Poboljšati ulogu žena u društvu

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke i šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu PSBiH, Aleksandra Pandurević, u izjavi za ruske medije, istakla je značaj potrebe unapređenja položaja žena u društvenom, političkom i ekonomskom smislu.

Republika Srpska 20.09.2018 | 11:41
Poboljšati ulogu žena u društvu
Pandurevićeva, na poziv predsjednice Savjeta Federacije Gornjeg doma parlamenta Ruske Federacije Valentine Matvijenko, učestvuje u radu drugog Evroazijskog foruma žena koji se održava u Sankt Peterburgu.

„Nije dovoljno imati strategije koje uključuju ravnopravnost žene, nego je potrebno svakodnevno raditi na njihovoj istinskoj ravnopravnosti. Savremena žena nosi veliki teret i potrebno je osnažiti njenu ulogu u svim oblastima društva, ali i ojačati ekonomski status“, kazala je Pandurevićeva ruskim medijima.



Ona je istakla da je fascinirana koliko je Ruska Federacija u posljednjih 10-15 godina učinila mnogo na politici rodne ravnopravnosti, ali i jačanju uloge majčinstva i poboljšanju uslova za natalitet i politiku mladih.

„Nadam se da će i naša zemlja u svoje zakonodavstvo preslikati ruske zakone koji su doveli do brzog poboljšanja demografske slike, većeg stanadarda porodica i boljih uslova za mlade“, istakla je Pandurevićeva.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Muški šovinizam

20.09.2018 12:32

Je realnost našeg vremena, jer žena sa istom školom i rame uz rame je i u kao po pravilu, dosta lošije plaćena. Zašto se non-stop ženama nabija na nos zadatak za porast demografije, kao da su one krivci?.. Država je zadužena za prihode i finansije, da ljudi mogu slobodno planirati brakove i porodice. Neka oni obezbijede privrednu i društvenu klimu, a ljudima dati slobodu oko izbora broja djece. Nismo mi žene, mašine za rađanje po naredbi vlasti, dosta smo sloboda izgubili i tako... Koja god vlast da bude, muški šovinizam će opstati na ovim prostorima, položaj žene će biti sličan, jer su urušeni svi uslovi i pogažene norme po pitanju ravnopravnosti uopšte, pogotovo ličnih sloboda pojedinca...

ODGOVORITE