Ovo je najopasnija vrsta plesa

Iako je jedan od najpopularnijih plesova u svetu, ali i kod nas, zumba se smatra najopasnijom vrstom igre kod koje najčešće dolazi do telesnih povreda.

Zdravlje 19.09.2018 | 10:54
Ovo je najopasnija vrsta plesa
Istraživači sa Koventri Univerziteta sproveli su zanimljivu studiju o plesovima, u kojoj je učestvovalo 450 igrača između 18 i 64 godina starosti. Oni su imali zadatak da odgovore na razna pitanja – koliko često plešu, da li rade neke druge vežbe, i kako se zagrevaju pre časa, piše Dejli mejl.

U istraživanju, koje je objavljeno u Žurnalu fizičke aktivnosti i zdravlja (Journal of Physical Activity and Health) dokazano je da među pet popularnih plesova (salsa, zumba, ples u paru, aerobni ples i flamenka), najviše povreda nastaju tokom izvođenje zumbe.

Prema podacima na svakih 1.000 časova zumbe javlja se prosečno 3,9 povreda, što je četiri puta veći nivo od kubanskog plesa salse (1,1 povreda na svakih 1.000 časova).

Doktor Pablo Domen, autor studije i njegove kolege, pronašli su da ples u paru je gotovo jednako rizičan kao salsa (1,5 i 0,5 povreda na svakih 1.000 časova).

Tako je studija dokazala da je zumba najopasnija za izvođenje, nešto manje rizičan je aerobni ples (2,9 na 1.000 časova) i španski ples, poput flamenka (1,5 na 1.000).

@Stručnjaci su godinama unazad istraživali povrede pri plesu kako bi smanjili rizik. Izbegaajte da plešete kada primetite da je okruženje prenatpano i vodite računa oko koraka koje pravite i izbegavajte da nosite otvorene cipele~, kazao je dokor Pablo.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar