Odbili prigovor SNSD-a i PDP-a

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je u Sarajevu odbila kao neosnovan prigovor PDP-a protiv SNSD-a zbog jezika mržnje na javnom skupu u Čelincu.

Bosna i Hercegovina 19.09.2018 | 13:21
Odbili prigovor SNSD-a i PDP-a
Razmatrajući prigovor i na osnovu izjašnjenja SNSD-a, zaključeno je da nije riječ o jeziku mržnje kako to definiše Izborni zakon BiH, te da verbalni sukob i ostala dešavanja do kojih je tada došlo nisu u nadležnosti CIK-a.

Odbijen je i prigovor SNSD-a protiv PDP-a za kršenje Izbornog zakona.

SNSD je podnio prigovor protiv PDP-a jer je prije početka izborne kampanje, odnosno u vremenu kada to nije dozvoljeno, izvršio plaćeno oglašavanje lijepljenjem bilborda ili plakata.

CIK je tražio izjavu PDP-a o navodima iz prigovora, na osnovu koje je utvrdio da ta stranka nije izvršila prekršaj jer je ugovor koji je sklopljen sa firmom koja će za njih raditi oglašavanje stupio na snagu 7. septembra, prvog dana izborne kampanje.

To što je firma plakate lijepila veče ranije, obrazložio je CIK, ne može se pripisati PDP-u, zbog čega je prigovor SNSD-a jednoglasno odbijen kao neosnovan jer se ne može utvrditi krivica političkog subjekta.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

19.09.2018 13:51

Ili sve po zakonu ili nismo nadlezni. Tako je i sa ubistvima i drugim kriminalom. Kampanja ide dalje pistolj za pojas i skupljaj glasace.

ODGOVORITE
Name

Kum

19.09.2018 15:40

Zaboravio si trecu verziju njihovih izjava koje se opcenito u nasoj drzavi koriste i oni se sa tim ograduju tj. nismo mi nadlezni za taj problem.A mi koji imamo neki problem neka se sa njim je..mo.

Name

Nostradamus

19.09.2018 17:28

Da ima i ta verzija.