Za sve važna posjeta Lavrova

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u BIH. Prvo će u Sarajevo, a potom u Banjaluku. Boraviće i u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska 20.09.2018 | 16:33
Za sve važna posjeta Lavrova
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi sutra u BIH. Prvo će u Sarajevo, gdje će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i BIH.

Bilateralni odnosi, multilateralna saradnja, regionalna pitanja, ekonomska i politička situacija u BIH – to su ključne teme o kojima će razgovarati Sergej Lavrov i Igor Crnadak. Biće potpisan plan saradnje dva ministarstva od 2019. i 2020. godine, a nakon toga će biti organizovana zajednička konferencija za novinare.

’’Ima mnogo priča zašto se ova posjeta dešava kada traje kampanja. Ovo što imamo priliku da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje jeste znak podrške svima nama ovdje i znak potrebe našeg  prijateljstva. Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće mještati i da neće dozvoliti da ova posjeta bude iskorštena u predizborne svrhe bilo koje strane’’ – kaže ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Predviđeno je da se sutra Lavrov sastane sa članovima Predsjedništva BiH.

’’Mislim da je to značajno važno da se održe dobre relacije. Lično imam dobre relacije sa minstrom spoljnih poslova Ruske Federacije, bili smo tri godine na različitim skupovima i drago mi je da ide u Banjaluku i da će imati priliku da razgovara i sa predstvnicima vlasti RS’’ – rekao je srpski član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić.

Za sada nije poznato da li će Sergej Lavrov imati sastanak sa Savjetom ministara. Ukoliko do toga dođe ministar spoljne tgovine i ekonomskih odnosa BIH kaže da neće pričati o politici, već o trgovini.

’’Moja želja je da se tržište Rusije za BiH proizvode još više otvori jer više izvozimo iz Rusije nego što uvozimo. Šansa je posebno izvozu hrane to je naš stalni zahtijev, blizu smo tog cilja. Mislim da bi smanjili taj spoljno trgovinski defici rusko tržište treba više roba iz BIH’’ – izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Na kraju je planiran ručak u Istočnom Sarajevu. Poslije toga Sergej Lavrov kreće u Banjaluku.

Nakon što sutra sleti na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima, uputiće se direktno prema Rusko-srpskom hramu. Nakon toga u zgradi Vladi će biti održan sastanak sa predsjednicima RS, Vlade i NS RS. Uslijediće i zajednička konferencija.

’’Velika stvar za nas, velika posjeta. Doći će sutra i ministar Srbije Ivica Dačić u Banjaluku. Mi se ne stidimo toga što neki kažu, kao Britanci, mali im je ruski uticaj, evo vidite kako to izgleda. Dolazi Lavrov da oni to vide. Za nas je Rusija veoma važan prijatelj. Srbija doživljvamo je kao matičnu zemlju. Živimo za to da jednog dana budemo satsvani dio te naše matice ’’ – poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

U vrijeme dolaska i odlaska delegacije biće zabranjeno kretanje motornim vozilima, te ograničeno kretanje drugih učesnika u saobraćaju uključujući bicikliste i pješake, na trasi kretanja delegacije – a to je od aerodroma u Mahovljanima pa sve do centra grada. Saobraćaj će biti potpuno blokiran i u banjalučkim ulicama Gundulićeva, Olimpijskih pobjednika i u dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića u periodu od 14 do 16 časova, kao i od 18 do 19.30 časova.

S obzirom da će se obavljati pregledi na ulazima, iz policije građanima savjetuju da ne nose ruksake i torbe, te da obavezno ponesu identifikacioni dokument. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da će preduzeti mjere prvog, odnosno najvišeg, stepena bezbjednosti. Više od 1.000 policajaca biće zaduženo da sve prođe kako je i planirano. 



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Slobodan

20.09.2018 15:18

Nema tu nikakve ljubavi ili naklonosti, samo interes. Što to prije shvatimo, bolje po nas.

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2018 17:46

Haj ti to objasni silnim bolidima.

Name

re

20.09.2018 19:02

Slazem se potpuno. Nema te zemlje pa ni bratskih koje ce ugroziti svoj interes da bih drugom ucinile ustupak. S obzirom na svu istoriju bratstva daleko im kuca od nase.

Name

Neko

20.09.2018 15:19

Sto bogata Ruska braca kradu od nas sirotinje pare(rafinerija Brod). To nije bas bratski odnos.

ODGOVORITE
Name

M

20.09.2018 17:31

Privatnici bogataši kradu od sviju bilo ko da su...

Name

Bosna

20.09.2018 15:47

Jedan veliki covjek i odlican diplomata. Dobro dosli u Bosnu i Hercegovinu, gospodine Lavrov! Treba unaprijediti ekonomsku saradnju sa Rusijom, kako u RS tako i u FBIH. Moramo biti otvoreni prema svim zemljama, i nikakve sankcije protiv Rusije ne dolaze u obzir. Rusi velika nacija i drago mi je da njihov MVP posjecuje nasu zemlju. Nadam se da ce i Predsjednistvo BiH otputovati jednom zajednicki u Moskvu. Rusi su nam ukinuli vize, saradnje u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja sve veca i veca. samo tako dalje - napisano od jednog Bošnjaka..

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2018 16:04

Vodi ga sebi kad je tako dobar....

Name

Tft

21.09.2018 22:24

Zar ima bosnjaka koji vole ruse? Veoma zanimljivo.

Name

Tito

20.09.2018 16:27

Sad ce da nam procvjeta ekonomija, kriminal i korupcija ce da nestane , samo je potrebno jako mahat zastavicama u smjeru kazaljke na satu. Kako se ono zove ministar vanjskih poslova Kine,Njemacke,Francuske, Indije.....

ODGOVORITE
Name

X

20.09.2018 17:13

Ponio je jedan Veliki i jedan Mali za Mileta i Zeljkicu.

Name

Nenad

20.09.2018 17:05

Donosi Ruske subarice samo dali one da se zasladimo ili one za glavu. U svakom slucaju dobro dasao.

ODGOVORITE
Name

Ne znam

20.09.2018 17:28

Sta ocekivati od zemlje koja i sama krsi ljudska prava i kojoj nije vazno kako gradjani zive nego svu lovu ulazu u vojni industriju.

ODGOVORITE
Name

re Ne znam

20.09.2018 19:12

Kad ne zaš ćuti, ne hvali se svojim neznanjem.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

21.09.2018 04:06

Hvali Rusiju drži se Švice i Njemačke. Jadni moj narode. Glasaj za sebe svoj kucni prag. Glasaj da nam od djece ne prave prostitutke i kriminalce.Glasaj da imamo državu zakona i reda da nam ne ubijaju djecu makar bili oni i kriminalci - ima sud.

ODGOVORITE