Analiza: Partizanu je potrebna sila sa krila!

Marko Janković i Goran Zakarić mogli bi da budu glavni aduti crno-belih u predstojećem večitom derbiju.

Fudbal 19.09.2018 | 23:00
Analiza: Partizanu je potrebna sila sa krila!
Malo-pomalo bliži se вečiti fudbalski derbi, ili kako mnogi vole da kažu, najvažnija i najveća utakmica srpskog fudbala. Partizan će igrati kao domaćin, ali već u ovom delu sezone, zbog kikseva na startu, mora da juri bodovni zaostatak za Crvenom zvezdom. I to bi mogao da bude meč koji će u velikoj meri odrediti nastavak pa možda i konačan ishod sezone, a Partizan mora da pronađe adute koji bi mu dali šanse u borbi sa najvećim rivalom. Pored napadača Rikarda, to bi, prema svemu prikazanom u dosadašnjem delu sezone mogao da bude tandem krilnih fudbalera Marko Janković - Goran Zakarić.Srećom po trenera Zorana Mirkovića, obojica su barem zasad zdrava i trebalo bi da mu budu na rapolaganju za veliki derbi.

Janković se povredio u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope protiv Bešiktaša, pa je propustio narednih nekoliko utakmica crno-belih, ali je u duelu Lige Nacija protiv Litvanije dao gol i pokazao da se vraća u formu. Samo, kada je Janković u pitanju ta forma je “klizna” kategorija. Često deluje da mu igra zavisi od toga na koju nogu je ustao i kako je raspoložen tog dana, a to je nešto što ume da nervira i trenere i publiku. Ali, zato, kada mu se igra fudbal, Janković je pokazao da i te kako ume sa loptom i da bude opasan po protivničke odbrane. Ove sezone je to pokazao u nekoliko navrata, pre svega u kvalifikacijama za Ligu Evrope u duelima sa danskim Nordsjilandom. Na utakmici u Danskoj zabeležio je jednu asistenciju, dok je u revanšu u Beogradu postigao jedan, a asistirao kod dva pogotka. I oba puta Partizan je zabeležio pobede. I verovatno bi beogradski crno-beli prošli nešto bolje, makar skuplje prodali kožu, u revanšu protiv Bešiktaša da je Janković igrao u Istanbulu.

I još jedna stavka može da bude adut Jankovića u derbiju, a to je sasvim solidno iskustvo u najvećem duelu ovdašnjeg fudbala. Naime, do sada je crnogorski ofanzivni vezista odigrao ukupno pet mečeva protiv Crvene zvezde, četiri u prvenstvu i jedan u kupu Srbije. Ima samo jedan poraz, uz tri pobede i jedan remi, a u finalu kupa je posle njegovog centaršuta iz kornera Nikola Milenković postigao gol vredan trofeja. Umeo je i u Evropi Janković da zablista, poput partija na onim mečevima sa Jang Bojsima u Švajcarskoj i Beogradu, pa i onaj sa Videotonom u Sekešfehevaru.

Kada je u pitanju Goran Zakarić, mora se reći da je ovaj momak rođen u Bosanskoj Gradiški došao je posle mnogo peripetija u redove osvajača Kupa Srbije, imao je, prema sopstvenim rečima, ogromnu želju da obuče dres crno-belih. I vrlo brzo, već na meču sa Nordsjelandom u Danskoj pokazao je da će biti pojačanje. Iako nije prošao pripreme, odigrao je prve mečeve za Partizan onako na svežinu i demonstrirao da ima kvalitetan centaršut i prodor, kao i da ume da zatrese mrežu. Uneo je Zakarić dosta svežine u ovu ekipu Partizana koja je pod palicom prethodnog trenera Miroslava Đukića upala u kolotečinu. A ono što je posebno bili vidljivo su Zakarićeva borbenost i želja da konstantno ide napred ka protivničkom golu sa idejom da ga napadne i to bez previše “petljanja”.

Odigrao je dobro protiv Bešiktaša u Beogradu, namestio gol Rikardu, isto je uradio i protiv novosadskog Proletera, ali Večiti derbi je ipak nešto sasvim drugačije. Zakariću će ovo biti debi u toj vrsti utakmice i psihološka priprema u velikoj meri bi mogla da utiče na to kako će reprezentativac BiH odgovoriti na postavljene zadatke. Pokazao je do sada da nema strah i komplekse, što svakako može da mu pomogne u derbiju. A ako Zakarić recimo ponovi partiju protiv Nordsjelanda i Janković bude raspoložen za fudbal u nedelju uveče, definitivno bi mogli da imamo zanimljiv derbi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Starsport

Komentari / 0

Ostavite komentar