Od izbora zavisi kuda ide Srpska

- Ukoliko budu izabrane političke snage koje zagovaraju i žive na političkom konfliktu sa drugima, ne samo sa političkim neistomišljenicima, nego zbog glasova podgrijavaju međunacionalne konflikte i mržnje, moguće je da dođe do mnogo neželjenijih posljedica tokom njihove vlasti. Recimo, da Hitler nije u nekom trenutku bio izabran za njemačkog kancelara, svjetska istorija bi bila drugačija. Ovdje od ovog "malog" izbora u BiH zavisi da li će političari pokušavati da se dogovaraju ili će nastaviti igru dizanja tenzija, prekrajanja, trećih entiteta i slično,", kazao je Bosić.

Republika Srpska 18.09.2018 | 15:09
Od izbora zavisi kuda ide Srpska
- U RS je jasna borba za to da li će doći do promjene višegodišnjeg režima koji je uspostavio Milorad Dodik, te na taj način otvoriti vrata za svjež vazduh i novu nadu građana RS",kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, komentarišući predizbornu kampanju u BiH.

"Čini mi se da je čudna situacija. Vjerovatno je svima sve jasno. Sve su to politički igrači na sceni, o kojima građani apsolutno sve znaju i imaju formirano mišljenje koje se ne mijenja, osim onih koji su neopredijeljeni i koji neposredno prije izbora zauzimaju svoj stav, ukoliko eventualno izađu na glasanje. Osim retorike, koja zvuči zaoštreno, mislim da je manje žara, nego u prethodnim kampanjama", kazao je Bosić.

Kaže da zbog takve situacije u kojoj se sve čini već poznato i jasno, građani su manje zainteresovani, navodeći da će od izbora zavisti kojim tokom će se kretati dalje i BiH i RS.

- Ukoliko budu izabrane političke snage koje zagovaraju i žive na političkom konfliktu sa drugima, ne samo sa političkim neistomišljenicima, nego zbog glasova podgrijavaju međunacionalne konflikte i mržnje, moguće je da dođe do mnogo neželjenijih posljedica tokom njihove vlasti. Recimo, da Hitler nije u nekom trenutku bio izabran za njemačkog kancelara, svjetska istorija bi bila drugačija. Ovdje od ovog "malog" izbora u BiH zavisi da li će političari pokušavati da se dogovaraju ili će nastaviti igru dizanja tenzija, prekrajanja, trećih entiteta i slično...", kazao je Bosić.

Na pitanje šta će se dešavati nakon oktobarskih izbora ukoliko u Predsjedništvo uđu lideri SNSD-a i HDZ-a, Bosić je rekao da poliitka saradnje sa Dodikom koju je Čović otvoreno vodio i politički ciljevi koje je inače postavio, sada ga dovodi u neizvjesnost da bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Evidentno je da na toj politici jednim dijelom saradnje sa Dodikom, a drugim dijelom u vezi sa saradnjom Hrvata i Bošnjaka u FBiH, Čović stvorio jak osjećaj kod Bošnjaka od opasnosti od takve politike. Vrlo je moguće da dio Bošnjaka da glas Komšiću, te da na taj način ugrozi mogućnost pobjede Čovića na izborima", kazao je Bosić, navodeći da mu se čini da je i Čović svjestan toga, te da u ovom predizbornom vremenu pokušava da odsječe ćoškove tog političkog programa.

"Ne vidim da se Čović i Dodik u ovom periodu javno sreću i da idu jedan kod drugog na skupove, mada su veoma često bili zajedno na večerama i ručkovima. U izbornom procesu se pokušava zamagliti ta situacija", kazao je Bosić.

"Ukoliko bi bila izabrana jedna kombinacija u Predsjedništvo BiH, to znači jednu političku situaciju. Ukoliko bude druga kombinacija, ona znači sasvim drugu političku situaciju. Mislim da sada građani znaju sve i da čak mogu naslutiti šta će se dešavati ako neko bude izabran ili ne", rekao je Bosić.

Kaže da je teško predvidjeti za koga će građani glasati, ali vjeruje da će u RS doći do promjena, te da je isteklo vrijeme Dodika kao ličnosti koja otvoreno može da manipuliše glasačkim tijelom, kao i da birači mogu da shvate šta je u njihovom interesu.

"Stalno ponavljam da je u interesu svih ljudi u RS upravo mir, prosperitet, osjećaj da postoji budućnost, za razliku od ovoga što sada imaju - stagnaciju i političku izolaciju, te gledanje na RS kao na neko neprijateljsko tijelo", naglasio je Bosić.

Odgovarajući na pitanje u vezi dešavanja u regionu s akcentom na dijalog Beograda i Prištine, Bosić je rekao da o tome mnogo više razmišljaju neke evropske zemlje, s fokusom na svoju unutrašnju situaciju.

"Ukoliko se Beograd i Priština dogovore, to bi značilo da to nije opšti, nego poseban slučaj gdje su se dvije strane međusobno dogovorile, pa onda niko nema razloga da bude protiv. To, dakle, ne bi bilo otvaranje svih ostalih slučajeva", mišljenja je Bosić.

Uostalom, kaže, ukoliko postoji dogovor na bilo kojem mjestu, pa i u BiH, da se bilo koje pitanje riješi dogovorom, ne vidim zašto bi iko imao išta protiv.

"No, ovdje očigledno postoje vrlo male šanse za bilo kakav dogovor oko bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma, bez obzira na to što svaka od strana u BiH ima neku svoju viziju i neke svoje želje. Princip da ukoliko se dogovorite, to će biti prihvaćeno, dobar je princip i on ne pogađa nikoga, jer to ne znači da ćete nekoga natjerati da prihvati neki sporazum ili prekrajanje, nego znači da to mora biti obostrani jasan i dobrovoljan interes", zaključio je Bosić u intervjuu poratlu Vijesti.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

12 km

18.09.2018 13:13

Podrška za stvaraoce rs za naše borce i naš SDS.

ODGOVORITE
Name

Realno

18.09.2018 16:31

Ode srbska u nepovrat i zaborav svi vi politicari to znate nije bilo pametnog da je vodi kasno je bosicu.

Name

BoracRS

18.09.2018 14:12

Kao borac za ovo bezvrijedno pljackasko gnijezdo potpuno sam razocaran. Bosic je jedan od rijetkih koje respektujem i cjenim, al kasno je.

ODGOVORITE
Name

Marko

18.09.2018 14:30

Pametan čovjek. Šteta što nije na listi i što su neki drugi umjesto njega.

ODGOVORITE
Name

rs

18.09.2018 15:45

Nema vise kuda da ide ona je vec u PM.

ODGOVORITE
Name

buffalo.bill.bl

18.09.2018 16:32

Ako dopustimo da ode kuda je krenula, nema nam povratka!

ODGOVORITE
Name

Država-hajdučija

18.09.2018 17:44

"Nije bitno ko glasa, već ko broji glasove" Oni već znaju ko će na koje mjesto, a glasanje je paravan za to.

ODGOVORITE
Name

Hmm

18.09.2018 17:46

kome vise vjerovat, mediji u Srbiji koji su pod vucicevom palicom vise vas prozivaju nego Dodik i Rtrs zajedno..

ODGOVORITE