takmičenje u Lilu, kada su Trikolori pregazili našu reprezentaciju.

Loša tradicija ne brine mnogo našeg srednjeg blokera Marka Podraščanina.

"Francuska je selekcija koja dugo igra zajedno i osvaja mnogo trofeja poslednjih godina. Raduje me što donosimo u Varnu 12 bodova i četiri pobede. Odigrali smo dobro prvi deo turnira, vidi se napredak, iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje", optimista je odbojkaš sa najdužim stažom u reprezentaciji Srbije.

Najveća opasnost po naš tim je lucidni primač servisa Ervin Ngapet, koji je dres Modene ovog leta zamenio za onaj četvorostrukog šampiona Evrope, Zenita iz Kazanja. On je sa 67 poena najefikasniji odbojkaš Francuske u prvoj rundi. Pre Svetskog prvenstva imao je povredu trbušnog zida, ali se oporavio i udarna je igla Francuza. Uz njega, efikasan je i korektor Stefan Boje. Tehničar je iskusni Benžamin Tonuiti, a tu je i drugi primača servisa Kevin Tili, inače sin selektora. Po mnogima najbolji libero sveta je Ženja Grebenikov, koji je ovog leta prešao iz Lubea u Trentino. U našoj selekciji najefikasniji igrač je Uroš Kovačević sa 56 poena, dok Srećko Lisinac ima 54.

Za razliku od srpskih odbojkaša koji su izgubili dan jer su se selili iz Barija u Varnu, Francuzi ne mrdaju iz Bugarske, s tim da su prvi deo šampionata odigrali u Ruseu. Francuska nije tako silna na SP kao što je bila u Ligi nacija. Izgubila je dva puta i to posle pet setova od Brazila i Holandije, što je bila senzacija. Srbija ima pobedu više i bod više prenesen u drugoj fazi, što može na kraju da bude i presudno.

U drugom meču naše grupe, Poljska, koja je uz domaćina Italiju jedina prenela svih 15 bodova, ne bi trebalo da ima problema sa Argentinom, koja je već sada bez šanse za drugu rundu. Zanimljivo, poslednjih osam godina skor je 16:0 za Poljake, koji brane titulu od pre četiri godine na svom terenu.

Najprijatnije iznenađenje prve runde je Holandija, koja je pobedila favorite, Brazil i Francusku. Međutim, sada "lale" idu na noge Rusiji, koja posle dva poraza od SAD i Srbije više nema prava na kiks. Očekuje se da Zbornaja komanda predvođena Maksimom Mihajlovim i Dmitrijem Muserskim lagano presliša Holanđane. Favoriti za medalju Italijani i Brazicli imaju lak posao protiv Finske, odnosno Australije, dok SAD u derbiju Severne Amerike igraju sa Kanađanima. Četa Stefana Antige ume da iznenadi, ali Amrikanci na šampionatu igra odlično, bez poraza su i očekuje nastave oreol nepobedivosti.

Posle prve faze takmičenje najefikasniji odbojkaš je Brazilac Valas de Souza sa 87 poena, četiri više od zvezde Italije Ivana Zajceva, dok je Slovenac Tine Urnaut sakupio 82.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar