Grad koji ima najviše nekropola

– Motivi na stećcima počinju se izrađivati tek od sredine 14. vijeka, tako da se odmah može prepoznati kada je stećak nastao. Najviše ih je iz doba vladavine Kosača. To je, inače, bio politički, ekonomski, vojni i svaki drugi uspon Hercegovine – kaže Radoš Buha iz Turističke organizacije Nevesinja.

Republika Srpska 20.09.2018 | 21:37
Grad koji ima najviše nekropola
Najbrojniji, najznačajniji i najoriginalniji kulturno-istorijski spomenici na području opštine Nevesinje su nekropole. 

Na području Nevesinja evidentirano je oko 3.000 stećaka, što je najveći broj u jednoj opštini na području bivše Jugoslavije.

Najveća nekropola je u selu Krekovi, na lokalitetu Kalufi u podnožju planine Crvanj, udaljena od centra opštine oko 12 kilometara.

Nekropola Kalufi, koju neki nazivaju i Grčko groblje, broji 464 stećka, a većina ih je u obliku ploče, neki su u obliku sanduka, a tri kao sarkofag, dok se na 44 stećka nalaze ukrasi.

Nekropola Kalufi prostire se na oko 18.000 kvadrata.

Ono što je napravljeno od kamena je neuništivo i to je do danas i sačuvano, kaže u izjavi Avazu Boško Buha, istoričar iz Nevesinja.

– Na području Nevesinja, pretpostavlja se, ima više od 5.000 stećaka, iako zvanični podaci govore da ih je 2.000 manje. Zbog toga se ovaj grad naziva i prestonicom stećaka – pojašnjava Buha.

Od svih kamenih spomenika u Nevesinju, vrlo ih je malo s pisanim porukama – epitafima, svega sedam. 

– Nekropola znači grad mrtvih, a stećci su nadgrobni spomenici. Takav način sahranjivanja zadržao se od 12. do 16. vijeka. U Kalufima su neki stećci utonuli u zemlju, pa se pretpostavlja da ih ima više od zvanične brojke – pojašnjava Buha.

Radoš Buha iz Turističke organizacije Nevesinje pojašnjava da, iako se do sada, prema svim relevantnim podacima, govorilo o 462 stećka, komisija UNESCO-a, koja je na ovom području boravila prije dvije godine i vršila geodetsko snimanje terena, pronašla je još dva stećka i oni su stavljeni pod zaštitu, tako da ih je sada ukupno 464.

– Motivi na stećcima počinju se izrađivati tek od sredine 14. vijeka, tako da se odmah može prepoznati kada je stećak nastao. Najviše ih je iz doba vladavine Kosača. To je, inače, bio politički, ekonomski, vojni i svaki drugi uspon Hercegovine – kaže Buha.

Sunce i ljiljani

Dodaje da stećci svjedoče i o velikoj ulozi i značaju Nevesinja i u tadašnjem vremenu.

– Na stećcima postoji 78 vrsta motiva, a najčešći su štit s mačem, krst, zvijezda, sunce, ljiljani, rozeta, prizori iz lova, isprekidane cik-cak linije – ističe Buha.

Nekropola Kalufi predstavlja i turističku atrakciju Nevesinja, pa je do nje asfaltiran pristupni put, a postavljeni su i putokazi i reklamne table.

Odvezeni u Beograd

– S ovog lokaliteta su 1960. godine uzeta dva stećka u obliku sanduka i odvezena u Vojni muzej u Beogradu, gdje su i danas izloženi. To su stećci sa scenama viteškog turnira, uz konje i narodno kolo – pojašnjava Radoš Buha, 

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mislim Man

20.09.2018 22:06

Veliki pozdrav istoricaru i komsijama u Nevesinju. Evo ovdje je pametna vijest ali niko nece ovdje nista prokomentarisati... Ma, .ebo porijeklo. Sruši i zanemari sve sto su ocevi pravili. A zasto nije stecaka na zastavi kukala nam majka svima, Zašto? E zato sto je lakse po ovim novim pravilima biti hrvat srbin i musliman. A o ovoj vijesti niko ni rijec nece reci... A ovdje su nam svi odgoviri i sva mudrost nasa. Upravo u steccima trebamo traziti identitet i tumaciti jednostavnost, mudrost i endemicnost ovig nasledja. Tri sam studije i knjige iz inostranstva (opet ti francuzi i englezi) koji tvrde da u steccima nisu nasli nista posebno i da nisu neka kulturna ostavstina, no oni nek se drze svoje "pirgave" i kolonizatorske retorike. Nek pustw oni nas. Kud su ikad krocili kod nas da ih Bog nije ni okreno na nas ... Nadam se da ima jos koji ovdje da je ponosan na predke sto kosti ostavise u zemlji nasoj a ne srecu pro bijela svijeta sto narod trazi i tamo zivot i kOsti ostavlja ko danas. Nekad covjek pomiali da je sve zadnjih 30-40 godina sto nam se dogadjalo cisti plan

ODGOVORITE