Novaku čist put do 1. mjesta, Nadal potvrdio pauzu!

Španac neće igrati u Kini! Rafa otkazao nastupe u Kini – Novaku se otvara put do broja 1! Svetski teniski broj 1 Rafael Nadal zbog povrede otkazao je nastup na turnirima u Pekingu i Šangaju i izgubiće 1. 100 bodova.

Tenis 21.09.2018 | 17:30
Novaku čist put do 1. mjesta, Nadal potvrdio pauzu!
To znači da srpski teniser Novak Đoković ima šansu da ga smeni na vrhu već posle kineske turneje.

Trećeplasirani na ATP listi Đoković trenutno ima 6.445 bodova, Rodžer Federer 6.900, a Nadal 7.660 kada mu se "skinu" bodovi, ali srpski as u Kini ništa ne brani i ukoliko osvoji oba turnira vratiće se na čelo Tura.

Nadal je prošle godine osvojio trofej u Pekingu, u Šangaju je igrao finale, ali sada je odlučio da nastavi oporavak od povrede, zbog koje je predao nedavno polufinale US Opena protiv Huana Martina Del Potra.

Turnir u Pekingu igra se od 1. do 7. oktobra, a Masters u Šangaju od 7. do 14. oktobra.

Važno je napomenuti da se Đoković nije još prijavio za turnir u Pekingu, koji je iz 500 serije, već na zvaničnom sajtu srpskog tenisera piše da su mu naredna učešća na Mastersima u Šangaju i Parizu. Međutim, često se dešava da teniseri naprave male promene i ostaje nam da vidimo da li će Novak igrati u prestonici Kine.

Kao što se i pretpostavljalo, Rafael Nadal će zbog povrede kolena propustiti turneju po Kini. Španac se povredio u polufinalnom meču protiv Del Porta i morao je da preda posle dva seta, a pauza neće biti kratka.

Nadalovo odsustvo sa turnira u Kini znači i lakši put za Novaka Đokovića ka pohodu na prvo mesto svetske rang liste. Sada su Novaku šanse znatno veće...

„Žao mi je što neću biti u Kini, ali moram da oporavim koleno na pravi način. Odluku sam doneo u dogovoru sa medicinskim timom, kao što sam do sada radio“, napisao je Nadal na Tviteru.

Nadal je prvi na ATP listi sa 8.760 bodova, Federer je drugi sa 6.900, a Đoković treći sa 6.445 bodova. Međutim, Nadal sigurno gubi 1.100 bodova jer neće braniti finale u Šangaju i titulu u Pekingu. A pitanje je da li ćemo ga nakon toga videti i u Parizu gde brani još 180 bodova. Sa druge strane, Novak ne brani ništa do kraja i može da osvajanjem titule u Šangaju i nekim solidnoim rezultatom u Pekingu da prestigne Španaca.

Naravno, tu je i Federer koji brani titulu u Šangaju. Dakle, 1.000 bodova. Ako Novak osvoji Šangaj, a Švajcarac ne stigne do finala, eto Đokovića na prvom mestu! 

Turnir u Pekingu igra se od 1. do 7. oktobra, a Masters u Šangaju od 7. do 14. oktobra. Novak bi iz Kine mogao da se vrati kao prvi teniser sveta. Tamošnji turniri i atmosfera mu leže. Peking je osvojio šest puta, a Šangaj tri puta.

Koliko ko brani do kraja sezone:

Federer – 2.100.
Šangaj - 1.000; Bazel - 500; Završni - 600.

Nadal – 1.280.
Peking - 500; Šangaj 600; Pariz 180, Završni 0.

Đoković – 0 bodova.

Izvor: mozzartsport/B92

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar