Prekid pola gola! Mesi pokrenuo debatu ko je broj 1?

Konkurencija paklena!

Fudbal 23.09.2018 | 23:00
Prekid pola gola! Mesi pokrenuo debatu ko je broj 1?
Imao je tu “nesreću“ da u prvim sezonama u Barseloni nije smeo ni da pomisli da priđe lopti kad je slobodan udarac u pitanju. Znali su svi: prekidi su Ronaldinjova odgovornost. Posle je tu bio i Zlatan Ibrahimović. Prosto, u to vreme Mesi još nije bio smatran za vrhunskog izvođača slobodnih udaraca. Prvi je gol postigao tek 2008. protiv Atletika. Na drugi je čekao više od godinu dana do udarca u sudaru sa kijevskim Dinamom u Ligi šampiona.

A danas? Danas kraj njegovog imena: 42 gola iz slobodnih udaraca. Od toga čak 36 u Barseloni i šest u reprezentaciji. Poslednji je bio remek delo protiv PSV-a, iako se trener gostiju iz Ajndhovena dodatno obezbedio postavivši jednog igrača iza živog zida, da Mesi slučajno ne šutne ispod. Nije vredelo, pa će ostati zapamćeno samo kao anegdota i još jedan testament Mesijeve sposobnosti kad su prekidi u pitanju.

Već to više nije mala brojka, ta 42 gola. Ali daleko od toga da je u ovom segmentu Mesi najveći. Štaviše, konkurencija je toliko jaka da u TOP 10 nisu mogli da uđu ni veličine kakve su Roberto Bađo, Alesandro Del Pjero, Rožerio Seni, Mišel Platini, Zinedin Zidan... Krenimo redom.

ROBERTO KARLOS

Sinonim za slobodan udarac, iako je za 11 sezona u Realu postigao “samo“ 25 golova iz slobodnih udaraca. Mnogo je bilo efikasnijih bombaša. Ali niko nije imao takav top u nogama. Projektil koji je protiv Francuske 1997. godine porušio sve zakone fizike prosto ne može da se ignoriše.



LIONEL MESI

Rekosmo već, 42 gola, mora da se prizna impozantna brojka. Od toga 26 u prvenstvu, tri u Kupu kralja, četiri u Ligi šampiona, dva u Uefinom Superkupu, jedan u španskom... Ispod živog zida, preko živog zida... Njemu je svejedno. Zanimljivo, Marka mu je izračunala i procenat uspešnosti – 22 odsto. Skoro svaki peti dakle završi u mreži.



ANDRE PIRLO

Nije samo do statistike – a ipak je Pirlo stao na koti 43 tako da je još ispred Mesija – koliko do elegancije sa kojom je šutirao. Uživanje je to bilo gledati. Zaista uživanje.



SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Mi u Srbiji setićemo se bombe protiv Bajerna u Beogradu ili gola protiv Irana na Mundijalu. Ali Sinišu Mihajlovića upamtili su ljubitelji fudbala na svakom delu planete. Cepao je mreže. I uradio nešto što će se teško ponoviti: igrajući za Lacio protiv Sampdorije postigao je tri gola na jednoj utakmici!



KRISTIJANO RONALDO

Kao i Mesi i Ronalda često previde kada govore o specijalistima za slobodnjake, iako obojica to zaslužuju. Kristijano zbog svojih 56 golova iz prekida. On je uostalom i rekorder kada su u pitanju golovi iz slobodnih udaraca u Ligi šampiona – 12 komada.



DIJEGO MARADONA

Driblinzi su ono što će nam prvo proleteti kroz glavu kad se setimo legendarnog Dijega Armanda Maradone, ali i on ima argument u rukavu kad se povede priča o najboljim izvođačima slobodnih udaraca, a to je brojka od 62 pogotka. Pa ga ti sruši na ivici kaznenog...



DEJVID BEKAM

“Bend it like Beckham“. Dejvid je početkom 21. veka bio sinonim za prekid. Imao je tu kiflu... I dalje se retko viđa. Karijeru je završio sa 65 golova iz slobodnjaka, neki su zaista bili impresivni.



RONALDINJO

Još jedan dribler koji je voleo da na treninzima stoji na mestu i šutira prekide. Obično su takvi ti genijalci. Dizala se publika na tribinama svaki put kada priđe lopti pred šesnaestercom. I nije bilo slučajno, jer Ronaldinjo je tokom karijere postigao 66 golova iz slobodnih udaraca.




ŽUNINJO

Zaštitnik svih izvođača slobodnih udaraca. Svi bi oni morali da oko vrata nose Žuninjovu sliku. Ta tehnika šuta? Neverovatno. I 76 golova kao testament takvom umeću. Uživanje je bilo gledati Žuninja Pernambukana.



ZIKO

Neka davna vremena. Da budemo iskreni nema nas ovde u redakciji toliko starih da se sećamo Zika iz najboljih igračkih dana.  Ali u njegovo ime govore: 62 komada u dresu Flamenga, pa još 17 za Udineze, 15 dok je igrao za Kašimu i sedam za Brazil. Mora da se poštuje.



Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar