Veći broj prijava krađe identiteta

Iz Centralne izborne komisije stigla je potvrda. Postoji dovoljno dokaznog materijala za krivične prijave koje će biti upućene Tužilaštvu zbog moguće krađe identiteta i zloupotrebe izbornog procesa. Kazali su i kako se radi o značajno većem broju prijava u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Bosna i Hercegovina 18.09.2018 | 07:28
Veći broj prijava krađe identiteta
“Centralna izborna komisija BiH će parcijalno dostavljati informaciju sa pratećom dokumentacijom Tužilaštvu BiH. Planirali smo da u naredna dva dana Tužilaštvu dostavimo tu prvu informaciju, svakako radimo i na dokumentovanju ostalih slučajeva. Možemo kazati da je zaista značajniji broj birača koji se nama javljaju da je njihova volja zloupotrijebljena. Što se tiče krivičnog djela, mi već mjesecima upozoravamo na osnovanu sumnju počinjenja krivičnog djela”, kazala je Maksida Pirić iz CIK-a.

Do sada je u Centralnu izbornu komisiju pristiglo 150 prijava građana i to putem opštinskih izbornih komisija i policijskih organa. Radi se o prijavama građana čiji je identitet zloupotrijebljen. Nezvanično riječ je o mnogo većem broju. Nakon obrade ovi podaci biće proslijeđeni Tužiilaštvu.

Najveći broj prijava odnosi se na zloupotrebu ličnih podataka građana u svrhu glasanja putem pošte, bez njihovog znanja. Zanimljivo da najveći broj prijavljenih za glasanje u odsustvu dolazi iz Hrvatske, Srbije i Njemačke. Zbog svega navedenog Koalicija pod Lupom traži da se javno objavi spisak birača koji glasaju u odsustvu. U CIK-u odgovaraju da je to nemoguće.

"Koalicija pod lupom apeluje na Centralnu izbornu komisiju da javno objavi spisak birača putem pošte, naravno uz zaštitu ličnih podataka građana ali uz navođenje imena i prezimena, te opštine i države za koje su prijavljeni za glasanje ", naglasio je Dario Jovanović iz Koalicije pod Lupom.

"U ovom trenutku ne postoji pravni osnov za takvo što. Ukoilko bi se objavio birački spisak sa limitiranim podacima vodeći računa o zakonu o zaštiti ličnih podataka ne bi bio upotrebljiv u smislu dokazivanja identiteta. Ono što ćemo u vezi s tim dodatano poduzeti jeste da CIK planira dostaviti izvod iz centralnog biračkog spiska općinskim/ gradskim izbornim komisijama da oni objave određene podatke i da pozovu birače da provjere da li je neko zloupotrijebio njihovu volju", istakla je istakla je Pirićeva.

No, ovo nisu jedine nepravilnosti. Još u maju i junu mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH a gdje je uslov za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju slike lične karte sa obje strane.

Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

"Takođe, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte. Pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za lične podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama, prijetnje otkazima u javnom sektoru, neažurirani spiskovi po općinama, preuranjena kampanja", potcrtao je Jovanović.

Krivični zakon BiH propisuje sankcije za izborne prevare i to od novčanih do zatvorskih. No, do sada dugogodišnjom kaznom zatvora niko nije kažen iako je ranije bilo sličnih projava pa i postupaka koji su vođeni pred Sudom BIH. Spomenimo 2016. godinu kada su procesuirani Dragan Šekarić, Dragoljub Milović i Branko Pereula, jer su na izborima 2010. godine prevarili veću grupu građana kako bi došli do glasova za Daliborku Milović, tadašnju kandidatkinju za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Iako su proglašeni krivima, dobili su tek uslovne kazne zatvora od deset mjeseci ukoliko ne počine isto djelo u roku od dvije godine. Sudski postupak trajao je čak šest godina.

Izvor: N1

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Mato

18.09.2018 05:34

Pitajte za te stvari pljackase iz snsd sa glavnim lopovom dodikom koje i kako su krali indetitet od naroda to vrlo dobro zna i gospon coban bakir sa njegovim SDA

ODGOVORITE
Name

Re

18.09.2018 06:16

Mato Srbine, tebi su isto ukrali identitet samo nisi toga svjestan!

Name

re

18.09.2018 06:21

Bitno je da tvoj Covic nije krao, a niti je coban.

Name

auuu

18.09.2018 06:59

Kako se baš sad sjetiše da istražuju gdje su bili do sada?

Name

HE HE HE

18.09.2018 07:00

A šta je sa Švedskom? Tamo je sve ok ?

Name

Kladari Donji

18.09.2018 07:33

Šta je iz Amerike došlo dobro ???

Name

Za: re

18.09.2018 08:16

Švedska i BiH imaju takve diplomatske odnose da ne zahtjevaju ispis iz BiH drzavljanstva ako neko zeli da bude dvojni drzavljanin to mu je dozvoljeno. Jedino u papanskoj i banana drzavi kao sto je BiH trebalo bi, po nekima, da kad te neko istjera iz opstine u rati zato sto si srbin hrvat i musliman, da se izbrises sam iz knjige rodjenih i da se odreknes drzavljanstva. Zašto? Jesmo li mi krivi sto smo rodjeni tu? Niko i nikada me nece moci obrisati, nisam svojom voljom izasao a to sto sam sad uspio ekonomski nije zasluga ljudi koji su me istjerali '92, nego plod moje lične borbe. Ja necu glasati ni ove godine jer se nema za koga, cekam elektronsko glasanje jer tada niko nece moci manipulisati sa mojim imenom na spisku. Jos jednom, godine izbjeglistva, moje samoranjavanje, uspon, ucenje drugog jezika i skolovanje na kredit, ne oprastam nikome , i samo radi tih 10-15 godina zrtve nikad se necu ispisati iz BiH drzavljanstva, zaboravite

Name

Objavite spisak!

18.09.2018 06:01

Dostavicete spiskove Opcinskim izboebim komisijama, odnosno stranackim izbornim komisijama! U njima i jeste problem i od njih krecu problemi, bugarski vozovi, glasanja sa nevazecim dokumentima... CIK se ponasa kao saucesnik u izbornoj kradji

ODGOVORITE
Name

Glasač

18.09.2018 06:06

Zato i nisu dali da prođe zakon kojim će se zastititi izborni ciklus..Jasno kao dan ko nije glasao za taj zakon, SNSD, SDA I HDZ...

ODGOVORITE
Name

Па

18.09.2018 07:04

Ко је гласао ако ови нису? Остале странкице ти потпадају у статистичку грешку

Name

Nostradamus

18.09.2018 07:15

Ne znam dal se kaze Izvorni ciklus ili cirkus

Name

Pravda

18.09.2018 06:59

Ministar Lukac rece da ce odmah sankcionisati lica na cije adrese se prijavljuju gradjani iz drugih drzava. Pa izvoli ministre, pocni iz svog dvorista. Pogledaj prijavljene gradjane na adresi nacelnika opstine Vlasenica i njegovih srodnika i blizih saradnika. U tu namjenu koristi sluzbeni auto, zaposlene u javnim ustanovama i opstini.

ODGOVORITE
Name

re

18.09.2018 08:32

To vazi samo sa druge za Srbe to nevazi nisi ti to dobro razumio....

Name

Draza

18.09.2018 07:12

Što se tiče Novog Sada, Goran Tamindzija iz Nevesinja je putem mobilnih telefona pozivao ljude da mu moraju dati licne karte da bi glas otisao za SNSD i da je to naredba gospodina Vucica. To možete proveriti sa kim hoćete iz Novog Sada.

ODGOVORITE
Name

Aca

18.09.2018 07:18

Ovo je ziva istina, samo što sam ja bila zaboravila ime i prezime. Covjek bez pardona ovo preko mobilnog zahtjeva.

Name

Pardon za He he he

18.09.2018 08:17

Ova poruka je bila za hehehe

ODGOVORITE
Name

Novi Sad

18.09.2018 10:45

Glasao sam postom 2014, 2016 i 2018. Mislim da se sistem glasanja zbog zloupotrebe poostrava jer se ovaj put izborni materijal dostavljao ili preuzimao iskljucivo licno, za razliku od 2014 kada je ostavljan u postansko sanduce i svako je pomocu kopije licne karte mogao da prijavi bilo koga i da glasa umjesto njega.

ODGOVORITE
Name

M.R

18.09.2018 10:56

Ja sam jedna od neglasaca.Svih ovih dvadesetak godina, mislim da se manipulise s izborima. Cekam elektronsko glasanje A od ovih ponudjenih ni za kog nisam u potpnosti opredjeljena. Prednot bih dala Vukoti.Voljela bi da su mladji aktivniji u politici s skolovanim iskusnim karakterni i aktivnim osobama.Jednu takvu osobu sam prepoznala u grupi Pravda za Davida a to je jedna zenska koja je uvjek uz Davidove roditelj e to jest gradjane.Poz.iz CH.

ODGOVORITE
Name

re

18.09.2018 11:31

Pa upravo i manipulisu sa onima koji ne glasaju. Izadjite na izbore, makar precrtajte kompletan listic, da sprecite manipulaciju.