Priča: Nebo nek se ponovo otvori!

Posle 27 godina, četiri meseca i 24 dana Crvena zvezda i Marakana su ponovo dočekali elitni fudbal. Crveno-beli večeras protiv Napolija (21 čas, TV Arena) počinju odiseju u Ligi šampiona.

Fudbal 18.09.2018 | 19:15
Priča: Nebo nek se ponovo otvori!
„Refiku Šabanadžoviću je lopta prešla preko noge, padala je kao sveća na nekih 35 metara od gola Stevana Stojanovića. Bio je to poslednji čin velike drame koju je sa sobom doneo dvomeč Crvene zvezde i Bajerna. Švajcarski sudija Bruno Galer je konačno pogledao na pištaljku i odsvirao kraj. Prolomio se zvuk euforije. Nebo se već otvorilo i zatvorilo. Bio je i to poslednji čin elitnog fudbala na kultnom beogradskom stadionu Rajko Mitić. Tog 24. aprila 1991. godine Crvena zvezda se plasirala u finale Kupa šampiona.“

Ko bi rekao da će proći 27 godina, četiri meseca i 24 dana do novog poljupca Marakane i najvećeg srpskog stadiona. Ponekad je delovalo da taj dan Lige šampiona nikada neće doći. Makar ne u ovakvom sistemu kvalifikacija i ovakvoj raspodeli snaga u evropskom fudbalu. Međutim, ništa više nije važno. Ni prošlost ona dalja, ni ona noć u Salcburgu kada se nebo ponovo otvorilo.

Crvena zvezda počev od večerašnjeg meča sa Napolijem (21 čas) igra Ligu šampiona. I ponovo provocira otvaranje neba.

Ne pamti se kada je Crvena zvezda u jednom evropskom meču bila ovoliki autsajder. Nije to bila ni u godinama posle osnivanja, pa čak ni u onom poslednjem dolasku Karla Ančelotija u Beograd sa svim zvedama Milana. Možda je ovakav odnos snaga bio 1996. godine kada se generacija Vladimira Petrovićanamerila na Barselonu. I podarila Beogradu epsku utakmicu.

Međutim, od one večeri u Salcburgu navijači Crvene zvezdu su promenili način razmišljanja. Počeli su da slede primer Vladana Milojevića koji je ubeđen da srpski šampion neće biti samo puki učesnik eminentnog klupskog takmičenja. Od onog „daj da samo uđemo u Ligu šampiona“, sada se čuje „daj bar da ostvarimo jednu pobedu“.

PREDSTAVNIK VELTER KATEGORIJE SE BORI SA TEŠKAŠIMA

Snaga Zvezdine grupe oslikana je u tome što će crveno-beli najveću šansu za pozitivan rezultat imati u večerašnjem duelu protiv Napolija... Deluje zastrašujuće, jer prevedeno na bokserski rečenik Crvena zvezda će se kao predstavnik velter kategorije boriti sa teškašima. A takve borbe obično mogu da budu pogubne.

Ipak, nada ne da tinja, nego nada – postoji. Euforiju u zvezdaškom delu javnosti još nije dostigla najvišu tačku. Desiće se to večeras oko 20 časova kada besmrtnici iz Barija budu završavali počasni krug oko Marakane. Neće se u tom trenutku krcati stadion u Ljutice Bogdana hvatati za slamku spasa i nadati se slabom danu italijanskog šampiona, već će iskreno verovati.

Verovaće u još jedno čudo i još jedno otvaranje neba.

Verovaće u spartanski duh Vujadina Savića i drugova i neka sile koje su od Crvene zvezde poslednja dva leta napravila teško pobedivu ekipu.

REČI VLADANA MILOJEVIĆA I REZON NAVIJAČA

Verovaće da je došao dan nagrade za one koji su preživljavali petice protiv Borca ili kazahstanske lekcije. Verovaće u Vladana Milojevića.

Trener Crvene zvezde ponovo nije želeo da bude u verbalnoj defanzivi. Niti je istakao kako je ovo vreme za uživanje. Poručio je da srpski šampion ne želi da se zadovolji pukim učešćem i sparingom sa Napolijem.

„Konačno smo Crvenu zvezdu vratili gde joj je i mesto, među velikane evropskog fudbala. Živimo snove, ali budite uvereni da se
nećemo na ovome zaustaviti. Mi smo fascinantni autsajderi što bi rekao Karlo Ančeloti“, poručio je Zvezdin trener Vladan Milojević.

Zvezdin debi u Ligi šampiona biće jači od svih zakona statistike. Crveno-beli su u dosadašnjoj istoriji odigrali 22 meča sa italijanskim klubovima. Dobili su samo tri. Uz sve to Karlo Ančeloti je poslednji trener klubova sa "čizme" koji je slavio u Beogradu. Napoli je bolji, jači, brži, ali... Crvena zvezda i Marakana su posle 27 godina ponovo deo elite.

Neka se nebo ponovo otvori.

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar