Zbog palminog ulja prijeti izumiranje još jedne vrste

Staništa orangutana se uništavaju da bi se napravilo mesta za plantaže palmi čije ulje se koristi za skoro pola proizvoda po supermarketima. Aktivisti pregovaraju sa multinacionalnim kompanijama u nameri da spasu ugrožene orangutane, jer palminog ulja već ima dovoljno da se zadovolje sve svetske potrebe.

Zanimljivosti 20.09.2018 | 13:54
Zbog palminog ulja prijeti izumiranje još jedne vrste
Grinpis je upozorio da je "sad ili nikad" za ugroženu populaciju orangutana u Indoneziji koje ubijaju brzinom od 25 životinja dnevno. Kažu i da imaju dokaze da kompanije u svojim proizvodima koriste palmino ulje sumnjivog porekla, iako su se obavezali da neće, piše Independent.

2010. su se mnogi popularni brendovi obvezali da će do 2020. za svoje proizvode prestati da koriste palmino ulje koje dolazi sa plantaža nastalih uništavanjem staništa orangutana.

Neke od tih kompanija su Unilever (koji proizvodi Dove sapune), Nestlé (koji proizvodi Kitkat i Shreddies), Colgate-Palmolive, Mondelez i brojne druge.

Aktivisti tvrde da su kompanije u proteklih osam godina uradili minimalno da pronađu palmino ulje iz proverenih izvora, a do isteka zadatog roka preostalo je još samo 18 meseci.


B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar